Krizantém gondozása házikertben, a krizantém igényei, a krizantém nevelése otthon

hirdetes

Krizantémnevelési tippek őszre

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hasznos információk a krizantém gondozásáról

A krizantém metszése

Ha nem vagy oda hosszúkás megjelenésükért, akkor már a szezon elején távolítsd el a szárak végét, hogy szerteágazásra ösztönözd növényeidet. Ezt július közepéig kéthetente végezd el rajtuk.

A krizantémok nevelése évelőként

A krizantémok eredetileg évelők, de a legtöbb helyen egynyáriként nevelik őket, mert a téli talaj fagyásai és olvadásai alatt sekélyes gyökérrendszerük egyszerűen kifordul a földből. Az olyan területeken, ahol a telek különösen fagyosak (3-6 USDA zónák között), érdemes korán virágzó fajtákat választani – ezek valószínűbb, hogy a későbbi években visszatérnek majd.

A melegebb éghajlatokon tevékenykedőknek több lehetőségük van, ha később virágzó típusokat szeretnének, hiszen az időjárás itt több időt biztosít a krizantémok számára, hogy elérjék kifejlett szépségüket. A tél közeledtével ajánlatos talajtakaróval biztosítani a gyökerek melegét, hogy azok könnyebben átvészelhessék a zord körülményeket. 

A kemény teleiről híres Minnesota állam egyetemén egy bizonyos Neil Anderson PhD kitenyésztett egy olyan krizantémot, ami egészen 3b zónáig hidegtűrő. Habár hazánkban nincs szükség ennyire szélsőséges helyzetekre készülni, mindenképpen érdekesség, hogy mi minden lehetséges némi szakértelemmel és elszántsággal. Ezeket a speciális krizantémokat a „Mammoth” (Chrysanthemum morifolium 'Lavender') név alatt árusítják.

hirdetes

A „mamut” megnevezés nem áll messze a valóságtól – ezek a hatalmas krizantémok harmadik szezonjukra 60-90 cm magasak és 120-150 cm átmérőjűek lehetnek, és rengeteg virágot is hoznak – növényenként akár ötezret is. Ha mindent meg szeretnél tenni annak érdekében, hogy krizantémjaid túléljék a telet, akkor ne késő nyáron ültesd el őket, hanem tavasszal. Ezzel elegendő időt biztosíthatsz számukra, hogy gyökérzetük megerősödjön.

hirdetes

A krizantém szaporítása

A krizantémok szaporítása nem nehéz feladat. Nem kell mást tenned, mint levágni egy 10 cm hosszú szárat, amin van néhány levél, és bedugni azt egy talajmentes termőközeggel feltöltött növénytartóba (például vermikulitba). Ez után helyezd dugványodat egy világos helyre, és ügyelj a termőközeg nedvességtartalmának biztosítására.

Néhány héten belül ültesd át már palántaként funkcionáló (mivel ekkorra gyökereket kellett, hogy eresszen) dugványodat egy valamivel nagyobb növénytartóba, amibe most már virágföld kerüljön. 2-3 további hét múlva krizantémod készen áll, hogy kiültesd a kertbe, és a fent leírtak szerint gondozd. Ha mindent jól csináltál, már abban az évben virágokat hoz majd.

Tippek egy krizantémkert összeállításához

Ha szeretnéd lefedni kerted egy lejtősebb részét, akkor telepíts oda alacsonyabb növésű krizantémokat. A durván 30 cm magas növényrétegek kiváló talajtakarókként szolgálnak a nyár folyamán, amíg a többi virág saját magát mutogatja a kertben. Érdemes egy nevelőágyást kijelölni, ahol dugványaidból kifejlődött palántáidat gondozhatod. A nyár végén a virágzásra készen álló növényeket kiültetheted végső helyükre.

Ha a közeljövőben kemény fagy várható, ültesd növénytartókba krizantémjaidat és vidd be őket a házba, hogy kellemesebb körülmények között vészelhessék át a telet. Ha csokrokba szeretnéd kötni őket, akkor termessz magasabb változatokat. Levágás után vágd be a száruk alját, hogy több vizet vehessenek fel.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2017-12-16

10 dolog, amire az ünnepek után felhasználhatod karácsonyfádat ahelyett, hogy kidobnád

Az ünnepek után is fel lehet használni a karácsonyfát, mostani cikkünkben 10 remek módszert ismertetünk meg veletek! Ne dobjátok ki a karácsonyfát ti sem!

2017-12-14

Így őrizheted meg karácsonyfád frissességét az ünnepek után is

Sokaknak gondot okoz a karácsonyfa életben tartása, éppen ezért hoztam el nektek szakértőnk remek tanácsait, nézzétek meg, hogyan fog sokáig élni a karácsonyfa!

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-07-27

Ezzel a növénnyel garantált a mediterrán hangulat kertedben – bemutatkozik az üstökliliom

Az üstökliliom rendkívül különleges megjelenéssel bír, általa garantált lesz majd a mediterrán hangulat kertedben. Ismerd meg most Te is ezt a növényt.

2021-07-28

Éltető víz – mutatom, hogyan öntözd helyesen szobanövényeidet, hogy biztosan életben maradjanak!

A túlöntözés rendkívül sok növényt veszélyeztet, mégis egy kis odafigyeléssel ez könnyedén elkerülhető – mutatom, hogyan, ezeket a szuper ötleteket próbáld ki.

További cikkek ebben a témában


laboda (Atriptex)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) család egyik nemzetsége. A kerti l. (A. hortensis) egyéves.... Tovább

nyersfehérje

a takarmányok N-tartalmú anyagainak összefoglaló elnevezése. A ny.-tartalmat úgy határozzák... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Ünnep virág