notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Másodéves egyetemi hallgató koromban, 1968 novemberében mutatott be Mészáros Zoltán Király Zoltánnak, aki éppen akkor jött haza az Egyesült Államokból, hosszabb tanulmányútról. Elsô találkozásunk alka

Hirdetés

Király Zoltán 80 éves - Köszönjük, köszöntünk

Balázs Ervin
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Másodéves egyetemi hallgató koromban, 1968 novemberében mutatott be Mészáros Zoltán Király Zoltánnak, aki éppen akkor jött haza az Egyesült Államokból, hosszabb tanulmányútról. Elsô találkozásunk alkalmával mindjárt leemelt könyvespolcáról egy, a humán kórélettanról szóló könyvet, amit azzal adott a kezembe, hogy mi is hasonló kérdésekre keresünk választ a növényi betegségek világában. Mindjárt példát is hozott: mi az oka annak, hogy a tölgyfa-lisztharmat a tölgyet képes megfertôzni, a búzát viszont nem, a búza lisztharmatgombája viszont a tölgyfát nem fertôzi?
Király Zoltán 80 éves - Köszönjük, köszöntünk, növényvédelem szaklap cikke

Ez a  „gazdanövény-felismerés” ma is a növénykórélettan egyik legfontosabb,  behatóan tanulmányozott kérdése. Ebben az idôszakban rakta le  Király Zoltán egy teljesen új tudományterület alapjait. Nevéhez fûzôdik – nemzetközi szinten is – a növényi kórélettan tudományának megszületése.

Ennek elsô írásos nyoma a világ összes növényvédelmi  tanszékén fellelhetô alapvetô kézikönyv, a „The Biochemistry and Physiology of Infectious  Plant Disease.”  Goodman,  Király and Zaitlin (1967). Legnagyobb visszhangot kiváltó közleményét a Nature hasábjain jelentette meg 1972-ben. Azóta is a kórélettan legizgalmasabb kérdéseivel foglalkozik.

Hirdetés

Napjainkban a szabadgyököknek a növényi betegség ellenállóságban játszott szerepét vizsgálja. Pályája során mindig a csapatmunkában gondolkodott, az összefogást és a gondolatok ütköztetését tartotta az eredményes kutatómunka  alapfeltételének.

Ma is egyetemi hallgatókkal, doktoranduszokkal, veszi körül magát. Sziporkázó ötleteit mindig  megosztotta velünk. Mi csak ámultunk e gondolatgazdagságon, melynek titka talán abban rejlik, hogy bibliofil  tudós lévén mindig naprakész volt a növénykórtan–kórélettan irodalmában, de olvasottsága más területekre is kiterjedt. Az olvasás szeretete máig betölti életét, s mindennek szépségeit tanítványaival   is megosztja. A nagy orosz regényírók életbölcselete meghatározó volt életszemléletében, s mi e téren is sokat tanulhattunk tôle.

Hirdetés

A nyolcvanas évek közepén, amikor Bázelben meglátogatott, ô hívta fel a figyelmemet arra, hogy az a Holbein kép, amely Dosztojevszkijre oly nagy hatással volt éppen itt, a város múzeumában látható, amit azután  együtt csodáltunk meg. Most, hogy nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntjük Király Zoltánt, szeretettel kívánunk jó egészséget és további tudományos sikereket a Mesternek.

Tanítványai, barátai és munkatársai nevében.

2005. november 15.


Balázs Ervin

Növényvédelem 41 (11), 2005

Forrás: Növényvédelem

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
293 267
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 418 987
Közösség

elapasztás

a tejtermelés szándékos időleges megszüntetése (gyógyíthatatlan tőgy gyulladás,... Tovább

küllem

az állat külső testalakulása. Megítélésekor nemcsak az egyes testrészek méreteit veszik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 136

Átlagos értékelés: 4.9