A kezdő kertészek 8 leggyakoribb hibája (és elkerülésük)

hirdetes

Így kerüld el a kezdő kertészek 8 szarvashibáját

MCS
Kezdő kertészek hibái

6. Terjeszkedő növényeket ültetsz

Egyes növények előszeretettel terjeszkednek a kertben, amíg valami meg nem állítja őket. Ezek általában nem őshonos növények, és megfelelő körülmények között hatalmas területeket foglalhatnak el magukban, kiszorítva ezzel a többi növényt az ágyásokból.

Hogyan kerüld el: Tartsd kordában terjeszkedő növényeidet

Egyes terjeszkedő növények különösen hasznosak lehetnek – ilyen például a menta is. Ha van elég időd és türelmed, akkor rendszeresen visszametszheted őket, hogy ne terjedjenek el túlzottan. Egy másik, egyszerűbb megoldás növénytartókba (ládák, cserepek) ültetni őket, ahol korlátozott mennyiségű talajhoz férhetnek csak hozzá.

7. Az összes rovart kiirtod kertedből

Kerted növényeit rengeteg kártevő támadhatja meg, és egyes kéretlen rovarok (pl. a szúnyogok) még az emberekre is veszélyt jelenthetnek. Magadon bátran használhatsz rovarriasztó szereket, azonban a növényeket nem ajánlott különböző bolti mérgekkel permetezni, hiszen ezek az anyagok a hasznos rovarokat (pókok, méhek, stb.) is elpusztítják.

hirdetes
hirdetes

Hogyan kerüld el: Csalogass hasznos rovarokat kertedbe

Törekedj arra, hogy kertedbe minél több hasznos rovart csalogass. Például ne csak haszonnövényeket ültess, hanem sok virágot is, amik vonzzák a lepkéket és a méheket – ők a kert profi beporzói. Még akár méhházakat és vizes díszeket is elhelyezhetsz kertedben, hogy egy vendégszeretőbb környezetet alakíts ki az ilyen hasznos, szorgos rovarok számára.

8. Az összes állatot elkergeted kertedből

Akárcsak a rovarok, a rágcsálók (mókusok, nyulak, egerek, stb.) is problémákat okozhatnak kertedben. Azonban az olyan hasznos állatok, mint énekesmadarak és a denevérek javarészt elkerülik majd birtokodat, hacsak nem kedveskedsz nekik valamivel.

Hogyan kerüld el: Tedd kertedet otthonosabbá a hasznos állatok számára, és űzd ki a kártevőket

A nárcisz hagymái mérgezők a mókusok számára, és a hagymafélék, a bársonyvirágok, és a jácintok ízét sem szeretik. A nyulak undorodnak a csontliszt és a cayenne paprika szagától. A hasznos denevérek azonban előszeretettel vadásszák a különböző kisebb kártevőket (többek között a szúnyogokat is), ezért érdemes egy mesterséges denevérházat helyezned valahová a kertbe, ahová beköltözhetnek. Az énekesmadarak ugyan ezt teszik, csak éppen nappal – nekik például gyümölcsfák telepítésével kedveskedhetsz, amiken fészket rakhatnak.

3. Nem figyelsz a talajra

A talaj szó szerint minden kert alapja. Ha nem tudod, hogy kerted milyen összetételű talajjal rendelkezik, akkor lényegében csak vaktában ültetsz majd bele növényeket, és reméled, hogy jól érzik benne magukat.

Hogyan kerüld el: Teszteld le kerted talaját

Először is ki kell derítened, hogy kerted talaja agyagos, homokos, vályogos, vagy ezek valamilyen keveréke. A talaj összetétele és pH-értéke többféle módszerrel is javítható. A vályogos talaj (gazdag, porhanyós talaj, ami üledék és agyag nagyjából egyenlő arányú keveréke) például kiegészíthető némi levágott fűvel, míg az erősen agyagos talajban sok organikus anyagra van szükség.

Ha kerted talaja rendkívül rossz minőségű, akkor a legegyszerűbb megoldás emelt ágyásokat kialakítani rajta.

4. Nem teszel különbséget a komposzt és a trágya között

A komposzt olyan organikus anyag, ami kellően lebomlott, hogy könnyedén felszívódhasson a talajban, és a növények hozzájuthassanak abból. Általában kerti és konyhai szerves maradékokból készül. A trágya ezzel szemben állatok ürüléke, illetve léteznek műtrágyák is, amelyek hasonló célokat szolgálnak: gazdagítják a talaj szerves összetételét.

Hogyan kerüld el: Tudd, hogy mire van szüksége kerted talajának

Mind a trágyák, mind pedig a komposzt hasznos tápanyagokat kínálnak a növények számára, azonban nem mindegy, hogy mikor mivel „eteted” kertedet. Ha például egy ágyásnak nitrogénre van szüksége, akkor a műtrágya a legjobb megoldás. Az agyonhasznált talajt komposzttal érdemes újratölteni, és így tovább.

5. Túl sok pénzt költesz kertedre

A kezdő kertészek előszeretettel vásárolgatnak mindenféle hasznos(nak tűnő) eszközt és szert a gazdaboltokban, de a költségek hamar összeadódhatnak. Némi odafigyeléssel, és furfangos alternatívákkal azonban rengeteg pénzt spórolhatsz.

Hogyan kerüld el: Találj olcsóbb megoldásokat

Sokat spórolhatsz például, ha saját szerves (kerti és konyhai) maradékokból készítesz magadnak komposztot a kertedben. Ezen kívül ne félj segítséget kérni szomszédjaitól és barátaidtól, ha szükséged van valamire. Néhány olcsón beszerezhető raklapból remek emelt ágyások készíthetők, és így tovább.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

2020-06-12

A lovak szerelmese, okos és szorgalmas 2020 legszebb gazdászlánya - Interjú Berta Fruzsinával

2020-ban Berta Fruzsina lett a legszebb magyar gazdászlány, ezért készítettünk vele egy kis interjút. Érdemes elolvasnotok nektek is, ismerkedjetek meg Magyarország legszebb gazdászlányával!

2021-11-22

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

A szobanövények széles választéka manapság majdnem olyan lenyűgöző, mint a kerti növényeké. Mégis vannak olyanok, melyekkel csak a baj van - lássuk őket!

További cikkek ebben a témában


libatop (libaparéj, Chenopodium)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjának egyik, gyomnövényekben gazdag nemzetsége.... Tovább

szőrtüszőatkakór (demodikózis, demodicosis)

Szőrtüszőatkák (különféle Demodex-fajok) által leggyakarabban kutyában okozott... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Mezőgazdaság Növénytermesztés