Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

hirdetes

Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ebben a vitatott témában számos ellentétes vélemény és tanács található, és a következőkben megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatják a kertek sokfélesége, mikroklímák és a leanderek sajátos jellemzői a téli teleltetést.

leander teleltetése kint

Tényleg teleltethetjük a leandert szabadtéren is?


A leanderek vagy babérrózsák (Nerium oleander) teleltetése terén eltérő vélemények és tanácsok keringenek, és sokszor nehéz eligazodni közöttük. Mielőtt bármelyiket is megfogadnánk, fontos figyelembe venni, hogy a kertek rendkívül változatosak lehetnek. Egy kertben akár különböző mikroklímájú területek is előfordulhatnak, ahol a hőmérsékleti eltérések jelentősek lehetnek. A leander érzékenysége a hidegre pedig még a növényfajtól is függhet.


Leanderkinti teleltetése és a hideg: Fajták különbségei

A leanderek különböző típusai és fajtái eltérő mértékben tolerálják a téli hideget. Az alapfaj, amely Magyarországon is elterjedt, mediterrán eredetű, így fagytűrő képessége korlátozott. Eredeti élőhelyén a fagyok ritkák és átmenetiek, a talaj pedig nem fagy át. A leander csak átmenetileg viseli el az éjszakai -5-7 °C körüli hőmérsékletet, de hosszabb ideig tartó és nappal is fagypont alatti hőmérséklet már károsíthatja a növényt.

hirdetes


Leander gyökerei és a fagy: Figyelmeztetés a teleltetésnél

A leander gyökérzete különösen érzékeny a fagyra, és ha ezek károsodnak, a növényben visszafordíthatatlan károsodás következhet be. Ez különösen a konténerekben nevelt és szabadban teleltetett leandereknél jelentkezik. A cserép gyorsan átveszi a levegő hidegét, így a gyökerek is fagyhatnak. A talajba ültetett leanderek esetében a gyökerek átfagyása ellen takarás segíthet.

Fagyvédelem különböző szituációkban

A szabadban teleltetett leanderek esetében a fagyvédelem más megközelítést igényel. A cserépben nevelt növényeket érdemes házak falához közel elhelyezni, hogy a belülről áramló meleg hőt biztosítsa számukra. A cserépeket hőszigetelő anyagokkal is körül lehet venni, és az eresz is védelmet nyújt a csapadék ellen. Fontos a cserepek alá helyezett hőszigetelő réteg, ami megakadályozza a cserepek alulról történő lehűlését és fagyását. A lombozatot fátyolfóliával, hidegálló szövettel vagy kartonnal lehet takarni, de PVC alapú fóliát kerüljük el, mivel nem biztosít megfelelő szellőzést.

hirdetes


Gondolatok a kint teleltetett Leanderekről

Bár sokan büszkén mutatják be a szabadba kiültetett leandereket, az elmúlt enyhébb téli időjárásra tekintettel ezek még nem feltétlenül tükrözik a növények általános fagytűrését. A hagyományos kontinentális téli körülmények között, amelyekre jellemző a mély talajfagy és állandóan alacsony hőmérséklet, a leander talajba ültetve is nehezen telel át. Ilyenkor a hagyományos fagymentes pince, tároló vagy fűtés nélküli helyiség lehet a biztonságos telelés kulcsa.

Télen is vigyázzunk a Leanderünkre!

A leander teleltetése tehát kihívásokkal teli feladat, és a megfelelő védelem érdekében fontos az adott körülmények figyelembevétele. A megfelelő előkészületekkel azonban a leanderek szépségét és exotikus báját télen is élvezhetjük kertünkben.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-01-05

Egy igazi vitaminbomba: ezek a kivi pozitív hatásai a szervezetre

A kivi, a trópusi gyümölcs egy olyan superfoodnak számít, amely számos pozitív hatással bír a szervezetre. Mutatjuk mennyi vitamin van benne, és mi mindenre jó.

2024-02-15

Ezeket a virágokat ültesd tavaszi balkonládádba

A balkonládák tavasszal sem maradhatnak üresen! Milyen virágokat érdemes ültetni a tavaszi balkonládákba? Már mutatjuk is a mi kedvenceinket, amiket idén sem...

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-02-22

Maradjon a szamóca a cserépben vagy ültessem a földbe?

Tudd meg, hogy a szamócát jobb cserépben vagy a földben termeszteni. Tippek a szamóca gondozásához és a bő terméshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

125/2008. (IX. 23.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mezõgazdasági termelõk... Tovább

hormonok

a szervezet meghatározott sejtjei, sejtcsoportjai (belső elválasztása mirigyek) által... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert