A konténerkertészkedés előnyei

hirdetes

15 ok, amiért megéri növénytartókkal kertészkedni

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Tudj meg mindent a konténerkertészkedésről!

7. Spórolhatsz a műtrágyán

Ha a növények táplálásáról van szó, akkor is előnyben vannak azok, akik tárolókban nevelik növényeiket. Az így tartott példányok ritkábban igényelnek ugyanis műtrágyát. Ez azért van, mert a trágyában (akár organikus, akár mesterséges) lévő tápanyagok tovább megmaradnak abban a kevés talajban, ami a tárolókba kerül a növények alá. Éppen ezért fontos, hogy ne „etesd túl” tárolóban tartott növényeidet, mert a túlzott mennyiségű adalékanyag roncsolhatja azok gyökereit. Használj mindig jó minőségű, organikus műtrágyát, vagy saját komposztot.

8. Könnyebb védekezni a kártevők ellen

Amikor kártevők támadják meg az ágyásokat, gyakran muszáj rovarirtót permetezni, mert ilyen esetben lehetetlen elkülöníteni egymástól a különálló növényeket. A növénytartóban nevelt példányokat megtámadó kártevőket azonban sokkal könnyebb megállítani, és még csak vegyszereket sem kell használnod hozzá. A nagyobb rovarokat kézzel, a kisebbeket pedig sebfertőtlenítő alkoholba mártott fogkefével vagy vattapamaccsal is kiiktathatod. Néha elég, ha egyszerűen beviszed a növényt a fürdőszobába, és leöblíted a zuhany alatt. Jó megelőző taktika egy vízzel feltöltött tálba helyezni a cserepeket és/vagy ládákat, hogy a rovarok és a csigák ne mászhassanak fel a növényekre a földről.

hirdetes
hirdetes

9. Kerted magassága bármikor megváltoztatható

Ha hátproblémáid vannak, vagy egyszerűen csak nem akarod rendszeres hajolgatással kínozni a derekadat, akkor a növénytartós kertészkedés a legjobb megoldás számodra. A tárolókat asztalokra vagy ablakpárkányokra is helyezheted, kényelmes magasságba emelve ezzel növényeidet. A metszés, az öntözés és a szüretelés sokkal egyszerűbb feladatokká válnak így.

10. Ha már a szüretelésnél tartunk

Tárolókból sokkal könnyebb szüretelni, mint a kertben. Nem csak a talaj felett (például eper), hanem a talajban termő növényeket (répa, krumpli, stb.) is beköltöztetheted otthonodba. Amikor készen állnak a szüretelésre, nincs más dolgod, mint kiönteni a tároló tartalmát egy műanyag tálcára. Ezzel kikerülheted az ásást, amivel egyébként könnyedén megrongálhatnád a földalatti terméseket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


kérődzés

a párosujjú patások rendjébe, a kérődzők (Ruminantia) alrendjébe tartozó állatok... Tovább

fehérjehiány

az állatok helytelen takarmányozásából eredő hiányos fehérjeellátás különböző... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert