A kökény bemutatása, jelentősége

hirdetes

A kökény felhasználása, gondozása, nevelése

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kökény, mint csodanövény

Réges-régen a kökény kérgét lúgban áztatták, ami kis idő elteltével feketévé vált, ebből sajtokhoz adagoltak kis mennyiséget, hogy azok tartósabbak legyenek, de használták ugyanezt bőrcserzéshez is. Ugyanakkor a gyökerét és a kérgét használták malária gyógyítására is, mivel ezek ereje hasonlít a kininhez (ez gyógyította a legjobban a maláriát). 

A kökény leveleit zsenge állapotban kell gyűjteni, májusban (ezek a levelek csak a teljes elvirágzás után jelennek meg). Nem hivatalos leveleinek gyógyító ereje, az viszont tény, hogy orosz tea pótszerként gyakran fogyasztották. 

A kökény termése, vagyis a bogyója késő ősszel jelenik meg, és mint ahogyan már említettem, érdemes megvárni a gyűjtésével az első fagyokat. Termésének nagyszerűsége abban rejlik, hogy begyógyítja a sebeket, erősen szorító hatással rendelkezik. Rengeteg vitamint tartalmaz, viszont natúr módon történő fogyasztásának korlátot szab ez a bizonyos szorító hatás. Ilyesfajta hatását mérsékelhetjük néhány konyhatechnikával, készíthetünk belőle mártást, zselét, dzsemet, gyümölcsbort, de még likőrt is. A kökény termését használhatjuk torokfájás, gyulladás, szájüregi seb esetén.

hirdetes

A kökény gondozása, nevelése

Szerencsénk van a kökénnyel kapcsolatban, ugyanis eléggé igénytelen, ebből adódóan könnyen nevelhető növény, ami ráadásul még fagytűrő is. Ültetésnél figyelnünk kell arra, hogy napos, vagy félárnyékos helyre kerüljön, talaj szempontjából pedig jó vízáteresztő képességűt, átlagos kerti talajt válasszunk.

hirdetes

Ültetés után öntözzük többször, a későbbiekben viszont elegendő, ha az eső locsolja (hosszabb száraz időszakokban azért pótoljuk a vízveszteséget), ugyanis közepes vízigényű növény, jól átvészeli a szárazabb időszakokat is. Metszést nem igényel, ha szeretnénk alakítani rajta, akkor ezt kora tavasszal tegyük meg. Sok sikert kívánok mindenkinek a kökény neveléséhez, termesztésével, és ha nem is vágtok bel egy bokor gondozásába, legalább a részeit alkalmazzátok, mivel tényleg szuper egészségesek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

A kertész szakértőnk most válaszol a fontos kérdésre és elmondja, hogyan teleltessük a leander növényünket, megoszt ehhez számos, hasznos tippet, kövesd te is!

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

További cikkek ebben a témában


Érdekességek Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés