Kerti tó építése egyszerűen

hirdetes

A tökéletesen szép kerti tó építése 11 lépésben (Kezdőknek is)

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ki ne szeretné egy csinos kis kerti tóval díszíteni portáját? A kerti tavaknak nem csak esztétikai értékük van, hanem nagyon hasznosak is lehetnek, ha megfelelően alakítják ki őket – többek között például vonzzák a madarakat az ember kertjébe, amelyek előszeretettel tizedelik a kéretlen kártevőket. A kérdés persze az, hogy mit takar a „megfelelő kialakítás”. A következőkben megtudhatod, hogy hogyan zajlik egy kerti tó építése, és hogy mikre kell odafigyelned közben!

Így építhetsz kerti tavat

Egy kerti tó építésének alapjai

Az alábbiakban egy fóliával bélelt kerti tó építéséről olvashatsz. De miért van szükség fóliára? Igazság szerint bárhol építhetsz egy kerti tavat birtokodon, ahol a talaj elég agyagos, hogy ne engedjen túl sok vizet átfolyni magán. Még mielőtt belevágnánk a lépésekbe, nézd meg galériánkat, csodálatosan szép kerti tavakat mutatunk, bármelyiket elkészítheted te is saját kezűleg!

Ha azonban kerted talaja lazább, akkor mindenképpen fóliára lesz szükséged, vagy agyagosabbá kell tenned kertedet, hogy kialakíthass benne egy mesterséges tavat. Mivel azonban az agyagos talaj kiszámíthatatlan lehet, még abban is ajánlott fóliát alkalmazni. Ez egy sokkal biztosabb és tartósabb megoldás. 

Ha igazi kényelmet szeretnél varázsolni a kertbe, akkor ajánlunk egy szaunát is beszerezni. Sajnos ennek az építése olyan bonyolult, hogy senkinek nem ajánljuk, hogy otthon hozzálássson, viszont ismerünk egy profi csapatot, akik nemcsak nagyon értenek hozzá, hanem egyedi tervezéssel dolgoznak, így olyan szaunát építenek neked, ami nemcsak az igényeidnek felel meg teljes mértékben, hanem tökéletesen passzol a kerted adottságainak is. Az Aliante szakértői segítségével nagyon egyedi, kényelmes, és a kikapcsolódás fellegvára lehet a kerted. Részletekért kattints ide: kerti szauna!

hirdetes

A kerti tó megépítésének lépései

Sokan azért nem hajlandók rávenni magukat egy kerti tó megépítésére, mert attól félnek, hogy egy költséges és drága feladatra vállalkoznának. Valójában nincs szükséged túl sok eszközre, és ha javarészt önerőből dolgozol, akkor a munkadíjaktól sem igazán kell tartanod. Amire kerti tavad megépítéséhez szükséged lesz, az egy megfelelő méretű fólia, egy ásó, néhány sekélyvízi növény, néhány kő, egy pumpa és valamilyen szintméréshez alkalmas eszköz. Ha halakat is szeretnél telepíteni tavadba, az már a te döntésed.

hirdetes

Kerti tó építése - Válaszd ki a tó helyét és ásd fel a gyepet

Először is el kell döntened, hogy hová kerül majd kerti tavad. Érdemes egy minél egyenesebb területet választani, hogy kevesebbet kelljen igazítgatni, de ez a te döntésed. Ha nem zavar, hogy tavadba némi lecsordogáló víz is belefolyhat, akkor egy emelkedő tövében is kialakíthatod.

Ha tisztább tavat szeretnél, akkor helyezd egyenesebb területre. Ha megvan a tökéletes hely tavad számára, akkor fogj egy ásót, és ásd fel a talaj felső 15 centijét, egy nagyjából 30 centivel szélesebb területen, mint amekkorára a tavat tervezed. A következő oldalon megtalálhatjátok a további 10 lépést is, éppen ezért mindenképpen érdemes lapozni egyet! 

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

emerald (Brassica napus L.)

a takarmányrepce-fajták keresztezéséből előállított, 140—160 cm-re megnövő növény.... Tovább

80/2008. (VI. 24.) FVM rendelet

A sertés ágazatban igénybe vehetõ állatjóléti támogatások feltételeirõl szóló 140/2007.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert