Ezek a fűszernövények nem hiányozhatnak a te kertedből sem

Alapvető konyhai fűszernövények 2. rész

Szélesi Ferenc - Főkertész

Az első részben bemutattunk nektek 10 alapvető fűszernövényt, most folytatjuk a sort, mivel nagy sikert aratott írásunk. Ismerd meg te is a többi alapvető fűszernövényt és tudd meg te is, hogyan használhatod fel a legjobban. 


Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy milyen fűszernövényeket érdemes termelned neked is

Név: Koriander (Coriandrum sativum)
Eredet: Közel-Kelet
60 cm magasra növő, kb. 20 cm átmérőjű egynyári növény. Gyökere világosbarna, répaszerű. Szára erősen szerteágazó, vékony, puha. Virága apró, erős, a fehértől a halványliláig terjedő színű. Levele háromrészes, magja kerek, világosbarna. Az egész növény erőteljesen aromás.
Felhasználása: A koriander friss zöldje a távol – keleti, a mexikói és manapság az európai konyhák kedvelt növénye, saláták, zöldséglevesek,és mártások készítéséhez használjuk. Magjával vadhúsokat, kolbászt, péksüteményt fűszerezhetünk.
Termesztése, szedése: Napos helyre, jó vízáteresztő, humuszos talajba ültessük. Ha friss leveleire van szükségünk, csak az egészen zsengéket használjuk. Magját augusztus elején kezdhetjük gyűjteni.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy milyen fűszernövényeket érdemes termelned neked is

Eredete: Földközi-tenger vidéke
15-30 cm magas, évelő növény. Gyökere fehér, keskeny gumó. Szára szürkés zöld, csöves, levele vékony cső alakú, virága gömb alakú, lilás piros. Magas a C-vitamin- és vastartalma.
Felhasználása: Apróra vágott levele felhasználható levesekben és szószokban, hal- és tojásételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához. Mivel csípős, hagyma íze van, felhasználhatjuk a vöröshagyma helyettesítésére. A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez.
Termesztése, szedése: Napostól a félárnyékos termőhelyig mindenütt megtermeszthető. A rendszeres öntözés és a virágbimbók lecsípése elősegíti a levelek növekedését. Szárítással és fagyasztással is jól tartósítható. Szedésnél mindig vágjuk és soha ne tépjük a leveleket, mert az károsíthatja a hagymákat.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy milyen fűszernövényeket érdemes termelned neked is

Eredete: Kelet-Ázsia és a Földközi-tenger medencéje közötti térség
50 cm magas, 30 cm átmérőjű lombot nevelő évelő növény. Szára fásodó, szőrös; levele tojásdad, nemezesen szőrös; virága ibolyakék; aromája fűszeres, kissé kesernyés.
Felhasználása: Frissen és szárítva használhatók levelei, hajtáscsúcsai. A szurokfű a pizza nélkülözhetetlen fűszere, de kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez, sertés- és marhahúsokhoz, töltelékekhez és mediterrán salátákhoz.
Termesztése, szedése: Akár tűző napra is ültethetjük, könnyen termeszthető növények közé tartozik. Szedése virágzáskor ajánlott, szárított, aprított leveleit sötét edényben tárolhatjuk. Tartósíthatjuk még ecetben vagy olajban.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy milyen fűszernövényeket érdemes termelned neked is

Eredete: Földközi-tenger keleti partvidéke
Kétéves növény, szára szögletes, szerteágazó, levele szárnyalt, fényes, erősen fodrozott, virága sárgásfehér, többágú ernyőben áll. Levele és szára aromás.
Felhasználása: apróra vágott levele, szára használható levesekben és szószokban, hal- és tojás ételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához. Szép, fodros levelei kiválóan alkalmasak díszítésre. Ne főzzük bele az ételbe, csak tálalás előtt szórjuk bele.
Termesztése, szedése: szépen növekszik napos helyen, de a félárnyékot is elviseli. Szereti a tápanyagban dús, enyhén kötött talajt. Tartósítani fagyasztással vagy szárítással lehet.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy milyen fűszernövényeket érdemes termelned neked is

Eredete: őshazája Oroszországtól Kis-Ázsiáig terjed
Évelő, egy méter magasra megnövő cserje, melynek átmérője eléri a 40 cm-t. Levele keskeny, sötétzöld, csúcsa háromágú. Virága jelentéktelen, zöldes színű és csak meleg vidékeken nyílik. Igen átható, sajátos aromájú növény.
Felhasználása: az egészen friss levél vagy hajtáscsúcs jellegzetes, finom ízt ad a mártásoknak, például a berni mártásnak vagy a tartármártásnak. Kitűnően illik tojás-, hal-, gomba- és szárnyasételekhez, alkotórésze mustárnak és fűszerecetnek.
Termesztése, szedése: tápanyagban dús, üde talajba, napos helyre ültessük. Szedése nyár közepén, a meleg időjárásnál ajánlott. Szárítással tartósíthatjuk.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy milyen fűszernövényeket érdemes termelned neked is

Eredete: India és a távol-keleti térség
Bazsalikomokhoz teljesen hasonló azonban levelei kisebbek, haragoszöldek, kissé fogazottak és az egész növényből ánizsillat árad.
Felhasználása: főként a klasszikusnak mondható édes-savanyú mártásban, de egyéb távol-keleti ételekben is, salátákban, szószokban és tésztaételekben használják.
Termesztése, szedése: homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Növekedése, ezeken a helyeken a legszebb. Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk. Mivel ezek a növények általában apró levelűek, az egész hajtás részt használjuk fel fűszerezéshez egészben, vagy apróra vágva. Ízesítésre friss, apróra vágott leveleit használjuk, mivel szárítva hamar veszít élvezeti értékéből.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

 

Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy milyen fűszernövényeket érdemes termelned neked is

Eredete: mediterrán országból származó növény
Évelő, örökzöld félcserje; 80 cm magasra nő, kb. 70 cm szélesen terül el. Szára fás, szerteágazó, szőrös; levele hosszúkás vagy ovális, szürkészöld, nemezszerűen szőrös. Virága az ibolyakéktől a világoskékig változhat, fürtben a hajtás végén található. Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény.
Felhasználása: levele használható frissen, szárítva, őrölve. Elsősorban zsíros húsételek fűszerezésére és pácolására, vagdalt húsok, halételek elkészítéséhez használható. A levelek aromája igen átható, ezért óvatosan kell bánni vele.
Termesztése, szedése: napos helyre, meszes, homokos talajba ültessük. Hajtásait csomóba kötve, fejjel lefelé árnyékos helyen száríthatjuk.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2019-04-16

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

A cukros víz hihetetlenül ártalmas a méhekre nézve, mégis nagyon sokan ezt alkalmazzák. Mostani cikkemben elmondom, mivel segíthetsz a méheken, ha a szükség úgy akarja!

2019-04-02

Minden, amit egy kertésznek a körtetermesztésről tudnia kell

Körtetermesztési kisokos mindenkinek, szakértőnk most mindent elmond nektek a körte termesztéséről, gondozásáról, neveléséről! Nagyon hasznos tanácsok minden kertész számára!

2019-09-09

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

A diófa gondozásáról, a diófa metszéséről, a diófa neveléséről mondok most el nektek mindent! Olvassátok el cikkemet és tudjatok meg mindent a diófáról!

2020-09-04

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Mik azok a hólyaghúzófélék, milyen veszélyt jelentenek kertünkre, a növényekre, illetve ránk, emberekre? Mostani cikkünkben mindent elmondunk a hólyaghúzófélékről, és az ellenük való védekezési lehetőségekről!

2018-08-16

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Bemutatjuk a csodálatosan szép kínai kerteket, cikkünkben megtudhatod, mi szükséges ahhoz, hogy létrehozz egy mutatós kínai kertet! Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a kínai kertekről!

2021-01-12

Komposztálás kávézaccal – használt kávé a kertészkedéshez

Gondoltad volna, hogy a kávézacc, amit általában csak kidobunk a szemétbe, kiválóan felhasználható a kertészkedésben? Olvass tovább, és többet nem dobod ki!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

További cikkek ebben a témában


Karen (KX 1552)

Kukorica Leírás:Hímvirágzása közepes, a kalászkapelyva nem, vagy nagyon gyengén... Tovább

fajlagos talajnyomás

az egységnyi talajfelületre merőlegesen ható terhelő nyomás, amely az erőgép, traktor... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Talajművelés