Ezek a fűszernövények nem hiányozhatnak a te kertedből sem

Alapvető konyhai fűszernövények 2. rész

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az első részben bemutattunk nektek 10 alapvető fűszernövényt, most folytatjuk a sort, mivel nagy sikert aratott írásunk. Ismerd meg te is a többi alapvető fűszernövényt és tudd meg te is, hogyan használhatod fel a legjobban. 

Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy milyen fűszernövényeket érdemes termelned neked is

Ezeket a fűszernövényeket te is meg tudod termelni a kertedben 

Koriander


Eredet: Közel-Kelet
60 cm magasra növő, kb. 20 cm átmérőjű egynyári növény. Gyökere világosbarna, répaszerű. Szára erősen szerteágazó, vékony, puha. Virága apró, erős, a fehértől a halványliláig terjedő színű. Levele háromrészes, magja kerek, világosbarna. Az egész növény erőteljesen aromás.
Felhasználása: A koriander friss zöldje a távol – keleti, a mexikói és manapság az európai konyhák kedvelt növénye, saláták, zöldséglevesek,és mártások készítéséhez használjuk. Magjával vadhúsokat, kolbászt, péksüteményt fűszerezhetünk.
Termesztése, szedése: Napos helyre, jó vízáteresztő, humuszos talajba ültessük. Ha friss leveleire van szükségünk, csak az egészen zsengéket használjuk. Magját augusztus elején kezdhetjük gyűjteni.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Metélőhagyma

Eredete: Földközi-tenger vidéke
15-30 cm magas, évelő növény. Gyökere fehér, keskeny gumó. Szára szürkés zöld, csöves, levele vékony cső alakú, virága gömb alakú, lilás piros. Magas a C-vitamin- és vastartalma.
Felhasználása: Apróra vágott levele felhasználható levesekben és szószokban, hal- és tojásételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához. Mivel csípős, hagyma íze van, felhasználhatjuk a vöröshagyma helyettesítésére. A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez.
Termesztése, szedése: Napostól a félárnyékos termőhelyig mindenütt megtermeszthető. A rendszeres öntözés és a virágbimbók lecsípése elősegíti a levelek növekedését. Szárítással és fagyasztással is jól tartósítható. Szedésnél mindig vágjuk és soha ne tépjük a leveleket, mert az károsíthatja a hagymákat.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Oregánó

Eredete: Kelet-Ázsia és a Földközi-tenger medencéje közötti térség
50 cm magas, 30 cm átmérőjű lombot nevelő évelő növény. Szára fásodó, szőrös; levele tojásdad, nemezesen szőrös; virága ibolyakék; aromája fűszeres, kissé kesernyés.
Felhasználása: Frissen és szárítva használhatók levelei, hajtáscsúcsai. A szurokfű a pizza nélkülözhetetlen fűszere, de kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez, sertés- és marhahúsokhoz, töltelékekhez és mediterrán salátákhoz.
Termesztése, szedése: Akár tűző napra is ültethetjük, könnyen termeszthető növények közé tartozik. Szedése virágzáskor ajánlott, szárított, aprított leveleit sötét edényben tárolhatjuk. Tartósíthatjuk még ecetben vagy olajban.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Petrezselyem

Eredete: Földközi-tenger keleti partvidéke
Kétéves növény, szára szögletes, szerteágazó, levele szárnyalt, fényes, erősen fodrozott, virága sárgásfehér, többágú ernyőben áll. Levele és szára aromás.
Felhasználása: apróra vágott levele, szára használható levesekben és szószokban, hal- és tojás ételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához. Szép, fodros levelei kiválóan alkalmasak díszítésre. Ne főzzük bele az ételbe, csak tálalás előtt szórjuk bele.
Termesztése, szedése: szépen növekszik napos helyen, de a félárnyékot is elviseli. Szereti a tápanyagban dús, enyhén kötött talajt. Tartósítani fagyasztással vagy szárítással lehet.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Tárkony

Eredete: őshazája Oroszországtól Kis-Ázsiáig terjed
Évelő, egy méter magasra megnövő cserje, melynek átmérője eléri a 40 cm-t. Levele keskeny, sötétzöld, csúcsa háromágú. Virága jelentéktelen, zöldes színű és csak meleg vidékeken nyílik. Igen átható, sajátos aromájú növény.
Felhasználása: az egészen friss levél vagy hajtáscsúcs jellegzetes, finom ízt ad a mártásoknak, például a berni mártásnak vagy a tartármártásnak. Kitűnően illik tojás-, hal-, gomba- és szárnyasételekhez, alkotórésze mustárnak és fűszerecetnek.
Termesztése, szedése: tápanyagban dús, üde talajba, napos helyre ültessük. Szedése nyár közepén, a meleg időjárásnál ajánlott. Szárítással tartósíthatjuk.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Thai bazsalikom

Eredete: India és a távol-keleti térség
Bazsalikomokhoz teljesen hasonló azonban levelei kisebbek, haragoszöldek, kissé fogazottak és az egész növényből ánizsillat árad.
Felhasználása: főként a klasszikusnak mondható édes-savanyú mártásban, de egyéb távol-keleti ételekben is, salátákban, szószokban és tésztaételekben használják.
Termesztése, szedése: homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Növekedése, ezeken a helyeken a legszebb. Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk. Mivel ezek a növények általában apró levelűek, az egész hajtás részt használjuk fel fűszerezéshez egészben, vagy apróra vágva. Ízesítésre friss, apróra vágott leveleit használjuk, mivel szárítva hamar veszít élvezeti értékéből.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

 

Zsálya

Eredete: mediterrán országból származó növény
Évelő, örökzöld félcserje; 80 cm magasra nő, kb. 70 cm szélesen terül el. Szára fás, szerteágazó, szőrös; levele hosszúkás vagy ovális, szürkészöld, nemezszerűen szőrös. Virága az ibolyakéktől a világoskékig változhat, fürtben a hajtás végén található. Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény.
Felhasználása: levele használható frissen, szárítva, őrölve. Elsősorban zsíros húsételek fűszerezésére és pácolására, vagdalt húsok, halételek elkészítéséhez használható. A levelek aromája igen átható, ezért óvatosan kell bánni vele.
Termesztése, szedése: napos helyre, meszes, homokos talajba ültessük. Hajtásait csomóba kötve, fejjel lefelé árnyékos helyen száríthatjuk.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-25

105 éve született Bálint gazda: emlékezzünk az ország kertészére örökzöld tanácsaival

Bálint gazda egy legendás kertész volt, akire néhány kedves szóval és kertészeti tanácsával is emlékezünk. Olvasd el a szőlő zöldmunkáiról szóló gondolatait.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hegyibetegség

2500 m tengerszint feletti magasságban alakul ki; a hemoglobin oxigénnel való telítődése... Tovább

boksz

az istállóépületben az állatok elkülönítésére szolgáló rekesz. Az elkerített részben... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások Talajművelés