Így tartsd tisztán kerti tavadat a nyári időszakban - most mindent elmondunk

Vigyázz Te is megfelelően kerti tavadra a nyári időszakban – mutatom, hogyan tartsd azt tisztán

TK, SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Kerti tó

Ilyenkor legfőképpen a sás-, illetve nádfélékre, valamint a díszhínárokra kell majd odafigyelnünk – nekik szétszedésük kicsit nehézkes, időigényes lehet, de ne sajnáljuk rá sem az időt, sem az energiánkat, ugyanis, ha ők elburjánzanak, akkor könnyedén képesek lesznek majd elnyomni, kiszorítani a környezetében még fejlődő „lakókat”. Arról nem is beszélve, hogy a víz ökoszisztémáját is könnyedén felboríthatják.


Amennyiben a hínárfélék túlzottan el fognak szaporodni, akkor könnyedén képesek lesznek kiszorítani akár még a halakat is dísztavunkból.


Mindenképpen foglalkozzunk az elhalt növényekkel is


A kerti tó tisztántartásával kapcsolatban fontos, hogy foglalkozzunk a gyorsan fejlődő növények mellett a már elhalt példányokkal is – ne felejtsük el őket majd eltávolítani. Ez azért rendkívül fontos, mert ezek a növényi részek, amennyiben a nap felmelegíti a tó vizét, könnyen elkezdhetik rothadási folyamataikat, amik pedig metángáz képződéssel fognak majd járni – ez pedig nem csak a halakra, de a tóban élő összes élőlényre nézve veszélyes lesz majd.


Ez talán még nagyobb jelentőséggel bír a kisebb területű kerti tavakkal kapcsolatban, illetve azoknál, ahol nincs meg a megfelelő – minimum 80 centiméteres – vízmélység.


Tehát fokozottan ügyelj arra, hogy a már elhalt, vagy elhaló félben lévő tavirózsa leveleket, hínárokat, illetve a vízbe hulló leveleket, fűszálakat is mind-mind eltávolítsd a víz felületéről. Ehhez segítségedre lehet egy nagyobb gereblye, amivel óvatosan ki tudod majd őket halászni – ez pedig el fogja majd tüntetni a vízben lévő moszatok, algák egy részét is, engedve, hogy tavad fellélegezzen.


Amennyiben békalencse is megtalálható a vízfelületeden, akkor azt is érdemes megritkítanod, hogy legyen elég szabad felület kerti tavadon – ezek ugyanis szintén, csakúgy, mint a víz felszínén úszó kihorgászásra váró elhalt növények, be fogják majd árnyékolni a tó vízét, ami nem egészséges a benne élő állatok, növények számára.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-06-25

Ez a legjobb vakondriasztó növény kertész nagyapám szerint

Fedezd fel a kertész nagypapám szerint legjobb vakondriasztó növényt, a kutyatejet. Ismerd meg, hogyan ültetheted és gondozhatod ezt a hasznos növényt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

májmételykór

mételyek (szívóférgek, a világon mindenütt, így nálunk is elterjedt Fasciola hepatica)... Tovább

vajsavbaktériumok

sok helyen, többek között az állatok -> bélcsövében, a talajban, a trágyában előf. anaerob... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek