A kökény bemutatása, jelentősége

hirdetes

A kökény felhasználása, gondozása, nevelése

Szélesi Ferenc - Főkertész
A kökény, mint csodanövény

Réges-régen a kökény kérgét lúgban áztatták, ami kis idő elteltével feketévé vált, ebből sajtokhoz adagoltak kis mennyiséget, hogy azok tartósabbak legyenek, de használták ugyanezt bőrcserzéshez is. Ugyanakkor a gyökerét és a kérgét használták malária gyógyítására is, mivel ezek ereje hasonlít a kininhez (ez gyógyította a legjobban a maláriát). 

A kökény leveleit zsenge állapotban kell gyűjteni, májusban (ezek a levelek csak a teljes elvirágzás után jelennek meg). Nem hivatalos leveleinek gyógyító ereje, az viszont tény, hogy orosz tea pótszerként gyakran fogyasztották. 

A kökény termése, vagyis a bogyója késő ősszel jelenik meg, és mint ahogyan már említettem, érdemes megvárni a gyűjtésével az első fagyokat. Termésének nagyszerűsége abban rejlik, hogy begyógyítja a sebeket, erősen szorító hatással rendelkezik. Rengeteg vitamint tartalmaz, viszont natúr módon történő fogyasztásának korlátot szab ez a bizonyos szorító hatás. Ilyesfajta hatását mérsékelhetjük néhány konyhatechnikával, készíthetünk belőle mártást, zselét, dzsemet, gyümölcsbort, de még likőrt is. A kökény termését használhatjuk torokfájás, gyulladás, szájüregi seb esetén.

hirdetes

A kökény gondozása, nevelése

Szerencsénk van a kökénnyel kapcsolatban, ugyanis eléggé igénytelen, ebből adódóan könnyen nevelhető növény, ami ráadásul még fagytűrő is. Ültetésnél figyelnünk kell arra, hogy napos, vagy félárnyékos helyre kerüljön, talaj szempontjából pedig jó vízáteresztő képességűt, átlagos kerti talajt válasszunk.

hirdetes

Ültetés után öntözzük többször, a későbbiekben viszont elegendő, ha az eső locsolja (hosszabb száraz időszakokban azért pótoljuk a vízveszteséget), ugyanis közepes vízigényű növény, jól átvészeli a szárazabb időszakokat is. Metszést nem igényel, ha szeretnénk alakítani rajta, akkor ezt kora tavasszal tegyük meg. Sok sikert kívánok mindenkinek a kökény neveléséhez, termesztésével, és ha nem is vágtok bel egy bokor gondozásába, legalább a részeit alkalmazzátok, mivel tényleg szuper egészségesek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-07-28

Egzotikus növényre vágysz? Akkor ismerd meg a különleges megjelenésű selyemakácot!

Ismerd meg most Te is ezt a különleges megjelenésű dísznövényt, mely képes könnyedén egzotikus hangulatot teremteni kertedben - bemutatkozik a selyemakác.

2021-07-28

Éltető víz – mutatom, hogyan öntözd helyesen szobanövényeidet, hogy biztosan életben maradjanak!

A túlöntözés rendkívül sok növényt veszélyeztet, mégis egy kis odafigyeléssel ez könnyedén elkerülhető – mutatom, hogyan, ezeket a szuper ötleteket próbáld ki.

További cikkek ebben a témában


differenciálódás

az egyedfejlődés jellemző folyamata, amelyet a keletkező sejtek közötti alak- és... Tovább

fűköröm

a párosujjú palások bokája mögött található két járulékos v. fattyúujj elnevezése a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés