A körtelekvár tökéletes receptje - így érdemes Neked is körtelekvárt csinálnod

Őszi finomságok – Körtelekvár tartósítószer nélkül! (RECEPT)

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az alma után a körte a legnépszerűbb őszi gyümölcs, nálam viszont megszerezte az első helyet, legfőképpen azért, mert segítségével elkészíthettük a világ legfinomabb lekvárját, mutatom is, hogyan!

tökéletes körtelekvár

Miért fogyasszunk minél több körtét?

A körtében C-, B6-, és K-vitamint találhatunk, emellett tele van antioxidánsokkal, flavonoidokkal, és tápanyagokkal is. A körte rendszeres fogyasztása csökkenti a cukorbetegség, a szívroham és az elhízás kialakulásának veszélyét, de már arról is készültek tanulmányok, hogy csökkenti a koleszterinszintet és magas vérnyomás esetén is segít. Nem utolsósorban elég meggyőző érv lehet az is, hogy a körte finom, szóval együk bátran, most pedig nézzük a recepteket! 

Narancsos körtelekvár készítése

Amire szükség lesz: 2 kilogramm körte, egy közepes méretű narancs, egy kisebb méretű citrom, 250-300 gramm cukor. A körték megmosásával, hámozásával kezdjük a műveletet, majd távolítsuk el a magházakat, és daraboljuk fel a gyümölcsöket. Ezután hámozzuk meg a narancsot is, vágjuk le róla a fehér, szivacsos részt is, és szintén daraboljuk fel. Olvasszuk fel a cukrot, majd a körtét a narancshéjjal, a narancshússal és a citrom levével együtt tegyük fel kis lángra. Hagyjuk, hogy felforrjon, de közben kevergessük folyamatosan. Nagyjából 35-40 perc alatt készül el, besűrűsödik, ekkor öntsük előre megtisztított üvegekbe, zárjuk le jó erősen, fordítsuk fejre, és már mehet is a szárazdunsztba! 

Mákos körtelekvár készítése 

Amire szükség lesz: két kilogramm körte, 6-700 gramm cukor, két közepes méretű citrom, 4 evőkanál mák. Először is mossuk meg jó alaposan a körtéket, hámozzuk meg, daraboljuk fel, közben a magházat távolítsuk el. Az így készült darabokat tegyük bele egy tálba, majd mehet rá a cukor, a citrom leve – keverjük össze jó alaposan és hagyjuk állni legalább 3-4 órán keresztül, ez idő alatt levet fog ereszteni.

Ha letelt az idő, akkor tegyük fel lassú tűzre, és főzzük 30 percig. A felét botmixer segítségével turmixoljuk, majd tegyük vissza az edénye, a körte másik feléhez. Közben egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a mákot, majd öntsük ezt is a körtéhez. Főzzük az egészet még körülbelül 30 percen keresztül – akkor lesz jó, ha már besűrűsödik. Jöhetnek a tiszta befőttes üvegek, még forrón töltsük meg őket az elkészült lekvárral, zárjuk le az üvegeket légmentesen, majd fejjel lefelé tegyük be szárazdunsztba. Készen is vagyunk, jó étvágyat mindenkinek! 

Forrás: Fotó: Schutterstock

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

optikai aktivitás

bizonyos anyagoknak az a sajátsága, hogy a rajtuk v. az oldatukon átbocsátott, síkban... Tovább

élelmiszer-higiénia

az a tudományág és tevékenység, amely az élelmiszerek előállítása, forgalomba hozatala és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek