A klívia gondozása, nevelése

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A téli hónapok színpompás virága, a klívia

Szélesi Ferenc - Főkertész
Minden a klíviáról

A klívia gondozása

Ha lakásban tartjuk, akkor mérsékelt hőmérsékletű, napos szobát válasszunk a számára, ugyanis ezt kedveli a leginkább. A tél folyamán kevés vízzel öntözzük, és hetenként egyszer tápoldatozzuk. Ha ezt a pár dolgot megtesszük, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy megörvendeztet minket február elején-közepén az 50-60 centiméter magas szárak csúcsain kinyíló meseszép virágcsokraival, melyek legalább két-három héten keresztül frissek maradnak!

Ha elvirágzott, akkor érdemes levágni az elszáradt virágokat, illetve növényi részeket, mivel a virágok helyén érlelne szép, piros bogyókat, amik egyrészt csökkentik a növény későbbi virágzási esélyeit, másrészt pedig mint már említettem, mérgezők! 

hirdetes

Ha a fagyok elmúltak, nyugodtan kivihetjük a klíviát, válasszunk számára félárnyékos helyet, a bokrok között tökéletesen fogja érezni magát. Én nem szoktam kiültetni, mert télen úgy is beviszem, inkább cserepestül besüllyesztem a talajba. A növények átültetését érdemes elvégezünk három-négyévente, de fontos, hogy ezt mindig virágzás után tegyük meg.

Ekkor a töveket nyugodtan szétszedhetjük három-négyfelé, és ültessük a töveket friss, jó minőségű, illetve tápdús földbe. Megjegyzem, hogy a következő évben még nem fognak ezek a tövek sok virágot hozni, de két év múlva már igen. 

hirdetes

A nyári, melegebb napokban nincs sok gond vele, csak a rendszeres öntözésre kell odafigyelnünk. Az őszi fagyok közeledtével viszont érdemes fagymentes helyre tenni a cserépbe, vagy faládába ültetett növényeket, de ügyeljünk arra, hogy valamennyi fényt a tél folyamán is kapjon. Reméljük, hogy tanácsainkkal tudtunk segíteni, bízunk abban is, hogy sikeresen fogjátok nevelni ezután ezt a csodálatosan szép növényt! Észrevételeiteket tudassátok velünk emailben, vagy Facebook-on, mindig szívesen válaszolunk a felmerülő kérdésekre!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-06-10

Levéltetvek elleni szerek – Melyik mire jó és hogyan alkalmazzuk?

Levéltetvek elleni szerek bemutatása, melyik levéltetű elleni szer mire való, hogyan alkalmazzuk a levéltetű elleni szereket? Most mindent elmondunk a levéltetvek elleni szerekről.

2020-06-13

Filléres csodaszer – Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Saját kezűleg készíthetünk, fillérekből kalciumos levéltrágyát, most elmondjuk nektek, hogyan és miért érdemes mindenkinek kalciumos levéltrágyát készítenie!

2020-07-18

A nyár legcsodálatosabb növénye – A mályvarózsa

A mályvarózsa termesztése, a mályvarózsa gondozása, hasznos tudnivalók a mályvarózsáról. Cikkünkben mindent elmondunk nektek a mályvarózsáról!

2020-07-09

Itt az ideje a rózsák oltásának – Teljes útmutató szakértőktől

A rózsák oltásának menete, teljes útmutató a rózsák oltásához, mikor érkezik el a rózsák oltása, hogyan kell elvégezni a rózsák oltását, most mindent elmondunk a rózsák oltásáról!

2020-06-17

A sokoldalú körömvirág - Ott a helye mindenki kertjében!

A körömvirág egy nagyon sokoldalú, csodálatos szép, mutatós növény, aminek ott a helye mindenkinek a kertjében. Most mindent megtudhattok a körömvirágról!

2020-06-22

11 vegyszermentes tipp a csodálatosan szép rózsák neveléséhez!

11 bevált, vegyszermentes tippet hoztam most nektek, amik segítenek abban, hogy csodálatosan szép, hosszúéletű rózsáitok legyenek, nézzük, mi szükséges a rózsák neveléséhez!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


21/2006. (V. 15.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

télállóság

A szélsőséges,zord téli időjárással szembeni ellenálló képesség. (fagyállóság) Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem virág