A krizantém teleltetése

Minden, amit a krizantém teleltetéséről tudni érdemes

SFV, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tudtad, hogy a krizantémok átteleltetése nem lehetetlen? Sokan azt hiszik, hogy a krizantémok finoman szólva is kényes évelők, ezért sok kertész egynyári növényként kezeli őket. Egy kis téli gondoskodással azonban könnyedén elérhetjük, hogy ezek az őszi szépségek évről-évre újra gyönyörködtessenek bennünket. Olvass tovább és tudj meg többet a krizantém teleltetéséről!

Krizantém

A krizantém téli gondozása – az ültetés


A krizantémok téliesítése az ültetéssel veszi kezdetét. Érdemes hát ügyelnünk arra, hogy növényeinket jól vízelvezető talajba ültessük. Sok esetben ugyanis nem a hideg az, ami tönkreteszi ezeket a csodálatos virágokat, hanem a gyökerek körül képződő jég, amelyet a vízgyűjtő talajba történő ültetés tesz lehetővé. Ennek értelmében tehát a sikeres teleltetéshez mindenképp jó vízelvezető képességgel rendelkező talajba érdemes ültetnünk krizantémjainkat. 
A krizantém ültetésekor továbbá azt is érdemes megfontolnunk, hogy mennyire védett helyre ültetjük növényeinket. Célszerű tehát olyan helyet keresnünk, ahol a növény nincs kitéve a hideg téli szeleknek, amelyek csökkenthetik áttelelési esélyeit.


A krizantém téli gondozása – a kulcs a szigetelés

A krizantém teleltetéséhez elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk a megfelelő őszi szigetelésről. 
Ha néhány keményebb fagy eléri növényünk területét, annak levelei bebarnulnak és lehullanak. Miután ez megtörtént, a növényt vissza kell vágni – körülbelül 8-10 centiméternyi szárat érdemes hagyni a talaj felett. Ha ugyanis hagyunk egy keveset a növény száraiból, akkor a következő évben egy teljes növény lehet a miénk – mivel ezekből a visszavágott szárakból sarjadzanak majd az újak. Ha azonban teljesen a talajig vágjuk vissza növényeinket, a következő éven egy kevésbé dús növény lehet a miénk.

A megfelelő talaj a krizantémnak

Ha visszavágtuk növényünket, a talaj befagyását követően érdemes egy vastagabb talajtakaró réteget elhelyeznünk a növény körül. Ezt a talajtakarót készíthetjük akár szalmából, vagy akár levelekből is. Ez a talajtakaró réteg segítségünkre lesz a talaj szigetelésében.


És, hogy miért a talaj felolvadását érdemes megakadályoznunk? Egészen egyszerűen azért, mert ha a megfagyott talajréteg egyszer felolvad, majd újra befagy, az több kárt okoz növényünkben, mintha egész télen fagyott állapotban lett volna.


Ezzel a néhány egyszerű lépéssel olyan téli ápolást biztosíthatunk a krizantémoknak. amely növeli annak esélyét, hogy ezek a gyönyörű virágok átvészeljék a hideg időt, és jövőre is szép virágokkal ajándékozzanak meg minket. A krizantémok téliesítése nemcsak, hogy növényeinket, de pénztárcánkat is kíméli, hiszen így nem kell jövőre újakat vásárolnunk.
 

Forrás: gardeningknowhow.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajkonzisztencia

különböző nedvességtartalomnál tapasztalható fiz. állapotváltozás. Vizsgálatakor 100 g... Tovább

gyepművelés

a mest. gyep telepítésének ideje a kora tavasz v. a nyárutó. Az apró magvakból álló, a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény