A kiwano termesztése, a kiwano jelentősége

hirdetes

Te is termesztheted a jövő szupernövényét, a kiwanot!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Szupernövényünk – A kiwano

A kiwano jelentősége

Mint azt mondtam az előző oldalon, a kiwano gyümölcse fogyasztható, szeretik az állatok, de az emberek számára is nagyon fontos. Manapság már nemcsak Afrikában lehet vele találkozni, ugyanis egyre több helyen kezdték meg a termesztését, többek között Ausztráliában, Chilében, Új-Zélandon, illetve az Amerikai Egyesült Államokban. Érdekesség, hogy létezik keserű, valamint nem keserű változata is, azt viszont érdemes tudni, hogy a keserű triterpéneket tartalmaz. 

A kiwano jótékony hatásai

A kiwano kiváló A-, B1-, B2-, B5-, B6-, C-, és E-vitamin forrás, emellett találhatunk benne káliumot, vasat és cinket. Kimutatták, hogy a gyümölcsnek antibakteriális hatása van, javítja a vérképet, cukorbetegség ellen is hatékony, enyhíti az egysejtű élősködők okozta tüneteket, ráadásul a gyomor-, és nyombélfekély esetén jótékony védőréteget képez az emésztőrendszerben. A gyümölcs magvaiban linolénsav található, ami véd a szív-, és érrendszeri betegségek ellen, emellett van még benne oleinsav is, ami pedig vérnyomáscsökkentő. 

hirdetes

A kiwano felhasználása

A nem keserű változatok általában uborkaízűek, vagy ízetlenek, de találhatunk köztük olyanokat is, amelyek íze ananászra vagy banánra emlékeztet. A kiwanot uborkaként vagy gyümölcsként szokták fogyasztani, az uborkaízűeket savanyítani is lehet. Dél-Afrikában szokás, hogy sütés után kikaparják a gyümölcs húsát, a leveleit pedig megpárolják. Afrika délnyugati részén pedig a szaponin tartalmú gyökeréből főzetet készítenek, és ezt használják fájdalomcsillapításra. A gyökereknek mágikus erőt is tulajdonítanak, összetörik, és zsírral keverve magukra kenik, hogy elkerüljék őket az ártó szellemek. 

hirdetes

A kiwano termesztése

Afrikai növényről van szó, tehát meleg és napfény – ez a kulcs a termesztéséhez. Ezenkívül kedveli a laza talajt, a sok vizet, és jó tudni, hogy támrendszert kell létrehoznunk számára. Nagyjából ugyanazokra a dolgokra van szükségünk, mint az uborka esetében, viszont kevesebb a kártevője. A kiwano utóérő, két-három hét alatt érik be szobahőmérsékleten. Elfogyasztásához ketté kell vágnunk a gyümölcsöt, majd kikaparni a belsejét egy kanállal. A magját is meg lehet enni, a gyümölcsöt hozzáadhatjuk gyümölcssalátához, de készíthetünk belőle turmixot is, vagy csak fogyasszuk el magában. Sok sikert kívánok mindenkinek a termesztéséhez és a fogyasztásához! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

További cikkek ebben a témában


betyárkóró (Erigeron canadensis L.)

a —>fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, egyik leggyakoribb... Tovább

fenyérfű (sikárfű, Andropogon ischaemum L.)

a pázsitfüvek családhoz tartozó, évelő, laza bokrú, gyenge minőségű aljfű (fűfélék).... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem