notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kukoricaintervenció

Hirdetés

Kukoricaintervenció

MTI
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Luxembourg Mennyiségi korrekcióról döntöttek az uniós agrárminiszterek
Kukoricaintervenció, temelés, luxembourg,bio-üzemanyag, Gőgös Zoltán, Magyarország, euró,mezőgazdaság, agrár

Az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei hétfőn, luxembourgi találkozójukon eldöntötték, hogy fokozatosan felszámolják a központi kukoricafelvásárlást és -készletezést (intervenció) az EU-ban, de az Európai Bizottság tavalyi javaslatával szemben nem azonnal, hanem a 2009/10-es gazdasági évig futtatják ki nullára a rendszert.

Azt hivatalosan nem törlik el, rendkívüli esetben felújítható lesz.

Az eredeti bizottsági javaslat szerint már most júliustól megszűnt volna az állami kukoricafelvásárlás és -készletezés az EU-ban. A terv leginkább és leghátrányosabban Magyarországot érintette, mert az intervenciós készletek több mint 90 százaléka itt található.

Magyarország ezért minden lehetséges fórumon mindvégig ellenezte a javaslatot, és a rendszer fenntartása mellett érvelt. A kemény magyar lobbizás révén sikerült elérni, hogy az intervenció ne egy csapásra, hanem fokozatosan, három év alatt álljon le. A júliussal kezdődő évadban 1,5 millió tonna, a következőben 700 ezer tonna kukorica még értékesíthető a rendszer keretében, majd az azt követő, 2009/10-es évadban már semmi.

Az EU mezőgazdasági biztosa, Mariann Fischer Boel azt mondta, meg kell akadályozni 9 millió tonna kukorica felhalmozódását az EU-silókban 2013-ig. A beavatkozási rendszer felszámolása 600 millió eurót takarít meg 2013-ig, tette hozzá.

Hirdetés

- Az a jó, ha a gazdák a piacra termelnek, és nem az intervenció miatt - hangoztatta a dán biztos.

"A 2005/2006-os gazdasági idény végére az Unió intervenciós kukoricakészletei 5,6 millió tonnára nőttek, ami az összes intervenciós gabonakészlet 40 százaléka. Ha a jelenlegi rendszer változatlan maradna, 2013-ra a közpénzen vásárolt és tárolt készletek a becslések szerint 14,1 millió tonnára növekednének. A kukoricakészletek értékesítési lehetősége korlátozott, tartós tárolásra pedig a kukorica nem alkalmas. A hajdan a világpiacra kukoricát exportáló térségek ma közvetlenül intervenciós felvásárlásra kínálják fel termésük nagy részét. A kukorica intervenciós felvásárlásának megszüntetésével új egyensúly jönne létre az unió gabonapiacán" - érvelt a bizottság.

A beavatkozási rendszerben a termelők búzát, árpát és jelenleg még kukoricát adhatnak el közraktárakba rögzített áron, amely elmarad a piaci szinttől, de mindenesetre jövedelmi garanciát jelent.

A kukoricaintervenció fenntartása mellett a többletgabonák éves tárolási költsége 300 millió eurót meghaladó szinten maradna. Megszüntetésével viszont 617,8 millió euró takarítható meg 2008 és 2014 között. Az éves kiadás a 2008-as költségvetési évtől 300 millió euró alá, 2012-től pedig 200 millió euró alá csökken - jelezte a bizottság.

Hirdetés

Gráf József május eleji brüsszeli sajtótájékoztatóján jelezte azt is, hogy Magyarország már dolgozik a rendszer kivezetésén.

Mindeközben az EU Elsőfokú Bíróságán várhatóan hamarosan döntés születik a kukoricaintervencióval kapcsolatos magyar beadványról. 
 
 
Magyarország számára az uniós agrárminiszterek döntése a kukoricaintervencióról alapvetően továbbra is kedvezőtlen, mivel hazánk érdeke az lett volna, hogy a rendszer ne változzon - hangoztatta Gőgös Zoltán a luxembourgi döntést kommentálva.

Az agrártárca államtitkára ugyanakkor hozzátette: a mostani döntés kedvezőbb a korábbi változatnál. A mennyiségeket ugyanis megnövelték az eredeti elképzelésekhez képest, és a felvásárolható intervenciós mennyiséget sem osztották szét országok szerint mint, ahogyan azt korábban tervezték.
Emellett Magyarország már készül a megváltozó körülményekre is. Ezt jelzi az államtitkár szerint, hogy a jövő évben már várhatóan megkezdik működésüket az első bio-üzemanyag előállízó üzemek. Ezek jórészt kukoricát alakítanak át bio-üzemanyaggá. 

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
195 296
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 779 471
Közösség

8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

LG3330 (LZM 352/61)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai, a kalászkapelyva nem,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 4.7