Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ebben a vitatott témában számos ellentétes vélemény és tanács található, és a következőkben megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatják a kertek sokfélesége, mikroklímák és a leanderek sajátos jellemzői a téli teleltetést.

leander teleltetése kint

Tényleg teleltethetjük a leandert szabadtéren is?


A leanderek vagy babérrózsák (Nerium oleander) teleltetése terén eltérő vélemények és tanácsok keringenek, és sokszor nehéz eligazodni közöttük. Mielőtt bármelyiket is megfogadnánk, fontos figyelembe venni, hogy a kertek rendkívül változatosak lehetnek. Egy kertben akár különböző mikroklímájú területek is előfordulhatnak, ahol a hőmérsékleti eltérések jelentősek lehetnek. A leander érzékenysége a hidegre pedig még a növényfajtól is függhet.


Leanderkinti teleltetése és a hideg: Fajták különbségei

A leanderek különböző típusai és fajtái eltérő mértékben tolerálják a téli hideget. Az alapfaj, amely Magyarországon is elterjedt, mediterrán eredetű, így fagytűrő képessége korlátozott. Eredeti élőhelyén a fagyok ritkák és átmenetiek, a talaj pedig nem fagy át. A leander csak átmenetileg viseli el az éjszakai -5-7 °C körüli hőmérsékletet, de hosszabb ideig tartó és nappal is fagypont alatti hőmérséklet már károsíthatja a növényt.


Leander gyökerei és a fagy: Figyelmeztetés a teleltetésnél

A leander gyökérzete különösen érzékeny a fagyra, és ha ezek károsodnak, a növényben visszafordíthatatlan károsodás következhet be. Ez különösen a konténerekben nevelt és szabadban teleltetett leandereknél jelentkezik. A cserép gyorsan átveszi a levegő hidegét, így a gyökerek is fagyhatnak. A talajba ültetett leanderek esetében a gyökerek átfagyása ellen takarás segíthet.

Fagyvédelem különböző szituációkban

A szabadban teleltetett leanderek esetében a fagyvédelem más megközelítést igényel. A cserépben nevelt növényeket érdemes házak falához közel elhelyezni, hogy a belülről áramló meleg hőt biztosítsa számukra. A cserépeket hőszigetelő anyagokkal is körül lehet venni, és az eresz is védelmet nyújt a csapadék ellen. Fontos a cserepek alá helyezett hőszigetelő réteg, ami megakadályozza a cserepek alulról történő lehűlését és fagyását. A lombozatot fátyolfóliával, hidegálló szövettel vagy kartonnal lehet takarni, de PVC alapú fóliát kerüljük el, mivel nem biztosít megfelelő szellőzést.


Gondolatok a kint teleltetett Leanderekről

Bár sokan büszkén mutatják be a szabadba kiültetett leandereket, az elmúlt enyhébb téli időjárásra tekintettel ezek még nem feltétlenül tükrözik a növények általános fagytűrését. A hagyományos kontinentális téli körülmények között, amelyekre jellemző a mély talajfagy és állandóan alacsony hőmérséklet, a leander talajba ültetve is nehezen telel át. Ilyenkor a hagyományos fagymentes pince, tároló vagy fűtés nélküli helyiség lehet a biztonságos telelés kulcsa.

Télen is vigyázzunk a Leanderünkre!

A leander teleltetése tehát kihívásokkal teli feladat, és a megfelelő védelem érdekében fontos az adott körülmények figyelembevétele. A megfelelő előkészületekkel azonban a leanderek szépségét és exotikus báját télen is élvezhetjük kertünkben.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-06-25

Ezek lehetnek az okai annak, hogy nem érik be teljesen a szeder

Te is azt tapasztalod, hogy a szeder bokrod tele van nem teljesen beérett, pirosan maradt gyümölcsökkel, amiknek az íze sem az igazi? Ezt kell, hogy tudd!

2024-06-25

Ismerd meg az egérdinnyét: apró csodagyümölcs a kertedben

Ismerd meg te is az egérdinnyét, más néven Mexikói mini datolyauborkát! Ez a különleges gyümölcs könnyen termeszthető és sokoldalúan felhasználható.

2024-03-05

Ez a leghatékonyabb eszköz a gyomok ellen: Ismerd meg a geotextíliát

A geotextília egy áteresztő, szövet alapú anyag, amelyet széles körben használnak a kertészetben és tájépítészetben. Számos előnye van, véd a gyomok ellen...

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-06-26

A fekete berkenye ültetése életed legjobb döntése lehet! Mutatjuk miért

Tudtad, hogy a fekete berkenye milyen sokoldalú és egészséges növény? Segít a 2-es típusú cukorbetegség és a rák megelőzésében, és egy igazi vitaminbomba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lebernyeg (pötyögő)

a szm.-n a —>nyak aljáról a szügyre terjedő bőrképlet. Fejlettsége egyedileg is... Tovább

Gyomirtó Monsoon

Áru és siló kukorica posztemergens gyomirtó szere magról kelő egy- és kétszikű... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert