Minden a komlóról

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit egy kertésznek a komló termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Tudj meg mindent a komlóról

A komló kétlaki növény, ami azt jelenti, hogy nőivarú és hímivarú példányai is vannak. A nőivarú példányokon teremnek a sörfőzéshez használt virágok, a hímivarúak pedig ezek megtermékenyítéséért felelnek. A komló egy igen erős hidegtűrő (USDA 3-8) növény, aminek sok napra és helyre van szüksége, hogy jól teljesítsen. A komlónak napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége. Lehetőleg kerüljenek olyan helyre, ahol a napfény nagy része késő reggel és kora délután éri őket. A nap ilyenkor kevésbé erős, és egy kevés délutáni fényárnyék is segíthet a komló védelmében. A teljesen kifejlett példányok a fagynak is ellenállnak.

A komló talajigénye

A komlótermesztést gazdag, jó vízelvezetésű talajban érdemes végezni, amibe lehetőleg egy jó adag alaposan érlelt organikus anyag is került. Az agyagos talajt nem kedvelik – mindenképpen javítsd a kert vízelvezetését, ha a talajod túl agyagos (ezt komposzt vagy érlelt trágya hozzáadásával teheted meg). A komlókat emelt ágyásokba is ültetheted, ami segít megkerülni az agyagos, sűrű talajt. A talaj pH értéke 6-7,5 között a legideálisabb a komlónak.

A komló szaporítása

A komlót kétféleképpen lehet szaporítani, vagy ültetni – rizómákkal, vagy koronával. Rizómás ültetéshez a nőivarú komlók főgyökerét kell felhasználni, míg a koronás átültetés esetén lényegében az egész növény átültetésre kerül.

hirdetes

Támaszték

A komlónak valamilyen felfutási felületre van szüksége, amelyen függőlegesen felkapaszkodhat növekedése közben. Ez lehet egy oszlop vagy akár egy erős lugas is. Fontos, hogy a komlónak a vízszintes terjeszkedéshez is helyet kell biztosítani. A komló úgy „mászik” felfelé, hogy indáival körbenövi a rendelkezésre álló függőleges felületet, ezért valami olyasmit biztosíts nekik, amire így feltekeredhetnek. A komló talaj feletti részei minden télen elhalnak, azonban a gyökerek áttelelnek, és a következő évben újra növekedésnek indulnak majd.

A komló kiültetése

A komlónak legalább 120 napnyi termőidőszakra van szükségük. Komlóid az után kerüljenek a szabadba, hogy az utolsó fagy is elköszönt, és a talaj kellően felmelegedett. Ez az adott év és az éghajlat szeszélyes időjárásától függően februártól áprilisig bármikor megtörténhet. A talajban szunnyadó kifejlett gyökérzetek akár a -28°C-t is képesek túlélni, de a fiatalabb növényekkel a fagy könnyedén végez. Az öltetéshez fogd a rizómát, és helyezd elfektetve a talajba.

Ha vannak rajta csírák, akkor igazítsd úgy a főgyökeret, hogy ezek felfelé mutassanak, a gyökerek pedig lefelé. Takard be talajjal, finoman paskold le, majd enyhén öntözd meg a talajt. Ha koronával ültetsz, akkor helyezd azt egy lyukba a talajban, majd púpozd fel egy kicsit a talajt körülötte, amikor visszatemeted. Szintén paskold le finoman, majd öntözd meg.

hirdetes

A komló előnevelése házon belül

A komlókat házon belül is elültetheted, mielőtt kiültetnéd őket. Ilyen esetben akár 6-8 héttel az utolsó várható fagy előtt is elültetheted őket, ha a termőidőszak túl rövid odakint. Ha ezt a módszert választod, fokozatosan szoktasd hozzá komlóidat a kinti körülményekhez, mielőtt végleg kiültetnéd őket a kertbe.

Elhelyezés

A rizómákat felpúpozott talajsorokba ültesd el, egymástól 60-100cm-re, a sorok között pedig 1-1,5 métert hagyj ki. A púpozás nagyjából 30cm magas kell legyen, ezzel elősegítve a vízelvezetést.

Komlótermesztés növénytartóban

A komlókat növénytartóban is lehet termeszteni, de ez valamivel több munkával jár majd. A növénytartókban nehezebb megfelelő vízelvezetést biztosítani a növényeknek, és általánosságban kisebb mennyiségű termésre számíthatsz, ha ezt az opciót választod. Ha növénytartóban szeretnéd gondozni komlóidat, válassz hozzájuk jó minőségű termőközeget, és szükség szerint adj hozzá némi extra komposztot is, hogy még jobb vízelvezetést biztosíts a gyökereknek. A tartó legalább 50cm átmérőjű kell legyen, hogy elegendő helyet biztosítson a gyökerek növekedéséhez.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-11-17

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

A répalepke rengeteg kárt képes okozni a kertben, éppen ezért most mindent elmondunk nektek a répalepkéről, valamint a répalepke elleni védekezésről!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


kútból öntözés

a felszín alatti vízkészlet öntözésre való felhasználása. Az artézi kutak - bő hozamukkal... Tovább

antibiózis

1. a mikroorganizmusokra jellemző —>allelopátia, pl. egyes gombák káros hatása a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem