Minden a komlóról - hasznos vagy pont, hogy kártékony? Lássuk!

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Tudj meg mindent a komlóról

Társültetés

Öntözés

A komlónak sok vízre van szüksége, éppen ezért a csepegtető öntözési módszer ajánlott a folyamatos folyadék-utánpótlás biztosításához. Ez a megoldás csökkenti a fertőzésveszélyt is. A kifejlett példányoknak nagyjából 3,8cm vízre van szükségük hetente.

Trágyázás

Még az ültetés előtt dolgozz bele egy adag általános műtrágyát a talajba 15-20cm mélységben. A termőidőszak alatt aztán időnként némi alaposan komposztált trágyával is segíts be növényeidnek.  

Művelés

A komlót júniustól egészen július elejéig művelni kell. Amikor a hajtások elérik a 30-60cm-t, ideje elkezdeni művelni őket erős spárgával. Feszíts ki egy drótot 3-4,5 méterrel a talaj felett, majd lógass le egy darab spárgát mindegyik növényhez. Szúrj egy karót a növény mellé, és erősítsd hozzá a spárgát. Ha szeretnéd rásegíteni a komlókat, hogy nőjék körbe a spárgát, akkor óvatosan tekerd köréjük őket.

hirdetes

Talajtakarás

A komló nem szívesen verseng gyomokkal, ezért érdemes alaposan érlelt organikus talajtakarót használni, hogy kordában tartsd a felbukkanó gazt. A takarót tavasszal, a fő termőidőszak indulása előtt ajánlott lefektetni. Vigyél fel egy 2,5-5cm vastag takaróréteget, de ügyelj rá, hogy lásd, hová ültetted növényeidet.

hirdetes

Metszés

A komló hajlamos szétszéledni, szóval érdemes odafigyelni rá, hogy csak arrafelé nőjön, amerre szeretnéd. Ennek érdekében bátran metszd meg, ha szükségét látod (de ügyelj rá, hogy mindig fertőtlenített szerszámokat használj ehhez).

Gyakori kártevők és betegségek

Peronoszpóra

A peronoszpórát a Pseudoperonospora humuli nevű gomba okozza. A fertőzött növények törékennyé, gyengévé válnak, és nem képesek megfelelően felfelé mászni. Ez a betegség leállítja a termések növekedését, amelyek barnává is válnak.

Lisztharmat

A lisztharmat sok kertész egyik legrosszabb rémálma. Tünetei a növény levelein, bimbóin, és termésein megjelenő fehér foltok. A fertőzött termések pirosas barna színűvé válnak, és elkezdenek elhalni. Ezt a fajta betegséget általában a rossz szellőzés okozza, ezért megeshet, hogy ritkítanod kell majd ültetvényeden, hogy több levegő mozoghasson növényeid között. Sajnos gyógyítani nem lehet – távolítsd el minél előbb a fertőzött példányokat, és égesd el őket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-18

Hogyan tartsuk életben a növényeket aszályban?

Itt az aszály és a növények már teljesen kivannak a csapadékmentes nyári hónapoktól. Hogyan tudjuk életben tartani a növényeket aszály idején? Itt kiderül!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

További cikkek ebben a témában


forgóeszközök

azok a termelőeszközök, amelyek úgy használódnak el egy termelési ciklusban, hogy az... Tovább

immunválasz-képtelenség

az a jelenség, amikor az antigén hatására a szervezet immunrendszere nem vagy csak csökkent... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem