Ezek a különleges liliom fajták bizony nincsenek minden kertész kertjében, de ezért is olyan egyediek: mutatjuk a liliom fajtái közül 4 csodaszép változatot!

hirdetes

Különleges liliomok a kertedbe: 4 csodaszép liliom fajta

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A "liliom" kifejezést a virágkertészek gyakran használják. A Lilium nemzetség azonban az évelő növények egy meghatározott csoportjára utal, beleértve az olyan kedvelt virágokat, mint a húsvéti liliom  (Lilium longiflorum) és a híres „ Stargazer” keleti liliom, amelyek fontosak a vágott virágkereskedelemben.  Az igazi liliomok olyan évelő növények, amelyek jellegzetes pikkelyszerkezettel és különösen nagy virágokkal rendelkező hagymákból nőnek. Több mint 80 faj tartozik a nemzetségbe, de a kertekben termesztett növények többsége különböző őshonos fajok hibrid keresztezése – vagy olyan fajták, amelyeket szelektíven ezekből a hibridekből fejlesztettek ki.

Különleges liliomok

Ázsiai liliomok (lilliom hibridek)

Az ázsiai liliomok, akárcsak a „Lollypop” fajta, vitathatatlanul a legkönnyebben termeszthetőek a kezdők számára, és ezért az egyik legnépszerűbb liliomosztály. A hivatalos kertészeti osztályozási rendszerben az ázsiai liliomok az 1. osztályba tartoznak. A virágok többnyire illattalanok, de ezt a hiányosságot bőven pótolja a rendelkezésre álló szivárványszín. A virágok felfelé, lefelé vagy kifelé nézhetnek, és általában júniusban vagy júliusban nyílnak. Bár a liliomok nem gyakoriak a konténerkertekben, a törpe ázsiaiak, mint például a „Buff Pixie”, alkalmazkodnak a cserepes termesztéshez. Az ázsiai liliomok a Kelet- és Közép-Ázsiában őshonos liliomok genetikai keresztezéseiből és e fajok interspecifikus hibridjeiből származnak.

Mocsári liliom (Martagon hibrid liliomok)

A Martagon hibrid liliomok a 2. osztályt foglalják el az osztályozási rendszerben. Azért nevezték el, mert L. martagon a hibridek egyik gyakori genetikai szülője. A Martagon hibrideket nehéz termeszteni, de az érett növények éteri, 150-180 cm magas pálcái miatt megéri. Ezeket a hibrideket gyakran turkscap liliomok néven ismerik, és a virágok alakjáról nevezték el. Ültesd ki őket ősszel, válassz védett helyet, kiváló vízelvezetéssel, és illatos virágzásra számíthatsz májusban vagy júniusban. Ezek a leginkább árnyéktűrő kerti liliomok, ezért a legjobb, ha egy erdei kert szélén helyezkednek el, de távol a fák gyökereitől. Okosan válaszd ki a helyét, mivel a martagon liliomok nem tűrik kifejezetten az átültetést. 

hirdetes

Fehér liliomok (candidium hibridek)

hirdetes

A fehér liliomok igazi örökös növények, olyan fajták, amelyeket évezredek óta termesztenek. Az osztályozási rendszerben ezek a 3. osztályú liliomok. A Balkánon és a Közel-Keleten őshonos liliomokból származnak, amelyek közül néhányat széles körben honosítottak meg Európában. A közönséges név, a madonna liliom innen ered, a kereszténység tisztaságát jelképezi. Nem könnyű őket eladásra találni a kertészetekben. A Candidum hibrideknek védett helyre van szükségük; a reggeli napsütéses keleti kitettség előnyös. Módosítsd a talajt, ha szükséges, hogy a pH-t semlegesre állítsd, és a hagymákat közvetlenül a felszín alá, körülbelül 2-3 centire ültessük el. Az enyhén száraz körülményeket részesítik előnyben, és nedves helyeken hódolnak a szürkepenésznek. Nyáron trombita alakú fehér virágok jelennek meg, amik szemet gyönyörködetőek.

Amerikai hibridek 

A hibrid liliomok másik osztálya, az osztályozási rendszer 4. osztálya, különböző őshonos észak-amerikai fajok keresztezésével jött létre. Ezek a hibridek, köztük a Humboldt-liliom, nagy kolóniákat alkotnak humuszban gazdag talajú és jó vízelvezetésű kertekben. A virágai élesen visszahajló és lefelé néző szirmokkal rendelkeznek és a legjobban vadvirágos kertekben és kötetlen tájakon működnek. Mivel őshonos észak-amerikai fajokból származnak, könnyen meghonosodnak. Amikor egy vadliliommal találkozol, nem mindig világos, hogy valódi őshonos fajról vagy honosított hibridről van-e szó. Hasonlóképpen, egyes vadliliomok egyáltalán nem őshonos fajok vagy hibridek. Az ismerős tigrisliliom szinte mindig ázsiai faj, a Lilium lancifolium vagy a Lilium tigrinum.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-21

Nehogy kidobd az alma levelét: készíts almalevél teát belőle!

Gondoltad volna, hogy az almának a leveléből készíthető tea? Nem? Akkor most olvasd el a cikket és készíts utána te is almalevél teát, finom és egészséges is!

2023-09-21

Túl sok alma terem a kertedben? - 5 tipp, amire felhasználhatod

Ha túl sok lett az alma a kertedben idén ősszel, akkor cseppet se aggódj, hiszen hoztunk most neked 5 tippet, hogy mire is használd fel a sok almádat, mutatjuk!

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-20

Beköszöntött az ősz: ezt kell tudnod az alma- és körteszüretről!

Az alma- és körteszüret csodás időszaka elérkezett, és ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan lehet a legtöbbet kihozni ebből az izgalmas időszakból – nézd meg te is!

2023-09-22

Jön az őszi gombaszezon: ez a legjobb gombaleves recept a világon

Az ősz beköszöntével együtt érkezik az őszi gombaszezon, ebben a cikkben bemutatjuk a világ legfinomabb és legegyszerűbb gombaleves receptjét, készítsd el te is!

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hibridóma (hibrid sejt, kiméra)

egy mielómasejt (tumorsejt [daganat]) és egy plazmasejt (immunglobulin-termelésre képes... Tovább

bogáncsos gyapjú

a legeltetés közben különféle növények horgos magtermésével szennyeződött gyapjú... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek