A klívia gondozása, nevelése - így boruljon virágba Neked is növényed

A téli hónapok színpompás virága, a klívia

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Minden a klíviáról

A klívia gondozása

Ha lakásban tartjuk, akkor mérsékelt hőmérsékletű, napos szobát válasszunk a számára, ugyanis ezt kedveli a leginkább. A tél folyamán kevés vízzel öntözzük, és hetenként egyszer tápoldatozzuk. Ha ezt a pár dolgot megtesszük, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy megörvendeztet minket február elején-közepén az 50-60 centiméter magas szárak csúcsain kinyíló meseszép virágcsokraival, melyek legalább két-három héten keresztül frissek maradnak!

Ha elvirágzott, akkor érdemes levágni az elszáradt virágokat, illetve növényi részeket, mivel a virágok helyén érlelne szép, piros bogyókat, amik egyrészt csökkentik a növény későbbi virágzási esélyeit, másrészt pedig mint már említettem, mérgezők! 

Ha a fagyok elmúltak, nyugodtan kivihetjük a klíviát, válasszunk számára félárnyékos helyet, a bokrok között tökéletesen fogja érezni magát. Én nem szoktam kiültetni, mert télen úgy is beviszem, inkább cserepestül besüllyesztem a talajba. A növények átültetését érdemes elvégezünk három-négyévente, de fontos, hogy ezt mindig virágzás után tegyük meg.

Ekkor a töveket nyugodtan szétszedhetjük három-négyfelé, és ültessük a töveket friss, jó minőségű, illetve tápdús földbe. Megjegyzem, hogy a következő évben még nem fognak ezek a tövek sok virágot hozni, de két év múlva már igen. 

A nyári, melegebb hónapokban nincs sok gond vele, csak a rendszeres öntözésre kell odafigyelnünk. Az őszi fagyok közeledtével viszont érdemes fagymentes helyre tenni a cserépbe, vagy faládába ültetett növényeket, de ügyeljünk arra, hogy valamennyi fényt a tél folyamán is kapjon. Reméljük, hogy tanácsainkkal tudtunk segíteni, bízunk abban is, hogy sikeresen fogjátok nevelni ezután ezt a csodálatosan szép növényt! Észrevételeiteket tudassátok velünk emailben, vagy Facebook-on, mindig szívesen válaszolunk a felmerülő kérdésekre!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Fõvárosi Földhivatal

Földhivatal Budapesti Földhivatal Cím: Budapest Sas utca 19. 1051 Magyarország Telefon:... Tovább

hengerezés

felszínalakító és -tömörítő művelési eljárás. Hatását a felhasznált eszköz tömege,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem virág