Minden a komlóról - hasznos vagy pont, hogy kártékony? Lássuk!

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tudj meg mindent a komlóról

Társültetés

Öntözés

A komlónak sok vízre van szüksége, éppen ezért a csepegtető öntözési módszer ajánlott a folyamatos folyadék-utánpótlás biztosításához. Ez a megoldás csökkenti a fertőzésveszélyt is. A kifejlett példányoknak nagyjából 3,8cm vízre van szükségük hetente.

Trágyázás

Még az ültetés előtt dolgozz bele egy adag általános műtrágyát a talajba 15-20cm mélységben. A termőidőszak alatt aztán időnként némi alaposan komposztált trágyával is segíts be növényeidnek.  

Művelés

A komlót júniustól egészen július elejéig művelni kell. Amikor a hajtások elérik a 30-60cm-t, ideje elkezdeni művelni őket erős spárgával. Feszíts ki egy drótot 3-4,5 méterrel a talaj felett, majd lógass le egy darab spárgát mindegyik növényhez. Szúrj egy karót a növény mellé, és erősítsd hozzá a spárgát. Ha szeretnéd rásegíteni a komlókat, hogy nőjék körbe a spárgát, akkor óvatosan tekerd köréjük őket.

hirdetes

Talajtakarás

A komló nem szívesen verseng gyomokkal, ezért érdemes alaposan érlelt organikus talajtakarót használni, hogy kordában tartsd a felbukkanó gazt. A takarót tavasszal, a fő termőidőszak indulása előtt ajánlott lefektetni. Vigyél fel egy 2,5-5cm vastag takaróréteget, de ügyelj rá, hogy lásd, hová ültetted növényeidet.

hirdetes

Metszés

A komló hajlamos szétszéledni, szóval érdemes odafigyelni rá, hogy csak arrafelé nőjön, amerre szeretnéd. Ennek érdekében bátran metszd meg, ha szükségét látod (de ügyelj rá, hogy mindig fertőtlenített szerszámokat használj ehhez).

Gyakori kártevők és betegségek

Peronoszpóra

A peronoszpórát a Pseudoperonospora humuli nevű gomba okozza. A fertőzött növények törékennyé, gyengévé válnak, és nem képesek megfelelően felfelé mászni. Ez a betegség leállítja a termések növekedését, amelyek barnává is válnak.

Lisztharmat

A lisztharmat sok kertész egyik legrosszabb rémálma. Tünetei a növény levelein, bimbóin, és termésein megjelenő fehér foltok. A fertőzött termések pirosas barna színűvé válnak, és elkezdenek elhalni. Ezt a fajta betegséget általában a rossz szellőzés okozza, ezért megeshet, hogy ritkítanod kell majd ültetvényeden, hogy több levegő mozoghasson növényeid között. Sajnos gyógyítani nem lehet – távolítsd el minél előbb a fertőzött példányokat, és égesd el őket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-30

Így rejthetjük el a csúnya drótkerítést futónövényekkel és cserjékkel

Néhány dolgot figyelembe kell venni, amikor a drótkerítéseket növényekkel borítanánk be. A drótkerítések lefedése sok háztulajdonos gyakori problémája.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csalán (Urtica)

a csalánfélék (Urticaceae) családjába tartozó nemzetség. Évelő, elágazó gyökerű a nagy... Tovább

véna (gyűjtőér, visszér, vivőér)

A ->vér a szív felé, ill. a szívbe szállító ér. A kisvérkörben a v. oxigénes vért, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem