konyhakert ültetés; mini konyhakert; a kis kert kihasználása; ki helyiségű konyhakert; növénytermesztés kis helyen

Kis helyen is megoldható a konyhakert? Még szép!

Szeder
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Képzeld termeszthetsz egy organikus kertet, amely finom gyógynövényekkel, lédús paradicsommal és más zamatos zöldségekkel tele van, még akkor is, ha csak néhány napsütéses hely van. A terasz, az erkély elegendő hely a saját zöldségeid termesztéséhez.

konyhakert ültetése kezdőknek

Hogyan lehet ültetni egy kis helyiségű konyhakertet?

Az edényekbe ültetés a legegyszerűbb út. Függetlenül attól, hogy csak egyetlen tartályhoz vagy egy egész klaszterhez van elegendő helyed, kulináris gyógynövényeket termeszthetsz a konyhához. Így, ha főzés közben eszedbe jut, hogy valamilyen fűszert elfelejtettél venni nem kell aggódnod, csak szépen kisétálsz a teraszra vagy az erkélyre és meg is van a hiányzó hozzávaló. Nem kell, hogy nagy kertesházban élj elég egy kis láda és már csodákra leszel képes.

A kis helyen termesztendő konyhakert sikerének titka

Győződj meg arról, hogy a választott hely elegendő ideig kapjon napfényt a növekvő növények számára. Az olyan zöldek, mint a saláta és a kelkáposzta, valamint sok gyógynövény (gondoljuk, hogy a petrezselyem, a kakukkfű, a menta) mindössze 4 órás napfényt kaphat, míg a zöldségek, mint a paradicsom, a paprika és legalább 6 órára van szüksége. Használj önmagában lévő tartályokat, hogy a zöldségek erőssé váljanak. Ahogy a növények egyre nagyobbra nőnek, gyökereik kevesebb helyet hagynak a talajnak, amely a szükséges nedvesség ellátásához szükséges. Az önmagában lévő edény extra víztárolót biztosít a tartály alján, tehát kevesebb esély van arra, hogy visszatérsz egy kis hétvégi kiruccanásból és az általad növesztett uborkát összezsugorodva, kiszáradva találod meg.

Játssz a méretekkel

Hozd ki a lehető legtöbbet a különböző tartályméretek és formák csoportosításával. Helyezd a magasabb, nagyobb edényeket nagyobb növényekkel a hátrébb, mint a kisebbeket, így nem blokkolják a napot. Használj minden rendelkezésre álló hüvelyket, beleértve a sarkokat és a párkányokat. Még több szintű kertet is készíthetsz egy régi már nem használt lépcsőre. Nem vagy biztos benne, hogy milyen méretű tartályra lesz szükséged? Nagyszerű referencia, hogyan lehet kiválasztani a növényi cikkhez megfelelő magaságyást, plusz érdemes ellenőrizni az egyes növényekhez tartozó növénycímkét. Készítsen kulináris kombinált virágládákat, például pizzakertet, salátakertet, konyhai gyógynövénykertet vagy salsakertet. Például egy salátakert tartalmazhat néhány salátát, egy kelkáposzta növényt, egy petrezselymet és néhány zöld hagymát. A konyhai gyógynövénytartály tarthatja a zsályát, a kakukkfűt és a rozmaringot, így nagy ízt adhatsz az ételnek egy kis helyről.

Ne gondolkodj azon, hogy nincs elég helyed vagy nem kertesházban laksz hiszen ez mind nem lehet kifogás. Fusd végig a fent említett tippeket még egyszer és irány a legközelebbi kertészeti bolt! Jó munkát!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bála

szalma v. széna összepréselésével előállított, rendszerint tégla v. henger alakúra... Tovább

bogarak (Coleoptera)

a rovarok osztályának fajokban leggazdagabb rendje. Mo.-on több mint 10 ezer fajuk él, köztük... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert