Van köszméte tövis nélkül, Bíbor, lisztharmat, piac, Nemzeti Fajtajegyzék, köszméte-lisztharmat, vegyszeres permetezés, növényvédelem, köszmétetermesztés, bogyó

Van köszméte tövis nélkül

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Bíbor nagy érdeme, hogy ellenáll a lisztharmatnak, akkor is terem, amikor már gyakorlatilag elfogyott a köszméte a piacról, másrészt sokáig a bokron marad, így a házi kerti fajtaválasztéknak is új gyöngyszeme lehet.
Van köszméte tövis nélkül, Bíbor, lisztharmat, piac, Nemzeti Fajtajegyzék, köszméte-lisztharmat, vegyszeres permetezés, növényvédelem, köszmétetermesztés, bogyó

Ha egy fajta felkerül a Nemzeti Fajtajegyzékbe, akkor korlátozás nélkül szaporítható, bárki megvásárolhatja, és szabadon forgalmazható. Dr. Kvincsák Pál egy tüskétlen köszmétét fajtakutató vitt a fajtaminősító tanács elé. A köszmétetermesztés általános rákfenéje a köszméte-lisztharmat, amely miatt az állományban lévő köszmétét drága vegyszeres permetezés, növényvédelem nélkül nem lehet fenntartani és művelni. Ezért többféle rezisztens fajta létezik a világon. Magyarországon eddig az Invictát ismerjük, mint lisztharmat-toleráns vagy rezisztens fajtát. Ez egyik-másik lisztharmatos évben kitűnik a tűrőképességével, tehát, hogy a lisztharmat nem, vagy alig fertőzi meg. Ebben a kategóriában jelentettek be egy rezisztens magyar nemesítésű köszméte hibridet, a Bíbort, amelynek a színe világos bíborrózsaszín. Óriási dolog, hogy ellenáll a lisztharmatnak, ráadásul nincsenek tüskéi! Előfordul, hogy a hajtások tövén olykor-olykor egy-egy rövid kis tüske megjelenik, de ez sérti meg a gyümölcsöt szedő kezét.

Hirdetés


A Bíbornak nagy érdeme még, hogy az érési időt megnyújtja, mert egyfelől kései érésű, akkor is ad köszmétét, amikor már gyakorlatilag elfogyott a piacról, másrészt sokáig a bokron marad, így a házi kerti fajtaválasztéknak is új gyöngyszeme lehet. Annál is inkább, mert a fönt említett, számos kiváló tulajdonsága mellett azt meg kell említeni, hogy a bogyók nagysága a közepestől kicsit elmarad, így a nagyüzemekben, amelyek gazdaságossági okokból a nagyobb termésű fajtákat részesítik előnyben, ez kevésbé jöhet szóba. Ez a fajta elsősorban a biotermesztőknek és a házi kerti, kiskerttulajdonosoknak való, akik viszont nem szeretnének kémiai növényvédelmet folytatni, és akik a nyár második felében is szeretnének még egy kis köszmétét az asztalra tenni.

Hirdetés

Forrás: Magyar Rádió

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Fekete István Zalai Állat- és Természetvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Szvitek Erzsébet Cím: Zalaegerszeg Vasvári Pál u. 3. 8900... Tovább

Somacorn (Mv 293)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés