Hasznos tudnivalók a körtetermesztésről

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a körtetermesztésről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
A körtetermesztés szakértői szemmel

Körtefák ültetése

Körtetermesztés – A körtefa fény- és talajszükségletei

Érdemes olyan helyet választani körtefádnak, ahol közvetlen napfény éri és jól szellőzhet. Ügyelj arra is, hogy az éghajlatodnak és USDA zónádnak megfelelő fajtát válassz – néhány körtefajta szívósabb, mint a többi. A körtefák általában jól érzik magukat a 3-10 USDA zónákban, de némelyikük még ennél is jobban tűri a szélsőséges viszonyokat. A körték vályogos, homokos, jó vízelvezetésű talajban érzik jól magukat, 6,0 és 7,0-s pH érték között.

Körtetermesztés – A körtefa beporzása

A legtöbb körtefajta nem önbeporzó, és legalább két fajtára lesz szükséged, mert keresztbeporzással képesek csak gyümölcsöt teremni. Érdemes észben tartani, hogy nem minden fajta képes kompatibilis egymással, ha keresztbeporzásról van szó:

hirdetes
  • Európai fajta – Kompatibilis porzók: Vilmos – Bartlett, Bosc kobak, Comice, Vilmos, Seckel; Bartlett – Vilmos, Bosc kobak, Comice; Bosc kobak – Vilmos, Bartlett, Comice, Seckel; Comice – Vilmos, Bartlett, Bosc kobak, Seckel; Seckel – Bosc kobak, Comice, Bartlett
  • Ázsiai fajta – Kompatibilis porzók: Chojuro – Shinseike, Bartlett; Nijisseiki (20th Century) – Chojuro, Shinseike, Bartlett; Hosui – Részben öntermékeny, bármely másik, azonos időben virágzó körtefajta kompatibilis porzó lehet; Shinseike – Chojuro
  • hirdetes

Körtetermesztés – A körtefa növénytartós termesztése

Mivel jól tűrik a kisebb helyeket, a törpe körtefákat akár növénytartóban is lehet nevelgetni. Néhány fafajta akár három évvel az ültetés után is képes gyümölcsöt hozni.

Körtetermesztés – A körtefa nevelése magról

Habár nem lehetetlen magról körtefát nevelni, akár egy évtizedbe is telhet, mire fáid gyümölcsöt hoznak majd. Éppen ezért felnőtt fákat érdemes beszerezni, ha nem szeretnél éveket várni a szüreteléssel. A körtefák gondozásáról a következő oldalon fogok írni többet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-06

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!

Te tudtad, hogy a kertészkedés sportnak is számíthat? Mostani cikkünkben eláruljuk milyen szempontból tekinthető sportnak a kertsézkedés, tudd meg Te is.

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

További cikkek ebben a témában


kényszermozgások

olyan mozgások (pl. körmozgás, hátrálás, gurulás), amelyeket az állat a külső... Tovább

fermentálás (erjesztés)

különböző mikroorganizmus-tenyészetek létrehozása. Célja, hogy a tenyészet szervezetei... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem oktatás