A hígtrágya hasznosítása öntözéssel, öntöződobok

A KITE AJÁNLATA HÍGTRÁGYAKEZELÉSRE

Szőke Árpád, KITE Rt.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Napjainkban mindinkább előtérbe kerül a környezetvédelem kérdése, ugyanis ezen a területen a legnagyobb a lemaradásunk a fejlett világ normáihoz képest. Hátrányunk lefaragásához komoly anyagi erőforrásokra lesz szükség. A környezetszennyezésből az iparszerű állattartás alaposan kiveszi a részét.
A hígtrágya hasznosítása öntözéssel, öntöződobok
Napjainkban mindinkább előtérbe kerül a környezetvédelem kérdése, ugyanis ezen a területen a legnagyobb a lemaradásunk a fejlett világ normáihoz képest. Hátrányunk lefaragásához komoly anyagi erőforrásokra lesz szükség. A környezetszennyezésből az iparszerű állattartás alaposan kiveszi a részét.
A problémák mielőbbi megoldását sürgeti:
- a küszöbön álló EU csatlakozás.
- az új környezetvédelmi rendeletek.
Az állattartó telepeken nagy mennyiségben keletkezett, magas szervesanyag tartalmú hígtrágya (az almozás nélküli állattartás jellegzetes, folyékony halmazállapotú mellékterméke) környezetvédelmi szempontból akkor okoz gondot, ha elhelyezése ellenőrizetlenül és szakszerűtlenül történik.
A hígtrágya hasznosítás lehetőségei
A hígtrágya hasznosításának az egész világon legszélesebb körben alkalmazott módszere a talaj gazdagítására, a növények tápanyag- és vízigényének pótlására való felhasználás.
A hígtrágyák hasznosítása öntözéssel
A fázisbontás után képződő hígfázis minőségére jellemző, hogy a hígtrágya eredeti növényi tápanyagtartalma a szétválasztás után milyen mértékben oszlik meg a két fázis között. Általában elmondhatjuk, hogy szárazanyagra, szerves anyagra és NPK-ra vetítve a nagyobbik rész (80-90%) a híg fázisban marad.
A hígtrágya öntözés alapvetően három célt szolgál:
- Vízpótló öntözés
- Jelentős növényi tápanyagtartalmú anyag hasznosítása, talajerő utánpótlás
- Szennyező anyaggá válásának megakadályozása ellenőrzött elhelyezéssel (A talaj nem csak kiszűri és lebontja a hígtrágya anyagait, hanem tárolja is azokat. Ezzel egyidejűleg megoldja az elhelyezés problémáját).
Az adott öntözéses elhelyezési technológiához meg kell teremteni a megfelelő kezeléstechnológiát.
A KITE Rt. öntözési üzletága a kijuttató öntözőberendezések (IRRILAND) széles választéka mellett biztosítja a kezeléstechnológiához szükséges valamennyi berendezést (DODA), amelyek a teljesség igénye nélkül a következők:
- DODA SZEPARÁTOR (fázis-bontó): A kezeléstechnológia legfontosabb része a fázisbontás, amelynek során szétválasztjuk a szilárd és folyékony fázisokat, így jól kezelhetővé válik a hígtrágya.
- DODA SUPER (függőleges tengelyű aprítókéses szivattyú): A hígtrágya homogenizálását és szállítását végzi.
- DODA MOVRED (keverő): Feladata a hígtrágya keverése, homogenizálása. A homogén hígtrágya könnyebben kezelhető, manipulálható.
- DODA DAUERMIX (levegőztető): Az intenzív levegőztetés elengedhetetlen a kijuttatás előtti tárolás, pihentetés folyamán.
- DODA AFI (vízszintes tengelyű aprítókéses szivattyú): Az öntözőberendezések ellátását, valamint a hígfázis nagyobb távolságokra történő szállítását végzi.
A megfelelő hígtrágya-kezelés és -tárolás után következhet az elhelyezés.
A KITE Rt. Öntözési Üzletágának ajánlata ebben a tekintetben is a legkorszerűbb gépeket tartalmazza. IRRILAND típusú berendezéseink vízágyúi a korábban szokásos 5-6 bar helyett már 3-4 bar nyomással kiváló minőségben üzemelnek. Alapfelszereltségként tartalmaznak minden, a működéshez szükséges tartozékot, mely a korszerű öntöződobok sajátja.
Öntöződobokat 40-140 mm csőátmérővel, 100-600 m tömlőhosszúságig ajánlunk, melyekkel 3-50 ha/öntöződob terület fedhető le. Öntöződobjainkhoz KOMET, NELSON, SIME márkájú, korszerű, lassú visszatérésű, alacsony nyomásigényű vízágyúkat kínálunk különféle méretekben.
A hígtrágya kiöntözésére egyre inkább előtérbe kerül az ejtőcsöves öntözőkonzolok alkalmazása. A gépmérethez adaptált, a nagyobb gépeknél tipikusan 50-60 m öntözött sávszélességű konzolok csak 1-1,5 bar nyomást igényelnek, így akár 4-5 bar belépő nyomással is kiváló minőségű munkát végezhetünk a konzollal felszerelt csévélődobbal.
A víz szállítására, szétosztására szolgáló MELLINI horganyzott gyorskapcsolású csövek, idomok, szerelvények széles skálája mellé DODA és ROVATTI szivattyúkat kínálunk.
A KITE Rt. az öntözési piac legnagyobb magyarországi szereplője immáron negyedszázada. Szakembereink országszerte állnak beruházóink rendelkezésére.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

39/2006. (V. 19.) FVM-PM együttes rendelet

a mezei õrszolgálat megalakításához, fenntartásához nyújtandó állami hozzájárulás... Tovább

biológiai oxidáció

az oxidoreduktáz ->enzimek által katalizált oxidációs folyamatok összessége. Több szakaszban... Tovább

Tovább a lexikonra