Ki eteti az éhes világot? – A jövő farmjai

hirdetes

Ki eteti az éhes világot? – A jövő farmjai

P.M.
Ki eteti az éhes világot? – A jövő farmjai

Az egyszerű komplexitás

Janez Potocnic, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosa a föld és a természeti erőforrások fenntartható felhasználásáról, illetve az ezzel kapcsolatos közösségi alapelvekről beszélt. 2050-re a föld népességének 70%-a városokban fog élni, ez mind a fejlett, mind a fejlődő országokban egyre nagyobb és nagyobb területeket hódít el a mezőgazdasági termeléstől. Becslések szerint a fejlődő országokban ez a városi területek 120%-os növekedését jelenti majd.

 

Bár Európában a népességnövekedés nem égető probléma, öt emberből négy már ma is városokban él, ám az urbanizáció nem állt meg. A mezőgazdasági területek visszaszorulása így az unióban is komoly problémákat vet fel, és az egyik legfontosabb kihívás, amellyel Európának meg kell küzdenie. Ez amellett, hogy számos társadalmi, etikai és geopolitikai kérdést vet fel, kulcskérdés az Európai Unió versenyképességének megőrzésében is. Emellett olyan fontos természetei folyamatokat is érint, mint a biodiverzitás megőrzése, valamint a klímaváltozás vagy a talaj pusztulásának megakadályozása. A szakember a megoldást a mezőgazdasági termelékenység fenntartható növelésében látja.

hirdetes

 

Oliver de Schutter, az ENSZ globális élelmezéssel foglalkozó szakembere napjaink mezőgazdasági termelésének legnagyobb kihívásáról beszélt. A szakember négy kiemelt területet azonosított: a talaj pusztulása, a túlzott műtrágyahasználat, a vízellátás és a klímaváltozás problémája. Napjainkban a mezőgazdasági területek 25%-a pusztul valamilyen mértékben, miközben rendkívül függővé váltunk a nitrogén és foszfortartalmú műtrágyáktól, amelyek túlzott használata a természetes folyamatokba avatkozik be.

 

A vízgazdálkodás, az öntözés, az aszályok és árvizek, valamint a mezőgazdasági termelést alapjaiban érintő hőmérsékletváltozás hatásai egyre sürgetőbb megoldásért kiáltanak – figyelmeztet de Schutter. Ezek megoldása nélkül nem tudunk fenntartható fejlődést megvalósítani, mi több, ezek mind csökkenteni fogják a mezőgazdaság termelékenységére. Ennek egyik megoldása a szakember szerint az „agricology”, amely a 21. századi technológia és a hagyományos termelési módszerek kombinálása. Ez mindkét módszer legjavának ötvözését jelenti, a természetes folyamatok megértéséről és azok pozitív kihasználásáról szól. Az egyszerűsítés, centralizálás helyett a komplexitás természetes előnyeire kell támaszkodnunk, ami a szakember szerint egy inputintenzív mezőgazdaságtól a tudásalapú mezőgazdaság felé való elmozdulást tesz lehetővé.

hirdetes

Forrás: agrárszektor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


elhalás (nekrózis, necrosis)

az élő szervezetben körülírt területeken a sejtek életműködésének végleges megszűnése.... Tovább

szűkített önköltség

A termelési tevékenység v. szolgáltatás közvetlen ráfordításainak költsége,beleértve a... Tovább

Tovább a lexikonra