Ezekkel a növényekkel nem kell sokat foglalkozni a kertben

hirdetes

Növények a kertben, amelyekre nem kell sok figyelmet fordítani

SzSz, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ezekkel a növényekkel nem kell sokat foglalkozni a kertben

Leveles zöldek

A leveles zöldségek között a legtöbb fajtát frissen is fogyaszthatjuk, másokat pedig főzve esszük leginkább. Valamelyik növény frissen és főzve is kiváló lehet, emellett tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek elősegítik a szervezet tápanyagpótlását. A leveles zöldek termesztése során nincs más dolgunk csak megfelelő mennyiségű vízzel öntözni őket. 
A zöld saláták, mint például a spenót vagy a fejessaláta, akár balkonládában is termeszthető. Egyes növények esetén, ha csak néhány levelet szedünk le fogyasztásra, akkor több hétig meghosszabbíthatjuk a betakarítás idejüket, hiszen folyamatosan újabb levelek bújhatnak elő. A legtöbb zöld saláta, akár egész nyáron termeszthető, különösen akkor, ha árnyékos helyet is biztosítunk számukra. 
A főzésre alkalmas növények, mint a kelkáposzta vagy a mángold esetén a külső leveleket szedjük le fogyasztásra, így a növények újra fognak teremni. A frissen fogyasztott zöldekhez hasonlóan a rendszeres öntözés a legfontosabb. 

hirdetes

Csípőspaprika

Az apró csípős paprikákat sokkal könnyebben lehet termeszteni, mint a nagyobb édes paprikákat. Minden növény jelentős termést fog hozni. A csípőspaprika betakarítását bármikor megtehetjük akár zöld vagy sárga színű, hiszen íze ugyanolyan erős lesz. A paprikák termesztésénél a legjobb, ha valóban elhanyagoljuk őket. A növények öntözésére kell csak odafigyelni, illetve arra, hogy megfelelő mennyiségű napfényt kapjanak. A csípőspaprika esetén nem kell aggódunk a kártevő rovarok és betegségek miatt. Akár balkonládában vagy cserépben is jól érzik magukat, amennyiben nem ültetjük őket túl közel egymáshoz. 

Gyógynövények/fűszernövények

Számos gyógynövényt nevetségesen könnyű termeszteni, és minél inkább visszavágjuk vagy levágunk belőle fogyasztásra, annál jobban nőnek. Ráadásul a növényekben található olajok, amelyek ízüket és aromájukat adják, koncentráltabbak lesznek, ha folyamatosan vizet kapnak. 

hirdetes
A gyógynövények jól termeszthetők balkonládában, de bonyolult lehet a beltéren tartásuk, mert sok napfényre van szükségük. Emellett elég nagy tartályra van szükségük ahhoz, hogy gyökereik kiszáradjanak. Szerencsésebbek lehetünk az évelő gyógynövényekkel, például a rozmaringgal, a kakukkfűvel, az oregánóval és a zsályával. A bazsalikom, a kapor és a koriander könnyen elindíthatók vetőmagról vagy palántáról, de több vízre lesz szükségük, mint az évelő növényeknek. A metélőhagyma például remekül érzi magát akár beltérben, akár kint a kertben is. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

pároztatás

azonos ivarzási periódusban rövid időközben ua.-zal v. másik apaállattal megismételt... Tovább

gazdasági optimum

valamilyen gazd. célkitűzés legkedvezőbb megoldási módja. A számos megoldási lehetőség... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert