kerttervezés; kerttervezési tippek; kerttervezési ötletek; kerttervezési praktikák

Kerttervezési technikák, amelyek átalakítják teljesen a kertedet

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egyes tervezési technikák monumentális vizuális fejlesztéseket eredményezhetnek. Az alábbiakban felsorolt problémamegoldási és szépítési javaslatok a karbantartási idő növelése nélkül alakítják át a kerteket. Ezek egyformán jól működnek nagy és kis kertekben is, mutatjuk!

Kerttervezési trükkök

Térjünk a lényegre: fókuszpontok a kertben

A fókuszpont felhívja és irányítja a szemet. Egy lebilincselő darab nem csak a kert szépségét emeli ki, hanem leköti és pihenési pontot is biztosít a szem számára, lassítva a kert vizuális élvezetének teljessé tételét. A kis kertekben különösen fontos a fókuszpont, hogy azonnal felkeltse a látogatók érdeklődését.

A fókuszpontok lehetőségei olyan határtalanok, mint az ember képzelete:

•    Egy zuzmóval vagy mohával díszített szikla
•    Lenyűgöző szobor
•    Szemet gyönyörködtető növényminták
•    Egy csobogó konténeres szökőkút
•    Régi munkás csizma tele pozsgásokkal

A fókuszpontot az elhelyezéskor ne a kert közepére helyezd. Helyezd el a központtól. A nagy kertek több fókuszpontot is támogathatnak. Kisebb kertekhez elegendő egy jól megválasztott és elhelyezett bemutatódarab.

Tükröm, tükröm: Teremtsd meg egy nagyobb kert illúzióját

A tükrök kis területeken varázslatosan működnek, és egy nagyobb kerthelyiség illúzióját keltik. Ha tapintatosan elhelyezel egy tükröt, amely egy gyönyörű kertet vagy konténergyűjteményt tükröz vissza, két különböző helyről élvezheted a látványt, kétszeres karbantartás nélkül.
Vagy talán van egy feltűnő fókuszpontod, amely a tükörben „bekeretezve” is remekül nézne ki. Egy másik ötlet az, hogy a tükröt úgy helyezzük el, hogy az visszaverje a napfényt egy árnyékos kerti zugba, lehetővé téve a több napfényt igénylő növények virágzását. Használd a képzeleted!

Az ellentétek vonzzák egymást: a kontraszt használata a figyelem felkeltésére

Ha növelni, kiterjeszteni és intenzívebbé szeretnéd tenni a színeket a kertben, gondolj a lombozatra. A levelek virágzás előtt, alatt és után is jelen vannak. A lombozat a legegyszerűbb módja a színek beillesztésének hónapról hónapra (talán a második helyen áll az élettelen tárgyak után), kevés munkával. Lélegzetelállító kertek készíthetők különböző színű és mintázatú, formájú, méretű és textúrájú levelek kombinálásával. 

Kerttervezési technika: egységteremtés ismétléssel

Az ismétlés egy általánosan használt tervezési technika, amely áramlást és konzisztenciát biztosít a kerti ágyásokban. Egy adott növény vagy szín az egyesítő elem. Ennek a megközelítésnek még nagyobb hatása van, ha egy egész tájat egyesít. Képzeld el a kertet konténerekkel, ablakdobozokkal, függő kosarakkal és egyéb kültéri kiegészítőkkel: milyen csodás, ha jól van elrendezve!
Ennek a finom összevonásnak a legegyszerűbb módja egy kiválasztott szín megismétlése. Ez a szín visszhangozható élettelen tárgyakban, például konténerekben, kerti bútorokban, fókuszpontokban, párnákban, madárfürdőben stb. Ami ezt a "színes pálcát" hordozó növényeket illeti, a lombozat a legegyszerűbb eszköz ennek megvalósítására, három, ha nem négy harmónia évszakot biztosítva. Ne felejtsd el a konténerekbe és más edényekbe egyesítő lombozatú növényeket is beletenni.

Van, aki forrón szereti, vannak, akik hidegen: a színek hangulatot teremtenek

A szín egy hatékony kerttervezési eszköz. A forró színek (piros, sárga, narancs, fukszia) gyorsan lekötik a figyelmünket. Ezek a ragyogó színek izgalomba hoznak, és közelebbről jelennek meg, mint valójában. A hideg színek (kék, zöld, lila, ibolya és pasztell) nyugalmat keltenek, és távolabbinak tűnnek. A hideg színeket távolról és árnyékban is nehéz észrevenni. Az ezüst árnyalatú lombozatú növények nagyszerű béketeremtők az ütköző színek között.
Ahogy te magad is láthatod, ezek az egyszerű kerttervezési praktikák a hangulaton, színeken és tárgyakon múlnak. Csodás dolgokat tudsz teremteni, ha ráérzel, mi való a kertedbe! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bunda belszerkezete

a bundának az elemi-, a kötő- és fátyolszálak, ill. a belőlük felépülő pászmák és... Tovább

vadmacska (Fells silvestris)

a macskafélék (Felidae) családjába tartozó ragadozó állat. Elterjedési területe óriási,... Tovább

Tovább a lexikonra
kert