Komposzt tea készítése, felhasználása - tudj meg róla most mindent

hirdetes

Miért és hogyan készíts komposzt teát

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A komposzt tea felhasználása

Hogy működik a komposzt tea?

A komposzt tea nagyjából úgy működik, mint az embereknél a probiotikumok. A talaj – hasonlóan az emberi gyomorhoz – tele van egészséges és káros mikroorganizmusokkal. Amikor ezek az organizmusok nem kiegyensúlyozott arányban vannak jelen, akkor a növények nehezebben védekeznek a betegségek ellen, ami hatással lehet az egészségükre és növekedésükre is. A komposzt tea javítja ezt az arányt, és több használata több jó mikrobát eredményez a talajban.

A növényeknek rendszeres mikroba-utánpótlásra van szükségük hogy egészségesek maradjanak és növekedhessenek. Sajnos a hétköznapi műtrágyák szerek tele vannak olyan vegyi anyagokkal, amik gátolják ezt az egészséges fejlődést. A komposzt tea tehát tökéletes organikus választás a mesterséges készítményekkel szemben.

hirdetes

Hogy készül a komposzt tea? – A komposzt tea elkészítése valójában meglehetősen egyszerű, és nem is igényel túl sok hozzávalót.

Hozzávalók

A komposzt teához szükséged lesz egy 35-40 literes vödörre, egy akváriumpumpára, némi jó minőségű komposztra, egy főzőzacskóra, vízre és komposzt katalizátorra (de akár egy bögre melaszt is használhatsz). A komposzt katalizátor szerepe meglehetősen fontos, ugyanis serkenti a komposztban található mikroorganizmusok szaporodását.

hirdetes

Az elkészítés folyamata

Töltsd fel a vödröt vízzel, majdnem teljesen teli (nagyjából 37 liter víz ideális). Ha csapvizet engedtél bele, akkor hagyd állni néhány napig, hogy a fertőtlenítéshez használt klór távozzon belőle. Ha ezt nem várod meg, akkor a klór elpusztítja majd a hasznos mikroorganizmusokat.

Helyezd a pumpát a vízbe és add hozzá a katalizátort a komposzthoz. Ez után töltsd a komposztot a főzőzacskóba (ez lehet akár egy szövettáska is), majd helyezd az egészet a vízbe. Kapcsold be a pumpát és hagyd, hogy a szerkezet tegye a dolgát. A pumpa ilyenkor oxigént juttat a vízbe, hogy a hasznos baktériumok munkához lássanak.

Hagyd a pumpát bekapcsolva 24 órán át. Az eredmény egy habos lé kell legyen, tele hasznos mikroorganizmusokkal és tápanyagokkal. Távolítsd el a komposztos zacskót a vízből és a szilárd tartalmát szórd szét az ágyásaidon – ne vesszen kárba! Nézzük, hogyan használhatjuk a komposzt teát, a következő oldalon ezt is elmondom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-11

Paradicsom beltéri nevelése – tippek, hogyan növesszünk paradicsomot szobánkban egész télen

A paradicsom meleg évszaki zöldség, amely a hideg fenyegetésekor elpusztulhat. Mégis lakásodban is könnyedén nevelhető, mpst elmondjuk, hogyan - tudd meg Te is.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2019-11-18

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Mostani cikkemben elmondom nektek, miért nem szabad soha betenni a hűtőbe a paradicsomot. Ezenkívül mutatok még 9 terméket, amit semmiképp ne tegyetek a hűtőbe.

További cikkek ebben a témában


bénulás (paralízis)

az a jelenség, amikor a központi idegrendszeri mozgatóingerekre az izmokban összehúzódás nem... Tovább

vérszegénység aneuploidia

a sejt v. szervezet —>kromoszómaszámának olyan eltérése, amelyben a kromoszóma... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Növényvédelem Tudomány