Szántóföldi kertészeti kultúrák öntözése a KITE Rt. mikroöntöző rendszerével

Szántóföldi kertészeti kultúrák öntözése a KITE Rt. mikroöntöző rendszerével

Noel Gábor, mikroöntözési ért. menedzser
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A mai világban elképzelhetetlen megfelelő öntözési technológia nélkül szabadföldi kertészeti kultúrát termelni. Fontos szempont, hogy a termelő egyöntetű, jó minőségű és maximális terméshozamú zöldséget vagy gyümölcsöt állítson elő a felvevő piacok számára.
Szántóföldi kertészeti kultúrák öntözése a KITE Rt. mikroöntöző rendszerével
A mai világban elképzelhetetlen megfelelő öntözési technológia nélkül szabadföldi kertészeti kultúrát termelni. Fontos szempont, hogy a termelő egyöntetű, jó minőségű és maximális terméshozamú zöldséget vagy gyümölcsöt állítson elő a felvevő piacok számára.
A víz a növények életében, mint testük alkotórésze, a tápanyagok szállítóközege, továbbá mint hűtőközeg tölti be a legfontosabb szerepet. Napjainkban az éghajlat igen szélsőséges és az évi csapadékátlagokat figyelembe véve egyre aszályosabb. Minél hosszabb időt töltenek a növények vízhiányos állapotban, annál rövidebb idő áll rendelkezésükre a tömegük, ezáltal minőségük gyarapításához.
Ezeknek a szélsőségeknek a kiküszöbölésére ajánl a KITE RT. széles választékából megfelelő öntöző rendszert.
Eltérő talajadottsággal és területnagysággal rendelkező szabadföldi kultúráknál, mint pl. a paprikánál, paradicsomnál, uborkánál, burgonyánál, de ide sorolható a gyümölcsben a szabadföldi szamócánál a csepegtető öntözési mód a legelterjedtebb.
Ez az öntözési mód a növényi vízigény kielégítésének és a talaj víztelítettség fenntartásának legoptimálisabb módja. A csepegtető öntöző rendszereknek van a legkisebb víz- és energiaigénye és felhasználása, itt a legkevesebb a rendszer által kijuttatott víz párolgási vesztesége. Ezek a csepegtető rendszerek 1-2 bar nyomáson, kis vízadagokkal közvetlenül, szinte a növény szárához, gyökeréhez csepegtetik a vizet, illetve a vízben oldott tápanyagokat. Amennyiben az öntözővíz minősége megfelelő, úgy ezek a csepegtető öntöző rendszerek modern szűrő és nyomásközponttal felszerelve stabilan és megbízhatóan működnek. Központi automatikával és mágnesszelep zónaindítással előre beprogramozhatóak.
A KITE Rt. által forgalmazott rendszerek csepegtető csövei a minőséget és a megbízhatóságot képviselik.
A NADIR általános csepegtető rendszerű csővezetéket országszerte használják különböző talaj- és vízellátású viszonyok között. Az eltérő növénykultúrák öntözését is kitűnő teljesítménnyel és eredménnyel oldja meg. A NADIR csepegtetőtesteket olyan extra méretű örvénykamrás labirintszerkezettel tervezték, ami turbulens vízáramlást alakít ki. Ez a mechanizmus biztosítja a lerakodó szennyező részecskék folyamatos eltávolítását. A vízfolyás útjába beépített szűrő pótlólagosan biztosítja az öntisztítást, ami azt jelenti, hogy a NADIR nem dugulhat el szabványos körülmények között.
NAAN P.C. csepegtetővezeték az optimális megoldás ott, ahol hosszabb szárnyvezetékek szükségesek, illetve a szintkülönbség eltérő egy adott területen belül.
A csepegtetőelembe beépített, technológiailag korszerű membrán állandó vízhozamot tart fenn. A membránt nem károsítják a mezőgazdaságban általánosan használt vegyszerek és műtrágyák. A labirint csepegtetőelemhez hasonlóan a NAAN P.C. csepegtetővezetéket is két egymástól független integrált bemeneti szűrő védi, egymással 180-fokos szögben. A beépített membrán öntisztító mechanizmusként is működik. A kis részecskéket minden öntözés kezdetén és végén kiöblíti.
A NAAN-PAZ vékony falú extrudált tömlő labirint típusú préselt csepegtetőelemekkel. Duguláselhárító öntisztító labirinttal, külön bemeneti szűrő minden csepegtetőelemben. A NAAN-PAZ az ideális rendszer olyan idényjellegű növényekhez, mint a zöldségfélék, az eper, ill. az áfonya.
Egy alacsonyabb árfekvéssel és rövidebb felhasználhatósági idővel rendelkeznek a szalagcsepegtető csővel kialakított rendszerek. Ezeket a csepegtető csöveket a szakmában egyszer használatos csöveknek szokták nevezni.
A 0,125-0,20 milliméter falvastagságuk miatt egy, esetleg két tenyészidőszakot bírnak ki intenzív termesztéstechnológia alkalmazása mellett.
Ilyen szalagcsövek a RO-DRIP csepegtető csövek. A szabadalmaztatott RO-DRIP megoldás két egymástól független elzáródás ellenes rendszert alkalmaz: az egyik a Vortex Flow Action (örvényáramlás), amely a részecskéket lebegésben tartva akadályozza meg az elzáródást, a másik a saját fejlesztésű Expanding Flow Chanell (táguló áramlási csatorna), amely alakváltozással reagál az elzáródásra, és sok esetben még a legkeményebb részecske-felhalmozódást is megszünteti. Ezen kívül a szabadalmaztatott gyártási folyamatban precíziósan öntött áramlási csatorna készül, nagy átmérővel, amely átengedheti a nagyobb részecskéket, és lehetővé teszi az egyenletes áramlást.
TIGER TAPE csepegtető flexibilis, vékonyfalú cső, meghatározott beépített csepegtető kimenetekkel (11, 22, 32, 44, 64 cm). Anyaga kiváló minőségű műanyag, ellenáll az UV sugárzásnak, vegyszereknek, mikroelemeknek. A TIGER TAPE garantálja az egyenletes vízkijuttatást.
A szántóföldi zöldségkultúrák másik nagy csoportja, a káposztafélék és a gyökérzöldségek termesztéstechnológiájában a termelők előszeretettel alkalmazzák az esőztető szórófejes öntözési rendszereket.
A régebben használatos dob-vízágyúval és az alumínium csőrendszeres TISZA II. szórófejjel ellátott öntözőrendszereket felváltják a műanyag KPE nyomórendszerrel és kis csőátmérővel (25, 32, 40 mm) megtáplált, leszúró pálcás modern szórófejes öntözőrendszerek. Ezek kisebb vízadagú, nyomás és energiaigényű, finoman porlasztó rendszerek. Ezeknek a modern rendszereknek az előnye, hogy nem tömörítik a talajt, ezáltal az levegős marad, az öntözővíz nem folyik el, és talajerózió nem jön létre. A nagy és erős vízsugár nem veri és nem nyomja el a kis zsenge növényeket, későbbi időszakban nem károsítja a kialakuló termést. Ezeknek a rendszereknek a telepítése gyors és könnyű, mivel a rendszer polietilén csövekből és megfelelő kötőelemekből épül fel. Ilyen öntöző rendszerekkel különböző nagyságú területeket gyorsan lehet telepíteni és megfelelő központi automatika vezérléssel ellátva üzemeltetni. Kezelésük egyszerű és kényelmes.
A KITE RT. forgalmazza a szórófejes öntözőrendszerek legszélesebb termékskáláját az országban.
A NAAN 500-as sorozatából külön ki lehet emelni az 501U speciális turbókalapácsos szórófejet, melyet 6x6-9x9 kötésben lehet telepíteni.
Az 5022-es típus extra teljesítményével és kapacitásával bővíti az 500-as sorozatot, 12x12 kötésben telepíthető.
A NAANDAN szórófejcsaládból a MAMKAD és a SUPERMAMKAD szórófejeket ajánljuk áramlás és nyomás szabályzóval ellátva 6x6-10x12 kötésben telepítve.
A fent megnevezett szórófejek kompletten megtápláló csővel és leszúrópálcával együtt kerülnek forgalomba.
Az igazán igényes gazda mindkét öntözési rendszert, a csepegtetőt és a szórófejest, kombinálva telepíti és alkalmazza termesztéstechnológiájában.


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

állathigiénia

az a tudományág, amely az egészséges állati szervezet életműködését, az ehhez szükséges... Tovább

épületalapozás

az épületek talajjal érintkező részének kialakítása, amely a stabilitást szolgálja. Az... Tovább

Tovább a lexikonra