Kevés gondozást igénylő gyümölcsfák

Kevés gondozást igénylő gyümölcsfák – Mindenki kertjében ott lenne a helyük!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Milyen menő lenne gyümölcsfát nevelni a saját kertedben? Bár lehet, hogy szereted az ötletet, hogy élvezheted a saját fáidról származó friss gyümölcsöt, elgondolkodhatsz azon, hogy milyen nehéz ezeket termeszteni. De a válasz: "Könnyebb, mint gondolnád." Számos alacsony gondozást igénylő gyümölcsfa létezik, amelyet még egy kezdő kertész is képes felnevelni.

gyümölcsfa fajták

Kevés gondozást igénylő gyümölcsfák


Ebben az útmutatóban bemutatunk néhány könnyen termeszthető gyümölcsfát az udvarodba. De először beszéljünk arról, hogy mit kell keresni az alacsony karbantartást igénylő gyümölcsfáknál.

Mitől lesz egy gyümölcsfa kevés gondozást igénylő?

Különféle talajtípusokhoz és napsugárzáshoz alkalmasak.

-    Minél jobban bírja egy gyümölcsfa a változatos körülményeket, annál kevesebb munkát kell végeznie a gondozása érdekében. Természetesen, ha találsz egy gyümölcsfát, amely tökéletesen illeszkedik az adott talajviszonyokhoz és a napsütés mennyiségéhez, akkor nem feltétlenül kell toleránsnak lenned más körülményekkel szemben.

Ellenálló a különböző éghajlati viszonyokhoz.

-    Azok a fák, amelyek ellenállnak a nagy melegnek és a szélsőséges hidegnek, kevesebb odafigyeléssel fejlődhetnek, mint azok, amelyek küzdenek. Hasonlóképpen könnyű lesz sikeresen termeszteni azokat a fákat, amelyek elviselik a szárazságot, a nagy szelet vagy más súlyos éghajlati viszonyokat.

Könnyen metszhető.

-    A faápolással kapcsolatos egyik legintenzívebb feladat a metszés. Tehát minél kevesebbet kell metszeni egy gyümölcsfát, annál jobb.

Nem hajlamos a kártevőkre vagy betegségekre.

-    Ha teheted, fontold meg a betegségeknek ellenálló gyümölcsfák telepítését az udvarodon. Ezenkívül lehetőség szerint keresd meg azokat, amelyekhez a kártevők nem vonzódnak.

Nem igényel sok öntözést.

-    Vannak olyan növények, amelyeket bizonyos évszakokban ritkán vagy egyáltalán nem lehet öntözni, attól függően, hogy mennyi eső esik és mennyi vízre van szükségük.

Gyümölcsfa tartályokban.

-    Végül jó lehet, ha lehetőségünk van konténerekben termeszteni a növényeket. Így kényelmesen tarthatjuk őket a teraszon vagy akár bent is. Így a szükséges karbantartás gyorsan és egyszerűen elvégezhető.

Ne feledd, hogy nem minden alacsony gondozást igénylő gyümölcsfának van mindezen jellemzője.

Előfordulhat, hogy olyan fákat találhatunk, amelyek különösen szívósak és szárazságtűrők, de a metszéshez többletmunkára van szükség. Vagy találhatunk olyan fákat, amelyeket könnyű metszeni, és sokféle körülményt elviselnek, de amelyek hajlamosak elpusztulni.

Tehát ne olyan fát keress, amely „tökéletes”. Jó esély van arra, hogy bizonyos területeken kompromisszumokkal kell megküzdeni. Figyelembe kell vennie növekedési körülményeit, kertészeti készségeit, a környéken élő kártevőket és egyéb tényezőket, hogy eldöntsük, mely tulajdonságok lesznek a leghasznosabbak a gyümölcsfák termesztése során.

Ha például nincs védett hely az udvaron, és a környéken erős szél fúj, akkor fontosabb lehet egy erős fa, amely ellenáll a szélnek, mint egy könnyen metszhető fa.

Egy másik példa, ha bizonyos kártevők komoly problémát jelentenek a területen, érdemes előnyben részesíteni egy olyan gyümölcsfát, amely ellenáll a kártevőknek, még akkor is, ha ez más szempontból nem teljesen ideális.

7 könnyen termeszthető gyümölcsfa a kertben

Most, hogy áttekintettük a kevés karbantartást igénylő gyümölcsfák termesztésének alapjait, nézzünk meg néhány növényt, amelyeket érdemes figyelembe venni a kertben:

1. Körtefák

2. Cseresznyefák

3. Citromfák

4. Szilvafák

5. Őszibarackfák

6. Fügefák

7. Eperfák
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hozam

a megzőgazdasági vállalat által előállított növényi termények, állati termékek,... Tovább

talajfertőtlenítő szerek

a talajban levő, kárt okozó élőlények (—>-mikroorganizmusok, állatok) ellen használt... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés