Hasznos tudnivalók a körtetermesztésről

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a körtetermesztésről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A körtetermesztés szakértői szemmel

Körtefák ültetése

Körtetermesztés – A körtefa fény- és talajszükségletei

Érdemes olyan helyet választani körtefádnak, ahol közvetlen napfény éri és jól szellőzhet. Ügyelj arra is, hogy az éghajlatodnak és USDA zónádnak megfelelő fajtát válassz – néhány körtefajta szívósabb, mint a többi. A körtefák általában jól érzik magukat a 3-10 USDA zónákban, de némelyikük még ennél is jobban tűri a szélsőséges viszonyokat. A körték vályogos, homokos, jó vízelvezetésű talajban érzik jól magukat, 6,0 és 7,0-s pH érték között.

Körtetermesztés – A körtefa beporzása

A legtöbb körtefajta nem önbeporzó, és legalább két fajtára lesz szükséged, mert keresztbeporzással képesek csak gyümölcsöt teremni. Érdemes észben tartani, hogy nem minden fajta képes kompatibilis egymással, ha keresztbeporzásról van szó:

hirdetes
  • Európai fajta – Kompatibilis porzók: Vilmos – Bartlett, Bosc kobak, Comice, Vilmos, Seckel; Bartlett – Vilmos, Bosc kobak, Comice; Bosc kobak – Vilmos, Bartlett, Comice, Seckel; Comice – Vilmos, Bartlett, Bosc kobak, Seckel; Seckel – Bosc kobak, Comice, Bartlett
  • Ázsiai fajta – Kompatibilis porzók: Chojuro – Shinseike, Bartlett; Nijisseiki (20th Century) – Chojuro, Shinseike, Bartlett; Hosui – Részben öntermékeny, bármely másik, azonos időben virágzó körtefajta kompatibilis porzó lehet; Shinseike – Chojuro
  • hirdetes

Körtetermesztés – A körtefa növénytartós termesztése

Mivel jól tűrik a kisebb helyeket, a törpe körtefákat akár növénytartóban is lehet nevelgetni. Néhány fafajta akár három évvel az ültetés után is képes gyümölcsöt hozni.

Körtetermesztés – A körtefa nevelése magról

Habár nem lehetetlen magról körtefát nevelni, akár egy évtizedbe is telhet, mire fáid gyümölcsöt hoznak majd. Éppen ezért felnőtt fákat érdemes beszerezni, ha nem szeretnél éveket várni a szüreteléssel. A körtefák gondozásáról a következő oldalon fogok írni többet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-11

Dekorálj kedvenc karácsonyi virágunkkal: A Mikulásvirág préselése

A mikulásvirág préselése különleges módja a növények hasznosításának és egyedi dekorációk létrehozásának, amelyekkel idilli hangulatot varázsolhatsz otthonodba.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-11

A tökéletes karácsonyi kompót receptje

A karácsony a különleges ízek ünnepe is szerintem. Ilyenkor érdemes olyan finomságokat is készíteni, mint például ez a mennyeien finom karácsonyi kompót.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

drazsírozógép

munkája a szemenkénti vetésre teszi alkalmassá a koptatott, ill köszörült, sarkos, tapadó,... Tovább

embólus

a vérpályában úszó többé-kevésbé szilárd képlet, amely gyakran embóliáx okoz. Lehet a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem oktatás