Új, biológiailag lebomló fóliageneráció, etilén kontroll

Újdonságok zöldségek és gyümölcsök csomagolásához

Kiss Rozália
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Biológiailag lebomló és komposztálható fóliával jelent meg a piacon egy angol cég, amely egyébként piacvezető a BOPP és a cellofán fóliák piacán. A komposztálhatóság igazolt, a biodegradáció a megfelelő körülmények között 45 nap alatt 100%-osan végbemegy. Egyébként a fólia 6 hónapig felhasználható szakszerű tárolás mellett (17-23 C, 35-55% relatív légnedvesség).
Új, biológiailag lebomló fóliageneráció, etilén kontroll

Biológiailag lebomló és komposztálható fóliával jelent meg a piacon egy angol cég, amely egyébként piacvezető a BOPP és a cellofán fóliák piacán. A komposztálhatóság igazolt, a biodegradáció a megfelelő körülmények között 45 nap alatt 100%-osan végbemegy. Egyébként a fólia 6 hónapig felhasználható szakszerű tárolás mellett (17-23 C, 35-55% relatív légnedvesség).

A fóliák sokféle kivitelben készülnek, a hegesztési tartomány nagyon széles 70-200C, problémamentesen hegeszthetők a nagy teljesítményű csomagológépeken is. A fóliák hordozóanyaga fából nyert cellulóz. Jól konfekcionálhatók, nyomtathatók, laminálhatók, perforálhatók. A teljes szortiment különböző nedvességáteresztést biztosító fóliákból áll, hiszen a friss termékekhez különösen jól áteresztő fóliák alkalmasak, míg a higroszkópos termékekhez kiváló barrier tulajdonságokkal rendelkező fóliákat kell használni. A fóliák merevek és jól nyújthatók mint a piacon lévő legtöbb biopolimer. Különösen élelmiszercsomagolásokhoz ajánlhatók, a szokásos flow-wrap, formázó-, töltő-, hegesztőberendezéseken használhatók. A fényes és átlátszó fóliák antisztatikus tulajdonságokat is mutatnak és egyszerűen kezelhetők. Alapvetően kétféle kivitelben készülnek:

· Átlátszó, nem hegeszthető (fényes, vízgőzáteresztése magas, íz-, és aromazáró tulajdonságai kiválóak, antisztatikus, könnyen nyitható, párátlanított, kiválóan hajtogatható, csavarható, mindkét oldalon jól nyomtatható és ragasztható). Felhasználási terület: mindaz, ahol vízgőzzárás nem szükséges.


· Átlátszó, hegeszthető (mindkét oldalon hegeszthető réteggel ellátva, fényes, adott vízgőzáteresztési értékek, jó gáz- és aromazárás, antisztatikus, olaj és zsírálló, jól hajtogatható, csavarható). Felhasználási terület: univerzális csomagolásoknál monofóliaként egyrészt hűtött termékekhez, ahol magas vízgőzáteresztés illetve páramentesség szükséges, másrészt higroszkópos termékekhez, ahol jó
vízgőzzárás a követelmény.
A biológiailag lebomló fóliákból ragasztószalagok is készülnek.

Etilén kontroll -

Tasak, szűrő, szűrőállomásA védőcsomagolások zöldségek, gyümölcsök, vágott virágok és cserepes növények minőségének javítására, és a környező légtérből az etilén eltávolítására alkalmasak. Az etilén a természetes érésnél felszabaduló anyagcseretermék, amely az érési folyamatot gyorsítja. A környező levegőből az etilén eltávolításával a természetes érési folyamat meghosszabbodik a termék tovább marad friss és hosszabb ideig eltartható. Az etilénabszorberek a levegőben lévő gombaspórák és csírák számát is egyértelműen csökkentik és az idegen szagokat is megkötik. Ezzel olyan bogyós gyümölcsök tárolásánál is eredményt lehet elérni, amelyek az etilénre nem érzékenyen reagálnak.

Miért is van szükség az etilénadszorpcióra?

A kisérletekből egyértelműen kiderült, hogy a növények minden érési folyamatánál keletkezik etilén, amely negatív hatással van az eltarthatóságra és a minőségre. Megváltozhat a termékek színe, állaga, foltosodás, rothadás, fonnyadás következhet be, amelyek az etilén jelenlétére vezethetők vissza. Minden gyümölcsnél a környező levegőben a legkisebb mennyiségű etilén is káros és nagy károkat okoz a gyümölcsök, zöldségek, vágott virágok tárolásánál, szállításánál. Bár a növények különböző érzékenységgel reagálnak az etilénre, az eltarthatóságukat és frissességüket az etilén jelenléte károsan befolyásolja. A környező légtérben az etilén koncentrációjának csökkentésével illetve eltávolításával a minőséget, eltarthatóságot javítani lehet, így a termékek szállításánál valamint a kereskedelemben a tönkremenetel rizikóját csökkenteni. A felhasználó is hosszabb eltarthatósági időnek örvendhet az etilén kontroll használatával a megvásárolt terméknél.
A háromféle kiszerelési forma:Tasak: légáteresztő fliesanyagból készült, az aktív granulátumot tartalmazza. 20 kg-os kiszerelésig egy kartonban egy tasakkal megfelelő védelmet lehet biztosítani.

· Szűrő: ideális hűtőkamrákban, hűtött kamionokban, tengeri hajókban, amelyeknél a szűrő beszerelése a meglévő szellőzőrendszerhez csatlakoztatható.

· Szűrőállomás: az állandó levegőszűrő egy olyan szellőzőből áll, amelyben 45 kg granulátum rázását folyamatosan egy levegő áram biztosítja. A rendszer 2000-4000 m3 légterű raktárakban hatékony védelmet nyújt. Egyidejűleg a gombaspórák és mikroorganizmusok számát is csökkenti.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

juhszárnyék

egyszerű, olcsó, természetes anyagból (szalma, napraforgószár, rőzse stb.) épített,... Tovább

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló, építéssel nem járó gépek,... Tovább

Tovább a lexikonra