Kerttrendek 2022-ben

2022 legfelkapottabb kertészeti trendjei, ami nektek is tetszeni fog!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

2022 kétségtelenül a tudatos kertdesign éve, ahol a nyugalom, az egészség, és a boldogság kapják a főszerepet. Vessünk egy pillantást arra a 10 trendre/irányzatra, amelyek meghatározzák majd a 2022-es esztendőt!

A legfelkapottabb kerttrendek 2022-ben

Egyszerűsítsd kertedet, hogy kevesebb bajod legyen vele

Egy otthon nem csak belül lehet rendelten, és egy túl sok karbantartást igénylő terület könnyedén kiábrándíthatja az embert a kertészkedésből. A hétköznapi (és hétvégi) teendők mellett nem sokaknak van ideje órákat tölteni a kertben, ezért kétségtelen, hogy egyre több otthontulajdonos igyekszik majd egyszerűbbé tenni a porta e részét a közeljövőben. De mit lehet tenni ezért konkrétan?

Ajánlott első sorban évelő növényekkel feltölteni a kertet, amelyek minden évben visszatérnek majd, és nem kell foglalkozni az újraültetésükkel. Fontos, hogy ezek víz- és talajigényük szerint kerüljenek egymás közelébe, hogy később elkerüld az eltérő igényekből adódó problémákat. Ha olyan fák vagy bokrok is díszítik kertedet, amelyek rengeteg törődést igényelnek, vagy csak a baj van velük (például leveleket hullatnak a medencébe, vagy rendszeresen ránőnek a járdára) de valójában nincs konkrét hasznuk a portán, akkor ezektől talán jobb lenne megszabadulni.

Érdemes befektetni egy öntözőrendszerbe, amivel nem csak időt spórolhatsz meg (és a vizet is pontosabban kimérheted), hanem akkor is biztosíthatod kerted vízutánpótlását, amikor éppen nem vagy otthon. Ne siesd el a kőburkolatok kiválasztását kertedbe. Válassz minőségi anyagokat, amiket nem kell cserélni, vagy javítgatni egy-két év használat után, és ügyelj rá, hogy a kaviccsal felszórt ösvények, járták megfelelő szegélyezést kapjanak.

Készíts vakációcélpontot kertedbe

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy minden évben nyaralni menjen, de miért is tenné, ha otthonát is igazi vakációs célponttá alakíthatja, amit egész évben élvezhet? Ez különösen igaz azokra a portákra, amikhez egy szép kert/udvar is tartozik, ami mentes a nyüzsgéstől, és nem kell órákat utazni (vagy egy kisebb vagyont kifizetni), hogy láthassa az ember. Íme néhány ötlet ehhez!

  • Törekedj arra, hogy ne igényeljen túl sok karbantartást (a fenti tipp végig erről szól!).
  • Oldd meg a szabadtéri (értsd: esőálló) hangosítást.
  • Alakíts ki egy központi helyszínt, például néhány szabadtéri ülőalkalmatossággal egy tűzrakóhely, vagy kerti kemence köré.
  • Már az első pillanattól kezdve gondolkodj a megfelelő hangulatvilágításról.
  • Ha szeretsz sütni/főzni, akkor alakíts ki egy egész szabadtéri konyhát. A következő oldalon még több szuper kerttrend vár, érdemes lapozni egyet!

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Folicur Solo

Gombaölő permetezőszer csonthéjasok, alma, szőlő gombabetegségei ellen és őszi... Tovább

talajtípusok

egy típusba sorolják azokat a talajokat, amelyek hasonló környezeti tényezők együttes... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet