Intenzív kukorica és napraforgó nemesítési programok

Intenzív kukorica és napraforgó nemesítési programok

Dr. Kupi Károly
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Limagrain neve, története és sikere a vetőmaghoz kötődik. Az 1942-ben, Franciaország közepén alapított vállalat valójában egy szövetkezeti cégcsoport, melynek kizárólagos tulajdonosai francia farmerek, akik kezdetben kalászosok vetőmag szaporításában működtek együtt. Tevékenységüket később kukoricanemesítési program elindításával egészítették ki, majd a nemesítést más növényfajokra is kiterjesztették.
Intenzív kukorica és napraforgó nemesítési programok
A Limagrain neve, története és sikere a vetőmaghoz kötődik.
Az 1942-ben, Franciaország közepén alapított vállalat valójában egy szövetkezeti cégcsoport, melynek kizárólagos tulajdonosai francia farmerek, akik kezdetben kalászosok vetőmag szaporításában működtek együtt. Tevékenységüket később kukoricanemesítési program elindításával egészítették ki, majd a nemesítést más növényfajokra is kiterjesztették.
A kukoricanemesítési program igazi sikertörténetté vált, már a hetvenes években óriási fejlődést hozott, s ismertté tette a Limagrain hibridjeit szerte a világon. A genetikai bázis időközben kiegészült nagyszámú kanadai, amerikai és egyéb alapanyaggal, mely révén koncentrált és hatékony nemesítési programok indulhattak el. Az LG kukoricák piaci sikere lehetővé tette a nemesítési, kutatási tevékenység további erősítését, illetve szántóföldi, virág-, és zöldségvetőmagok nemesítésével foglalkozó vállalatok megvásárlását.
Napjainkban a hibridkukorica vetőmag európai piacán a Limagrain az első helyet foglalja el, több mint 26%-os összesített piaci részarányával. Ugyanakkor az egyik legnagyobb őszi búza nemesítő cég is Európában, piaci részaránya mintegy 20%. A Limagrain Csoport a vetőmaggal foglalkozó vállatok versenyében a negyedik helyen áll árbevétel tekintetében.
A Limagrain piaci sikereit a kiterjedt nemesítési hálózat, illetve az ebben folyó rendkívül nagyszámú, világszínvonalú nemesítési programok alapozták meg. A Limagrain Csoport keretei között 23 nemesítő állomás található szerte a világon, amelyből 9 Nyugat Európában, 1 pedig Magyarországon van.
Intenzív és az egész világra kiterjedő nemesítési programjaiba 20 millió eurót fektetett be a Limagrain 2003-ban. Ennek eredményeként 25 országban 107 kukorica hibrid és 6 országban 20 napraforgó hibrid került minősítésre, illetve több mint 600 új kukorica hibrid állt tesztelés alatt a múlt esztendőben.

Kukoricanemesítés és termékfejlesztés Magyarországon
A Limagrain hosszú távon kíván megbízható partner lenni Magyarországon, s ennek jeleként 1998-ban kísérleti és nemesítő állomást létesített hazánkban. A dél-alföldi régióban megvalósuló nemesítési programok célja a magyar viszonyoknak megfelelő, valamint a Kárpát medence országainak igényeit kielégítő, piacképes kukorica és napraforgó hibridek előállítása. A magyarországi nemesítési és tesztelési programok nagyságát jól jellemzi az, hogy 2003-ban az ország 8 helyén 30.000 kukorica parcella került elvetésre, felvételezésre, betakarításra és kiértékelésre, illetve a szegedi tenyészkertben elvégzett 70.000 önmegtermékenyítés szolgáltat genetikai alapot az új vonalakhoz. A magyar nemesítő állomás része az LG egész világra kiterjedő nemesítési hálózatának, minden napi tevékenysége pontos összhangban áll a többi állomás hasonló feladataival.

Kiterjedt magyarországi kísérleti hálózat biztosítja a tenyészkertekben előállított új hibridek hatékony tesztelését. A nemesítői előkísérletek és a fajtaminősítő kísérletek mellett a genetikai előrehaladás mérésére szolgáló összehasonlító vizsgálatokat végzünk, melyek a termőhely és az évjárat módosító hatásainak kiszűrése révén az új hibridek tényleges teljesítményéről szolgáltatnak információkat. A minősített és a minősítés előtt álló fajtáinkat makro-kísérletekben (üzemi méretű, 0,5 ha-os parcellákon normál üzemi agrotechnológia alkalmazásával) is vizsgáljuk, eltérő termőhelyeken, üzemi viszonyok között. A termőképesség, vízleadás, szárszilárdság felvételezése mellett fenológiai és morfológiai megfigyeléseket is végzünk, s egyúttal a hibridek beltartalmi mutatóiról is információkat kapunk.
Együttműködő partnereink termékfejlesztési kísérleteiben a forgalmazásra ajánlott és a minősítés, bevezetés előtt álló termékeink megmérettetésre, összehasonlításra kerülnek, melyek alapján közvetlen, értékesítésben is felhasználható információkkal rendelkeznek fajtáinkról. Célunk, hogy a termékfejlesztésben forgalmazó partnereink tapasztalatait figyelembe véve, szorosan együttműködjünk.

Elmondhatjuk, hogy a Limagrain termékei már közel 10 éve jelen vannak Magyarországon. Ezen időszak során igazolódott, hogy Európa vezető kukoricanemesítő cégcsoportja olyan kiváló tulajdonságokkal bíró kukorica és napraforgó hibrideket tud partnereinek ajánlani, melyek a magyarországi éghajlati és termőhelyi viszonyokhoz nagyon jól alkalmazkodnak. Az elismert hibridek száma gyorsan nő, s a termékfejlesztés lendülete napjainkban sem hagyott alább. A Limagrain új generációját képviselő hibridkukoricák egész fajtasora került minősítésre.
A 2004. évi vetési szezonban 14 LG kukorica hibridet ajánlunk tisztelt partnereink figyelmébe. Széleskörű termékkínálatunk lehetővé teszi, hogy FAO 280-tól FAO 530-ig a legkiválóbb termőképességű szemeskukoricák mellett extenzívebb, nagyobb alkalmazkodóképességű hibridekkel, kettős hasznosítású, illetve silóhibridekkel is rendelkezésre álljunk.
Szemeskukoricáink közül elsősorban az "LG HÚZÓSNÉGYESE" hibridjeit ajánljuk tisztelt partnereink figyelmébe. Az LG 23.05 (FAO 290), LG 33.62 (FAO 370), LG 23.72 (FAO 380) és LG 24.25 (FAO 450) az elmúlt években bebizonyították, hogy az LG hibridekre jellemző magas terméshozam, zöldszáron érés, illetve az ennek ellenére gyors vízleadás olyan kedvező agronómiai tulajdonságokat kölcsönöznek termékeinknek, melyek értéket jelentenek a kukoricát termelő gazdáknak.

Gyengébb termőhelyi adottságok között gazdálkodó partnereink figyelmébe a "biztonsági csomagunkat" ajánljuk, ami több olyan értékarányos áron forgalomba kerülő kukorica hibridet jelent, melyek fő vonása abban rejlik, hogy rendkívüli termésbiztonsággal rendelkeznek. Kiemelkedő hibridjeink ebben a kategóriában az LG 23.06 (FAO 320) és az LG 2481 (FAO 480). Mindkettőről elmondható, hogy alkalmazkodóképessége, szárazságtűrése évek óta töretlenül népszerűvé teszi a legkülönbözőbb termőhelyi adottságok között gazdálkodók széles körében.

Siló- és kettős hasznosítású hibridjeink köre bővült az idei esztendőben. A már népszerű Burton (FAO 430) silóhibridünk mellé egy új hibridet, a HELDER-t (FAO 580) is szeretnénk hasonló sikerrel bevezetni a mennyiséget és minőséget egyaránt szem előtt tartó gazdálkodók körében. Kettős hasznosításra a már több éve bizonyított LG 24.47 (FAO 470)-et ajánljuk.

LG napraforgó hibridek
Az LG napraforgó hibridek a köztermesztésben jelentős szerepet vívtak ki maguknak az elmúlt két évben Magyarországon. A gazdálkodók nagy területen termesztik hibridjeinket, köszönhetően az LG napraforgókra jellemző kiváló termőképességnek, magas olajtartalomnak és kedvező betegség toleranciának. Ezek a tulajdonságok együtt, egymást erősítve jelennek meg hibridjeinkben.
A 2004-re ajánlott LG napraforgó fajtasorunk mindegyik éréscsoportban tartalmaz "prémium kategóriás" hibrideket. Közülük a korai érésű DIABOLO PR kitűnő agronómiai tulajdonságai miatt az ország egész területén, a gyakorlatban igazoltan kiváló eredménnyel termeszthető.
A Limagrain Magyarország Kft. a 2004-es vetési időszakra olyan versenyképes kukorica és napraforgó termékválasztékkal áll rendelkezésre, mely az ország egész területén, intenzív és extenzívebb termesztési eljárásokhoz egyaránt optimális választási lehetőséget kínál.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vetőmagminta

Valamely ->vetőmagtételből kivett, a teljes készlet összetételét lehetőleg híven... Tovább

szakadás

a ->vongálás súlyos alakja, amikor a lágy szövetek folytonossága megszakad (pl. ínszakadás,... Tovább

Tovább a lexikonra