Minden a komlóról

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Tudj meg mindent a komlóról

Társültetés

Öntözés

A komlónak sok vízre van szüksége, éppen ezért a csepegtető öntözési módszer ajánlott a folyamatos folyadék-utánpótlás biztosításához. Ez a megoldás csökkenti a fertőzésveszélyt is. A kifejlett példányoknak nagyjából 3,8cm vízre van szükségük hetente.

Trágyázás

Még az ültetés előtt dolgozz bele egy adag általános műtrágyát a talajba 15-20cm mélységben. A termőidőszak alatt aztán időnként némi alaposan komposztált trágyával is segíts be növényeidnek.  

Művelés

A komlót júniustól egészen július elejéig művelni kell. Amikor a hajtások elérik a 30-60cm-t, ideje elkezdeni művelni őket erős spárgával. Feszíts ki egy drótot 3-4,5 méterrel a talaj felett, majd lógass le egy darab spárgát mindegyik növényhez. Szúrj egy karót a növény mellé, és erősítsd hozzá a spárgát. Ha szeretnéd rásegíteni a komlókat, hogy nőjék körbe a spárgát, akkor óvatosan tekerd köréjük őket.

hirdetes

Talajtakarás

A komló nem szívesen verseng gyomokkal, ezért érdemes alaposan érlelt organikus talajtakarót használni, hogy kordában tartsd a felbukkanó gazt. A takarót tavasszal, a fő termőidőszak indulása előtt ajánlott lefektetni. Vigyél fel egy 2,5-5cm vastag takaróréteget, de ügyelj rá, hogy lásd, hová ültetted növényeidet.

hirdetes

Metszés

A komló hajlamos szétszéledni, szóval érdemes odafigyelni rá, hogy csak arrafelé nőjön, amerre szeretnéd. Ennek érdekében bátran metszd meg, ha szükségét látod (de ügyelj rá, hogy mindig fertőtlenített szerszámokat használj ehhez).

Gyakori kártevők és betegségek

Peronoszpóra

A peronoszpórát a Pseudoperonospora humuli nevű gomba okozza. A fertőzött növények törékennyé, gyengévé válnak, és nem képesek megfelelően felfelé mászni. Ez a betegség leállítja a termések növekedését, amelyek barnává is válnak.

Lisztharmat

A lisztharmat sok kertész egyik legrosszabb rémálma. Tünetei a növény levelein, bimbóin, és termésein megjelenő fehér foltok. A fertőzött termések pirosas barna színűvé válnak, és elkezdenek elhalni. Ezt a fajta betegséget általában a rossz szellőzés okozza, ezért megeshet, hogy ritkítanod kell majd ültetvényeden, hogy több levegő mozoghasson növényeid között. Sajnos gyógyítani nem lehet – távolítsd el minél előbb a fertőzött példányokat, és égesd el őket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-26

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Érdemes lenne mindenkinek az élő karácsonyfa mellett letennie a voksát, mivel sokkal szebbek, illatosabbak, mint a többi alternatíva, ráadásul így nem kell elpusztítani a fát.

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


hidas kapa

fiatal kapásnövények sorművelésére alkalmas eszköz, a kapa éle két részből áll, és úgy... Tovább

keresztesvirágúak (Cruciferae)

a kétszikűek egyik családja, többnyire lágy szárúak, magjuk fehérjét nem tartalmaz,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem