Minden a komlóról - hasznos vagy pont, hogy kártékony? Lássuk!

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tudj meg mindent a komlóról

A komló kétlaki növény, ami azt jelenti, hogy nőivarú és hímivarú példányai is vannak. A nőivarú példányokon teremnek a sörfőzéshez használt virágok, a hímivarúak pedig ezek megtermékenyítéséért felelnek. A komló egy igen erős hidegtűrő (USDA 3-8) növény, aminek sok napra és helyre van szüksége, hogy jól teljesítsen. A komlónak napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége. Lehetőleg kerüljenek olyan helyre, ahol a napfény nagy része késő reggel és kora délután éri őket. A nap ilyenkor kevésbé erős, és egy kevés délutáni fényárnyék is segíthet a komló védelmében. A teljesen kifejlett példányok a fagynak is ellenállnak.

A komló talajigénye

A komlótermesztést gazdag, jó vízelvezetésű talajban érdemes végezni, amibe lehetőleg egy jó adag alaposan érlelt organikus anyag is került. Az agyagos talajt nem kedvelik – mindenképpen javítsd a kert vízelvezetését, ha a talajod túl agyagos (ezt komposzt vagy érlelt trágya hozzáadásával teheted meg). A komlókat emelt ágyásokba is ültetheted, ami segít megkerülni az agyagos, sűrű talajt. A talaj pH értéke 6-7,5 között a legideálisabb a komlónak.

A komló szaporítása

A komlót kétféleképpen lehet szaporítani, vagy ültetni – rizómákkal, vagy koronával. Rizómás ültetéshez a nőivarú komlók főgyökerét kell felhasználni, míg a koronás átültetés esetén lényegében az egész növény átültetésre kerül.

hirdetes

Támaszték

A komlónak valamilyen felfutási felületre van szüksége, amelyen függőlegesen felkapaszkodhat növekedése közben. Ez lehet egy oszlop vagy akár egy erős lugas is. Fontos, hogy a komlónak a vízszintes terjeszkedéshez is helyet kell biztosítani. A komló úgy „mászik” felfelé, hogy indáival körbenövi a rendelkezésre álló függőleges felületet, ezért valami olyasmit biztosíts nekik, amire így feltekeredhetnek. A komló talaj feletti részei minden télen elhalnak, azonban a gyökerek áttelelnek, és a következő évben újra növekedésnek indulnak majd.

A komló kiültetése

A komlónak legalább 120 napnyi termőidőszakra van szükségük. Komlóid az után kerüljenek a szabadba, hogy az utolsó fagy is elköszönt, és a talaj kellően felmelegedett. Ez az adott év és az éghajlat szeszélyes időjárásától függően februártól áprilisig bármikor megtörténhet. A talajban szunnyadó kifejlett gyökérzetek akár a -28°C-t is képesek túlélni, de a fiatalabb növényekkel a fagy könnyedén végez. Az öltetéshez fogd a rizómát, és helyezd elfektetve a talajba.

Ha vannak rajta csírák, akkor igazítsd úgy a főgyökeret, hogy ezek felfelé mutassanak, a gyökerek pedig lefelé. Takard be talajjal, finoman paskold le, majd enyhén öntözd meg a talajt. Ha koronával ültetsz, akkor helyezd azt egy lyukba a talajban, majd púpozd fel egy kicsit a talajt körülötte, amikor visszatemeted. Szintén paskold le finoman, majd öntözd meg.

hirdetes

A komló előnevelése házon belül

A komlókat házon belül is elültetheted, mielőtt kiültetnéd őket. Ilyen esetben akár 6-8 héttel az utolsó várható fagy előtt is elültetheted őket, ha a termőidőszak túl rövid odakint. Ha ezt a módszert választod, fokozatosan szoktasd hozzá komlóidat a kinti körülményekhez, mielőtt végleg kiültetnéd őket a kertbe.

Elhelyezés

A rizómákat felpúpozott talajsorokba ültesd el, egymástól 60-100cm-re, a sorok között pedig 1-1,5 métert hagyj ki. A púpozás nagyjából 30cm magas kell legyen, ezzel elősegítve a vízelvezetést.

Komlótermesztés növénytartóban

A komlókat növénytartóban is lehet termeszteni, de ez valamivel több munkával jár majd. A növénytartókban nehezebb megfelelő vízelvezetést biztosítani a növényeknek, és általánosságban kisebb mennyiségű termésre számíthatsz, ha ezt az opciót választod. Ha növénytartóban szeretnéd gondozni komlóidat, válassz hozzájuk jó minőségű termőközeget, és szükség szerint adj hozzá némi extra komposztot is, hogy még jobb vízelvezetést biztosíts a gyökereknek. A tartó legalább 50cm átmérőjű kell legyen, hogy elegendő helyet biztosítson a gyökerek növekedéséhez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-20

Egy üres borosüveg segítségével locsolhatod a növényeidet, amíg távol vagy

Biztosan veled is előfordult már, hogy távol voltál , és egy-két locsolás kimaradt a növényeidnek, egy borosüveg segítségével könnyen orvosolható ez a probléma.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dóziskompenzáció

az a mechanizmus, amelyben az eltérő géndózis (dózis 4.) esetében bizonyos ivarhoz kötötten... Tovább

Mv Hombár (Mv 06—02)

Õszi búza Cél: egyéb hasznosítású búza Leírás:Felálló-félig felálló növekedési... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem