A kökény bemutatása, jelentősége

hirdetes

A kökény felhasználása, gondozása, nevelése

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A kökény, mint csodanövény

Réges-régen a kökény kérgét lúgban áztatták, ami kis idő elteltével feketévé vált, ebből sajtokhoz adagoltak kis mennyiséget, hogy azok tartósabbak legyenek, de használták ugyanezt bőrcserzéshez is. Ugyanakkor a gyökerét és a kérgét használták malária gyógyítására is, mivel ezek ereje hasonlít a kininhez (ez gyógyította a legjobban a maláriát). 

A kökény leveleit zsenge állapotban kell gyűjteni, májusban (ezek a levelek csak a teljes elvirágzás után jelennek meg). Nem hivatalos leveleinek gyógyító ereje, az viszont tény, hogy orosz tea pótszerként gyakran fogyasztották. 

A kökény termése, vagyis a bogyója késő ősszel jelenik meg, és mint ahogyan már említettem, érdemes megvárni a gyűjtésével az első fagyokat. Termésének nagyszerűsége abban rejlik, hogy begyógyítja a sebeket, erősen szorító hatással rendelkezik. Rengeteg vitamint tartalmaz, viszont natúr módon történő fogyasztásának korlátot szab ez a bizonyos szorító hatás. Ilyesfajta hatását mérsékelhetjük néhány konyhatechnikával, készíthetünk belőle mártást, zselét, dzsemet, gyümölcsbort, de még likőrt is. A kökény termését használhatjuk torokfájás, gyulladás, szájüregi seb esetén.

hirdetes

A kökény gondozása, nevelése

Szerencsénk van a kökénnyel kapcsolatban, ugyanis eléggé igénytelen, ebből adódóan könnyen nevelhető növény, ami ráadásul még fagytűrő is. Ültetésnél figyelnünk kell arra, hogy napos, vagy félárnyékos helyre kerüljön, talaj szempontjából pedig jó vízáteresztő képességűt, átlagos kerti talajt válasszunk.

hirdetes

Ültetés után öntözzük többször, a későbbiekben viszont elegendő, ha az eső locsolja (hosszabb száraz időszakokban azért pótoljuk a vízveszteséget), ugyanis közepes vízigényű növény, jól átvészeli a szárazabb időszakokat is. Metszést nem igényel, ha szeretnénk alakítani rajta, akkor ezt kora tavasszal tegyük meg. Sok sikert kívánok mindenkinek a kökény neveléséhez, termesztésével, és ha nem is vágtok bel egy bokor gondozásába, legalább a részeit alkalmazzátok, mivel tényleg szuper egészségesek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2022-10-18

Hogyan készítsd fel a kertedet a fagyokra?

Hogyan készítsd fel a kertedet a hidegre? Mit csinálj az évelő növényekkel, egynyári növényeiddel, cserjéiddel, fáiddal télen? Mutatjuk hogyan készítsd fel őket!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

szövettani vizsgáló módszerek

Élő v. elhalt szövetek tanulmányozására szolgáló eljárársok. Legegyszerűbb az élő... Tovább

aberráció

rendellenesség, a szabályostól való eltérés; pl. fejlődési rendellenesség,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés