Minden a komlóról - hasznos vagy pont, hogy kártékony? Lássuk!

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Tudj meg mindent a komlóról

A komló kétlaki növény, ami azt jelenti, hogy nőivarú és hímivarú példányai is vannak. A nőivarú példányokon teremnek a sörfőzéshez használt virágok, a hímivarúak pedig ezek megtermékenyítéséért felelnek. A komló egy igen erős hidegtűrő (USDA 3-8) növény, aminek sok napra és helyre van szüksége, hogy jól teljesítsen. A komlónak napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége. Lehetőleg kerüljenek olyan helyre, ahol a napfény nagy része késő reggel és kora délután éri őket. A nap ilyenkor kevésbé erős, és egy kevés délutáni fényárnyék is segíthet a komló védelmében. A teljesen kifejlett példányok a fagynak is ellenállnak.

A komló talajigénye

A komlótermesztést gazdag, jó vízelvezetésű talajban érdemes végezni, amibe lehetőleg egy jó adag alaposan érlelt organikus anyag is került. Az agyagos talajt nem kedvelik – mindenképpen javítsd a kert vízelvezetését, ha a talajod túl agyagos (ezt komposzt vagy érlelt trágya hozzáadásával teheted meg). A komlókat emelt ágyásokba is ültetheted, ami segít megkerülni az agyagos, sűrű talajt. A talaj pH értéke 6-7,5 között a legideálisabb a komlónak.

A komló szaporítása

A komlót kétféleképpen lehet szaporítani, vagy ültetni – rizómákkal, vagy koronával. Rizómás ültetéshez a nőivarú komlók főgyökerét kell felhasználni, míg a koronás átültetés esetén lényegében az egész növény átültetésre kerül.

Támaszték

A komlónak valamilyen felfutási felületre van szüksége, amelyen függőlegesen felkapaszkodhat növekedése közben. Ez lehet egy oszlop vagy akár egy erős lugas is. Fontos, hogy a komlónak a vízszintes terjeszkedéshez is helyet kell biztosítani. A komló úgy „mászik” felfelé, hogy indáival körbenövi a rendelkezésre álló függőleges felületet, ezért valami olyasmit biztosíts nekik, amire így feltekeredhetnek. A komló talaj feletti részei minden télen elhalnak, azonban a gyökerek áttelelnek, és a következő évben újra növekedésnek indulnak majd.

A komló kiültetése

A komlónak legalább 120 napnyi termőidőszakra van szükségük. Komlóid az után kerüljenek a szabadba, hogy az utolsó fagy is elköszönt, és a talaj kellően felmelegedett. Ez az adott év és az éghajlat szeszélyes időjárásától függően februártól áprilisig bármikor megtörténhet. A talajban szunnyadó kifejlett gyökérzetek akár a -28°C-t is képesek túlélni, de a fiatalabb növényekkel a fagy könnyedén végez. Az öltetéshez fogd a rizómát, és helyezd elfektetve a talajba.

Ha vannak rajta csírák, akkor igazítsd úgy a főgyökeret, hogy ezek felfelé mutassanak, a gyökerek pedig lefelé. Takard be talajjal, finoman paskold le, majd enyhén öntözd meg a talajt. Ha koronával ültetsz, akkor helyezd azt egy lyukba a talajban, majd púpozd fel egy kicsit a talajt körülötte, amikor visszatemeted. Szintén paskold le finoman, majd öntözd meg.

A komló előnevelése házon belül

A komlókat házon belül is elültetheted, mielőtt kiültetnéd őket. Ilyen esetben akár 6-8 héttel az utolsó várható fagy előtt is elültetheted őket, ha a termőidőszak túl rövid odakint. Ha ezt a módszert választod, fokozatosan szoktasd hozzá komlóidat a kinti körülményekhez, mielőtt végleg kiültetnéd őket a kertbe.

Elhelyezés

A rizómákat felpúpozott talajsorokba ültesd el, egymástól 60-100cm-re, a sorok között pedig 1-1,5 métert hagyj ki. A púpozás nagyjából 30cm magas kell legyen, ezzel elősegítve a vízelvezetést.

Komlótermesztés növénytartóban

A komlókat növénytartóban is lehet termeszteni, de ez valamivel több munkával jár majd. A növénytartókban nehezebb megfelelő vízelvezetést biztosítani a növényeknek, és általánosságban kisebb mennyiségű termésre számíthatsz, ha ezt az opciót választod. Ha növénytartóban szeretnéd gondozni komlóidat, válassz hozzájuk jó minőségű termőközeget, és szükség szerint adj hozzá némi extra komposztot is, hogy még jobb vízelvezetést biztosíts a gyökereknek. A tartó legalább 50cm átmérőjű kell legyen, hogy elegendő helyet biztosítson a gyökerek növekedéséhez.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-05-31

Ezekre a kerti kártevőkre számíthatunk júniusban: így védekezz ellenük

Ne hagyd, hogy a kártevők tönkretegyék a gondosan ápolt kertedet! Most, hogy tudod, mire számíthatsz júniusban, itt az ideje felkészülni és megvédeni növényeidet.

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Budakörnyéki Földhivatal

Földhivatal Közszolgáltató Hétfõ, Szerda: 08:30 - 16:00, Péntek: 08:30 - 12:00 Cím:... Tovább

vérszegénység (kevésvérűség, vérfogyottság, anémia, anaemia)

Olyan kóros állapot, amikor az állatban a ->vér ->hemoglobintartalma kevesebb annál, mint... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem