Másodéves egyetemi hallgató koromban, 1968 novemberében mutatott be Mészáros Zoltán Király Zoltánnak, aki éppen akkor jött haza az Egyesült Államokból, hosszabb tanulmányútról. Elsô találkozásunk alka

Király Zoltán 80 éves - Köszönjük, köszöntünk

Balázs Ervin
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Másodéves egyetemi hallgató koromban, 1968 novemberében mutatott be Mészáros Zoltán Király Zoltánnak, aki éppen akkor jött haza az Egyesült Államokból, hosszabb tanulmányútról. Elsô találkozásunk alkalmával mindjárt leemelt könyvespolcáról egy, a humán kórélettanról szóló könyvet, amit azzal adott a kezembe, hogy mi is hasonló kérdésekre keresünk választ a növényi betegségek világában. Mindjárt példát is hozott: mi az oka annak, hogy a tölgyfa-lisztharmat a tölgyet képes megfertôzni, a búzát viszont nem, a búza lisztharmatgombája viszont a tölgyfát nem fertôzi?
Király Zoltán 80 éves - Köszönjük, köszöntünk, növényvédelem szaklap cikke

Ez a  „gazdanövény-felismerés” ma is a növénykórélettan egyik legfontosabb,  behatóan tanulmányozott kérdése. Ebben az idôszakban rakta le  Király Zoltán egy teljesen új tudományterület alapjait. Nevéhez fûzôdik – nemzetközi szinten is – a növényi kórélettan tudományának megszületése.

Ennek elsô írásos nyoma a világ összes növényvédelmi  tanszékén fellelhetô alapvetô kézikönyv, a „The Biochemistry and Physiology of Infectious  Plant Disease.”  Goodman,  Király and Zaitlin (1967). Legnagyobb visszhangot kiváltó közleményét a Nature hasábjain jelentette meg 1972-ben. Azóta is a kórélettan legizgalmasabb kérdéseivel foglalkozik.

Napjainkban a szabadgyököknek a növényi betegség ellenállóságban játszott szerepét vizsgálja. Pályája során mindig a csapatmunkában gondolkodott, az összefogást és a gondolatok ütköztetését tartotta az eredményes kutatómunka  alapfeltételének.

Ma is egyetemi hallgatókkal, doktoranduszokkal, veszi körül magát. Sziporkázó ötleteit mindig  megosztotta velünk. Mi csak ámultunk e gondolatgazdagságon, melynek titka talán abban rejlik, hogy bibliofil  tudós lévén mindig naprakész volt a növénykórtan–kórélettan irodalmában, de olvasottsága más területekre is kiterjedt. Az olvasás szeretete máig betölti életét, s mindennek szépségeit tanítványaival   is megosztja. A nagy orosz regényírók életbölcselete meghatározó volt életszemléletében, s mi e téren is sokat tanulhattunk tôle.

A nyolcvanas évek közepén, amikor Bázelben meglátogatott, ô hívta fel a figyelmemet arra, hogy az a Holbein kép, amely Dosztojevszkijre oly nagy hatással volt éppen itt, a város múzeumában látható, amit azután  együtt csodáltunk meg. Most, hogy nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntjük Király Zoltánt, szeretettel kívánunk jó egészséget és további tudományos sikereket a Mesternek.

Tanítványai, barátai és munkatársai nevében.

2005. november 15.


Balázs Ervin

Növényvédelem 41 (11), 2005

Forrás: Növényvédelem

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gyapjú

olyan állati szőrzet, szőrköntös, amely a bőrről leválasztva összefüggő marad.... Tovább

fertőző burzitisz (gumborói betegség, burzitisz, bursitis)

3—6 hetes csibék birnavírus okozta betegsége, amely gyakran elhullással jár. A vírus a... Tovább

Tovább a lexikonra