A kökény bemutatása, jelentősége

A kökény felhasználása, gondozása, nevelése

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kökény, mint csodanövény

Réges-régen a kökény kérgét lúgban áztatták, ami kis idő elteltével feketévé vált, ebből sajtokhoz adagoltak kis mennyiséget, hogy azok tartósabbak legyenek, de használták ugyanezt bőrcserzéshez is. Ugyanakkor a gyökerét és a kérgét használták malária gyógyítására is, mivel ezek ereje hasonlít a kininhez (ez gyógyította a legjobban a maláriát). 

A kökény leveleit zsenge állapotban kell gyűjteni, májusban (ezek a levelek csak a teljes elvirágzás után jelennek meg). Nem hivatalos leveleinek gyógyító ereje, az viszont tény, hogy orosz tea pótszerként gyakran fogyasztották. 

A kökény termése, vagyis a bogyója késő ősszel jelenik meg, és mint ahogyan már említettem, érdemes megvárni a gyűjtésével az első fagyokat. Termésének nagyszerűsége abban rejlik, hogy begyógyítja a sebeket, erősen szorító hatással rendelkezik. Rengeteg vitamint tartalmaz, viszont natúr módon történő fogyasztásának korlátot szab ez a bizonyos szorító hatás. Ilyesfajta hatását mérsékelhetjük néhány konyhatechnikával, készíthetünk belőle mártást, zselét, dzsemet, gyümölcsbort, de még likőrt is. A kökény termését használhatjuk torokfájás, gyulladás, szájüregi seb esetén.

A kökény gondozása, nevelése

Szerencsénk van a kökénnyel kapcsolatban, ugyanis eléggé igénytelen, ebből adódóan könnyen nevelhető növény, ami ráadásul még fagytűrő is. Ültetésnél figyelnünk kell arra, hogy napos, vagy félárnyékos helyre kerüljön, talaj szempontjából pedig jó vízáteresztő képességűt, átlagos kerti talajt válasszunk.

Ültetés után öntözzük többször, a későbbiekben viszont elegendő, ha az eső locsolja (hosszabb száraz időszakokban azért pótoljuk a vízveszteséget), ugyanis közepes vízigényű növény, jól átvészeli a szárazabb időszakokat is. Metszést nem igényel, ha szeretnénk alakítani rajta, akkor ezt kora tavasszal tegyük meg. Sok sikert kívánok mindenkinek a kökény neveléséhez, termesztésével, és ha nem is vágtok bel egy bokor gondozásába, legalább a részeit alkalmazzátok, mivel tényleg szuper egészségesek! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Pets Care Állatközvetítõ Segélyegyesület

Állatvédõ szervezet Állatvédelem, állattartási tanácsadás, állatvédelmi nevelés. ... Tovább

napraforgó-csalamádé

olyan sűrűsorosan vetett —>napraforgó, amely zöldetetésre v. silózásra egyaránt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés