Génmódosított vagy génmainipulált kukorica - ebből is politika lett? A GMO kukorica növények Magyarországon. A FIDESZ és az MSZP véleménye.

Génmódosított vagy génmainipulált kukorica - ebből is politika lett?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A transzgénikus növények alkalmazását okan vitatják szakmai és kevésbé szakmai szempontból is. Magyarországon az utóbbi kezd eluralkodni. A két nagy párt, az MSZP és a Fidesz egymásnak esett a transzgénikus növények esetében is. Az Agrároldal.hu szerkesztősége nem kíván kiállni se pro se kontra a transzgénikus növények témakörben, felhívjuk azonban a tisztelt cikkolvasó figyelmét, hogy a növénynemesítés és biotechnológia egyik legnagyobb magyar képviselője, Prof Heszky László akadémikus az Agrároldal.hu szakértői közé tartozik. A transzgénikus növényekről az igazságot Tőle a növénynemesítés online tanácsadásban megtudhatják, ha kérdést tesznek fel a linkre kattintva! Alábbi cikkünkben a két párt komunikációjából gyűjtüttünk össze ebben a témában.
Génmódosított vagy génmainipulált kukorica - ebből is politika lett? A GMO kukorica növény Magyarország FIDESZ MSZP mezőgazdaság és növénytermesztés vagy növénynemesítés.

A Fidesz véleménye a génmódosított kukoricáról

El a kezekkel a tiszta magyar agrárkörnyezettől! (Fidesz.hu)

Az MSZP megengedő álláspontjával szemben a Fidesz a génmanipulált növények termesztésének teljes tiltása mellett foglal állást - hangsúlyozta vasárnapi sajtótájékoztatóján Font Sándor, a Szövetség szakpolitikusa.

Mint arra a politikus felhívta a figyelmet, a kormány által benyújtott törvénytervezetből kiolvasható a puha, megengedő álláspont a génmanipulált növénytermesztés újraszabályozása kapcsán. Bár Magyarország rendelkezik egy GMO-s növények termesztését tiltó védzáradékkal, azonban a jövő héten ez lejár, és könnyen elképzelhető, hogy feloldják a tilalmat. Ekkor pedig jogszabály szerint lehet majd termeszteni génmanipulált növényeket - fejezte ki aggodalmát a Szövetség szakpolitikusa, aki ismét hangsúlyozta: a Fidesz a teljes tiltás mellett foglal állást.

Utalt annak fontosságára, hogy megtartsuk Magyarország tiszta agrárkörnyezetét, amely "az utolsó kitörési pont a magyar gazdák számára, és szeretnénk eltávolítani a most már nyilvánvaló MSZP-s, SZDSZ-es érdekeket a génmanipulált növények természtése melletti érvelésekből, valamint azt is szeretnénk elérni, hogy az uniós pénzeket ne e terület további fejlesztésére és bizonytalan célú kivitelezésére fordítsák" - hangsúlyozta Font Sándor.

Genetikailag is manipulálnának a szocialisták (Fidesz.hu)

2006. szeptember 13. 13:24

A szocialista párt puha és megengedő álláspontjával szemben a Fidesz a génmanipulált növények termesztésének teljes tiltása mellett foglal állást - reagált Font Sándor fideszes szakpolitikus Orosz Sándor, az MSZP környezetvédelmi és vízügyi munkacsoportjának vezetője sajtótájékoztatóján elhangzottakra.
Orosz Sándor szocialista képviselő mai sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az Európai Unió illetékes bizottsága határozattervezetében arra készül, hogy a gmo kukoricafajta kapcsán fennálló magyar védzáradék megszüntetéséről rendelkezzen.

Hozzátette: a védzáradékról szeptember 18-án határoz az EU illetékes bizottsága, ami nem érheti felkészületlenül Magyarországot. Ezért - tette hozzá - a kormány előkészített, és az Országgyűlésnek már benyújtott egy, a géntechnológiai tevékenységről szóló törvényhez kapcsolódó módosítást, amely azt szabályozná, hogy a genetikailag nem módosított és a genetikailag módosított növények termesztése hogyan valósulhatna meg.

"A magyar mezőgazdaság utolsó esélye megőrizni azt a tiszta környezetet, amellyel rendelkezünk, hogy az ilyen környezetben megtermelt élelmiszer-alapanyagot és élelmiszert magasabb áron tudjuk értékesíteni" - reagált Font Sándor, a Fidesz mezőgazdasági kabinetjének vezetője a fidesz.hu-nak Orosz szavaira.

Font szerint jól látható, hogy a fogyasztók egyre inkább aggódnak egészségükért, minekutána hajlandóak magasabb árat is fizetni a bizonyíthatóan tiszta környezetben termelt élelmiszerért.

A képviselő úgy véli, hogy amennyiben gmo növények termesztése zöld utat kap, Magyarország ezt az előnyét veszíti el. Ez azt jelenti, hogy azon országok hatalmas gazdasági erejével kell versenyeznünk, ahol több évtizedes tőke- és kereskedelmi előnnyel rendelkeznek a gazdálkodók - tette hozzá.

Font Sándor az elmúlt hetek nyilatkozatai alapján úgy látja, hogy az agrárminisztérium kikerülhetetlennek, a GKM pedig szükségesnek látja Magyarországon a gmo növények termesztését és a genetikai kutatóbázisok létrehozását.

Sajnálattal vesszük észre, hogy a gazdasági tárca az uniós pénzügyi források egy részét is efelé próbálja átcsoportosítani, amely kizárólag globális érdekeket szolgál - mondta Font Sándor.

fidesz.hu

Az MSZP honlapján nem találtunk választ a cikkre, ezért az uno.huról tudtunk csak informálódni az MSZP véleményéről a génmódosított kukorica témában. Amennyiben azonban megküldik nekünk sajtóközlemépnyüket a témában, szívesen közöljük itt azt is!

Brüsszel eltörölheti a génkezelt vetőmag behozatalát tiltó magyar rendelkezést

2006. szeptember 13. UNO
   
A jövőben elképzelhető, hogy Magyarországon is forgalmazható lesz a génmódosított kukorica-vetőmag és termeszteni is lehet. Az Európai Unió illetékes bizottsága ugyanis hétfőn megszüntetheti az ezt tiltó magyar rendelkezést. Az MSZP ezért a kockázatok elkerülése érdekében úgy módosítaná a géntechnológia-törvényt, hogy az szinte lehetetlenné tegye a gazdák számára a GMO-növények termesztését - közölte sajtótájékoztatóján szerdán a párt környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője.
 
Orosz Sándor elmondta, hogy a génmódosított növények mezőgazdasági felhasználását és forgalmazását tiltó magyar védzáradék eddig megakadályozta a genetikailag módosított MON-810 kukorica-vetőmag importját és használatát Magyarországon. Azért ezt tiltották meg, mert az Unióban a jelenleg elismert GMO-s vetőmagok közül eddig csak ennek az esetében merült fel a veszélye annak, hogy Magyarországon is elkezdhetik a termesztését.
A 2005 januárjában bevezetett magyar GMO-védzáradékról szeptember 18-án dönt az Unió illetékes bizottsága.

Magyarország a moratórium fenntartásában érdekelt és a testület ülésén ezt az álláspontot fogják képviselni a szakértők - közölte Orosz Sándor. Ennek ellenére előfordulhat, hogy Brüsszel a védzáradék megszűntetése mellett dönt. Erre az esetre a szocialista párt már benyújtott egy törvénymódosítást - mondta a politikus.
A júliusban benyújtott javaslat ugyan engedélyezi a mezőgazdaságban a génmódosított növények termesztését, de olyan szigorú feltételek mellett, hogy az szinte lehetetlenné teszi ezt a tevékenységet. Az együtt-termesztés szabályait úgy határoznák meg, hogy jelentős földterületekkel, úgynevezett pufferzónákkal kell elválasztani a génkezelt növényeket a hagyományostól, és a szomszéd gazda beleegyezése is szükséges a GMO-növények termesztéséhez.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

felhalmozódás (akkumuláció)

különböző anyagok felhalmozódása a talajszelvényekben; pl. az erdőtalajok B-szintjében... Tovább

ivóvíz

ivásra, itatásra, háztartási v. élelmiszeripari célokra felhasználható, eü.-leg megfelelő... Tovább

Tovább a lexikonra