Komposzt tea készítése, felhasználása - tudj meg róla most mindent

hirdetes

Miért és hogyan készíts komposzt teát

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A komposzt tea felhasználása

Hogy működik a komposzt tea?

A komposzt tea nagyjából úgy működik, mint az embereknél a probiotikumok. A talaj – hasonlóan az emberi gyomorhoz – tele van egészséges és káros mikroorganizmusokkal. Amikor ezek az organizmusok nem kiegyensúlyozott arányban vannak jelen, akkor a növények nehezebben védekeznek a betegségek ellen, ami hatással lehet az egészségükre és növekedésükre is. A komposzt tea javítja ezt az arányt, és több használata több jó mikrobát eredményez a talajban.

A növényeknek rendszeres mikroba-utánpótlásra van szükségük hogy egészségesek maradjanak és növekedhessenek. Sajnos a hétköznapi műtrágyák szerek tele vannak olyan vegyi anyagokkal, amik gátolják ezt az egészséges fejlődést. A komposzt tea tehát tökéletes organikus választás a mesterséges készítményekkel szemben.

hirdetes

Hogy készül a komposzt tea? – A komposzt tea elkészítése valójában meglehetősen egyszerű, és nem is igényel túl sok hozzávalót.

Hozzávalók

A komposzt teához szükséged lesz egy 35-40 literes vödörre, egy akváriumpumpára, némi jó minőségű komposztra, egy főzőzacskóra, vízre és komposzt katalizátorra (de akár egy bögre melaszt is használhatsz). A komposzt katalizátor szerepe meglehetősen fontos, ugyanis serkenti a komposztban található mikroorganizmusok szaporodását.

hirdetes

Az elkészítés folyamata

Töltsd fel a vödröt vízzel, majdnem teljesen teli (nagyjából 37 liter víz ideális). Ha csapvizet engedtél bele, akkor hagyd állni néhány napig, hogy a fertőtlenítéshez használt klór távozzon belőle. Ha ezt nem várod meg, akkor a klór elpusztítja majd a hasznos mikroorganizmusokat.

Helyezd a pumpát a vízbe és add hozzá a katalizátort a komposzthoz. Ez után töltsd a komposztot a főzőzacskóba (ez lehet akár egy szövettáska is), majd helyezd az egészet a vízbe. Kapcsold be a pumpát és hagyd, hogy a szerkezet tegye a dolgát. A pumpa ilyenkor oxigént juttat a vízbe, hogy a hasznos baktériumok munkához lássanak.

Hagyd a pumpát bekapcsolva 24 órán át. Az eredmény egy habos lé kell legyen, tele hasznos mikroorganizmusokkal és tápanyagokkal. Távolítsd el a komposztos zacskót a vízből és a szilárd tartalmát szórd szét az ágyásaidon – ne vesszen kárba! Nézzük, hogyan használhatjuk a komposzt teát, a következő oldalon ezt is elmondom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2019-11-18

Te is rosszul csinálod – 10 termék, amit soha ne tegyél hűtőbe!

Mostani cikkemben elmondom nektek, miért nem szabad soha betenni a hűtőbe a paradicsomot. Ezenkívül mutatok még 9 terméket, amit semmiképp ne tegyetek a hűtőbe.

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

További cikkek ebben a témában


Gombaölo Ridomil Gold MZ 68 WG

Peronoszpórafélék ellen megújulva, csak tiszta, aktív hatóanyaggal.Hatóanyag: 4% mefenoxam +... Tovább

béklyó

régebben a legelő állatok mellső lábára erősített lánccal v. kötéllel akadályozták... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Növényvédelem Tudomány