Krizantém gondozása házikertben, a krizantém igényei, a krizantém nevelése otthon

hirdetes

Krizantémnevelési tippek őszre

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Hasznos információk a krizantém gondozásáról

A krizantém metszése

Ha nem vagy oda hosszúkás megjelenésükért, akkor már a szezon elején távolítsd el a szárak végét, hogy szerteágazásra ösztönözd növényeidet. Ezt július közepéig kéthetente végezd el rajtuk.

A krizantémok nevelése évelőként

A krizantémok eredetileg évelők, de a legtöbb helyen egynyáriként nevelik őket, mert a téli talaj fagyásai és olvadásai alatt sekélyes gyökérrendszerük egyszerűen kifordul a földből. Az olyan területeken, ahol a telek különösen fagyosak (3-6 USDA zónák között), érdemes korán virágzó fajtákat választani – ezek valószínűbb, hogy a későbbi években visszatérnek majd.

A melegebb éghajlatokon tevékenykedőknek több lehetőségük van, ha később virágzó típusokat szeretnének, hiszen az időjárás itt több időt biztosít a krizantémok számára, hogy elérjék kifejlett szépségüket. A tél közeledtével ajánlatos talajtakaróval biztosítani a gyökerek melegét, hogy azok könnyebben átvészelhessék a zord körülményeket. 

A kemény teleiről híres Minnesota állam egyetemén egy bizonyos Neil Anderson PhD kitenyésztett egy olyan krizantémot, ami egészen 3b zónáig hidegtűrő. Habár hazánkban nincs szükség ennyire szélsőséges helyzetekre készülni, mindenképpen érdekesség, hogy mi minden lehetséges némi szakértelemmel és elszántsággal. Ezeket a speciális krizantémokat a „Mammoth” (Chrysanthemum morifolium 'Lavender') név alatt árusítják.

hirdetes

A „mamut” megnevezés nem áll messze a valóságtól – ezek a hatalmas krizantémok harmadik szezonjukra 60-90 cm magasak és 120-150 cm átmérőjűek lehetnek, és rengeteg virágot is hoznak – növényenként akár ötezret is. Ha mindent meg szeretnél tenni annak érdekében, hogy krizantémjaid túléljék a telet, akkor ne késő nyáron ültesd el őket, hanem tavasszal. Ezzel elegendő időt biztosíthatsz számukra, hogy gyökérzetük megerősödjön.

hirdetes

A krizantém szaporítása

A krizantémok szaporítása nem nehéz feladat. Nem kell mást tenned, mint levágni egy 10 cm hosszú szárat, amin van néhány levél, és bedugni azt egy talajmentes termőközeggel feltöltött növénytartóba (például vermikulitba). Ez után helyezd dugványodat egy világos helyre, és ügyelj a termőközeg nedvességtartalmának biztosítására.

Néhány héten belül ültesd át már palántaként funkcionáló (mivel ekkorra gyökereket kellett, hogy eresszen) dugványodat egy valamivel nagyobb növénytartóba, amibe most már virágföld kerüljön. 2-3 további hét múlva krizantémod készen áll, hogy kiültesd a kertbe, és a fent leírtak szerint gondozd. Ha mindent jól csináltál, már abban az évben virágokat hoz majd.

Tippek egy krizantémkert összeállításához

Ha szeretnéd lefedni kerted egy lejtősebb részét, akkor telepíts oda alacsonyabb növésű krizantémokat. A durván 30 cm magas növényrétegek kiváló talajtakarókként szolgálnak a nyár folyamán, amíg a többi virág saját magát mutogatja a kertben. Érdemes egy nevelőágyást kijelölni, ahol dugványaidból kifejlődött palántáidat gondozhatod. A nyár végén a virágzásra készen álló növényeket kiültetheted végső helyükre.

Ha a közeljövőben kemény fagy várható, ültesd növénytartókba krizantémjaidat és vidd be őket a házba, hogy kellemesebb körülmények között vészelhessék át a telet. Ha csokrokba szeretnéd kötni őket, akkor termessz magasabb változatokat. Levágás után vágd be a száruk alját, hogy több vizet vehessenek fel.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-15

Ezeket a virágokat ültesd tavaszi balkonládádba

A balkonládák tavasszal sem maradhatnak üresen! Milyen virágokat érdemes ültetni a tavaszi balkonládákba? Már mutatjuk is a mi kedvenceinket, amiket idén sem...

2024-02-06

Ez a 4 legjobb illatú egynyári virág – lassan itt az ideje elkezdened az ültetést

Mutatjuk a legjobb illatú egynyári virágokat, amiket érdemes lesz neked is elültetned idén, ha szeretnél jó illatot kertedben, otthonodban - szakértői cikk.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-05

Igazi mesevilág: Ezek Európa legszebb virágfesztiváljai 2024 tavaszán

Mutatjuk Európa legszebb virágfesztiváljait 2024 tavaszára. Te hallottál mer ezekről a nagyszabású rendezvényekről? Meseszépek, mi választani sem tudnánk!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dajkaság

az —>e1lés után elpusztult v. valami oknál fogva szoptatni nem tudó anyaállat összes... Tovább

csikós

lótenyésztő gazdaságban a csikók gondozását és őrzését végző dolgozó. Régen a csikós... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Ünnep virág