Cikkünkben megmutatjuk a fontos lépéseket a szőlő kötözésének, hogy idén bőséges termésed legyen!

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

LV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Közeledik a nyár, a szőlőtőkék hamarosan virágokat bontanak, majd pedig ízletes, édes szőlőfürtöket hoznak létre. Azonban a bőséges termés elérése érdekében fontos lépéseket kell tennünk és egyik legfontosabb közöttük a szőlők kötözése.

kötözd le a szőlőt

Miért kötözd le a szőlőt?

A szőlők kötözése azért olyan fontos, mert segít a szőlőnövényeknek erősödni és jól növekedni. Ahhoz, hogy sok-sok finom szőlő teremjen rajtuk, fontos, hogy megfelelően támogassuk a hajtásokat és a termőágakat. Így a növények szép formában fejlődnek és nem hajolnak el vagy törnek le könnyen. Emellett a helyes kötözés segíthet megelőzni a betegségeket és segít abban is, hogy a szőlőknek sok-sok napfény és víz jusson. Ez pedig azt jelenti, hogy a szőlőtermés minősége és mennyisége is jobb lesz. Tehát a megfelelő kötözés igazán fontos a szőlőültetvény gondozásában, hogy jól termő és egészséges szőlőket nevelhessünk.

Kötözd le a szőlőt! - a szőlő kötözésének helyes módszertana

  • Első lépésként figyeld meg a szőlővesszőket és távolítsd el azokat, amelyek rosszul helyezkednek el, betegnek vagy sérültnek tűnnek. Ezek a vesszők nem hoznak jó termést és általában csak a növény energiáját veszik el. 
  • Válassz ki 2-4 egészséges és erős vesszőt a szőlőtőkéről, amelyeket megfelelően le tudsz majd kötni. Ügyelj arra, hogy ezek a vesszők megfelelő távolságra legyenek egymástól, hogy a növény jól szellőzőn és a termés jól fejlődjön. 
  • Ahhoz, hogy sikeresen lekötözd a szőlőt, fontos megfelelő kötözőanyagot és kötözési módszert választani. A rugalmas kötözőanyagok, mint például a szőlőkötelek vagy kötözőszalagok, ideálisak a növények támogatására, mivel biztosítják a szükséges stabilitást anélkül, hogy megfojtanák a növényeket. Figyelj arra, hogy ne kösd túl szorosan, hogy ne akadályozd a növény növekedését. 
  • A kötözési módszer kiválasztásakor figyelembe kell venni a növény típusát és növekedési szokásait, így célszerű az egyenes kötözést, a kétágú kötözést vagy a Guyot-módszert alkalmazni.
  • Ne felejtsd el rendszeresen ellenőrizni a kötözést és a növény állapotát, hogy szükség esetén korrigálni tudj. Távolítsd el az elhalt vagy beteg vesszőket és gondoskodj a megfelelő öntözésről és trágyázásról. 
  • A szőlőfej megfelelő gondozása és metszése kulcsfontosságú a bőséges termés eléréséhez. Tanulj meg a megfelelő metszési technikákról, és végezd el időben, hogy a növény jól fejlődjön és termőképes legyen. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hatósági húsbolt

kezeléssel fogyasztásra alkalmassá tett v. csekélyebb tápláló- és élvezeti értékű hús,... Tovább

pányvás legeltetés

régi kisüzemi etjárás: az állatot egy földbe vert karóhoz kötik ki, s így kör alakban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem