Kukorica termesztése, kukorica termesztése kiskertben, kukorica termesztése nagy területen

A kukorica termesztése, kukorica termesztés Magyarországon

Dr. Máté András,GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kukorica termesztése - Szakértő tanácsok a kukorica termesztéséhez

Kukorica termesztés

Kukorica termesztés – Végszó

Fontos döntés a vetés időpontjának meghatározása is. A vetésre rendelkezésre álló ideális időszak viszonylag rövid, ezért a vetést azonnal el kell kezdeni amint a kukorica biológiai igénye és a környezeti feltételek ezt megengedik. A vetés átlagos időszaka április 15-30 közé tehető. A biológiai igény figyelembe vétele alapján a kukorica vetése akkor kezdhető, ha a talaj hőmérséklete reggel 7 órakor a vetés mélységében elérte a kukorica csírázási igényének minimumát, a 10 oC-t.

Természetesen a vetés időpontját is több tényező módosíthatja. Előbb lehet vetni azokat a vetőmagtételeket, amelyeknek jobb a hidegtűrése (Cold teszt). A tanüzemben előbb szoktuk vetni a DC hibrideket. Hideg tavaszon április 25 után akkor is elvetjük a kukoricát, ha még nincs meg a 10 oC, mert megfigyelésünk szerint ilyenkor nagyon gyors felmelegedés következik. Előbb vethető a mag a laza könnyen felmelegedő talajokban és az ország melegebb vidékein. Szintén korábban vetünk, ha a kukoricát őszi búza követi. Később vethetünk, ha molyveszély prognosztizálható, vagy gyommagvakkal erősen fertőzött a talaj.

Saját tapasztalatom alapján nem ajánlom egy kisebb tábla korai vetését akkor, amikor a körzetben még nem vetnek, mert a kártevők ide csoportosulnak. Számos előnye miatt általában a minél korábbi vetésre kell törekedni. A korán vetett kukoricának nagyobb lesz a gyökértömege, így jobb a tápanyag- és vízfelvétele, rövidül a tenyészideje, nagyobb a termése.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kötvény

olyan értékpapír, amelynek kiállítója (kibocsátója) arra kötelezi magát, hogy az azon... Tovább

papillóma

a —>hámszövet jóindulatú, de a bőrben, a nyálkahártyákban gyakran több helyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem