Júliusi kerti munkák: mit takarítsunk be, mit ültessünk, mit dolgozzunk júliusban a kertben?

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Kiss Jázmin, kertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A nyár derekán a kert különösen fontos szerepet játszik a mindennapokban, különösen a gyerekek számára, akik ilyenkor sok időt töltenek a szabadban. Most Bálint gazda tanácsait osztjuk meg, hogy mire érdemes figyelni a kertben júliusban. Ezek a hasznos tippek segítenek abban, hogy a kertünk egészséges és termékeny maradjon ebben az időszakban.

júliusi kerti munka

Júliusi kerti munkák: a kert szeretete és a gyerekek bevonása

Nyáron, amikor az iskolaszünet miatt a gyerekek több időt töltenek otthon, a kert a legjobb helyszín lehet a pihenésre, játékra és tanulásra. Engedjük meg nekik, hogy felmásszanak az eper- vagy szilvafára, és saját maguk szedjék le a gyümölcsöt. A tinédzsereket bevonhatjuk a gyümölcsök és zöldségek betakarításába, az öntözésbe és más kerti munkákba is. Fontos, hogy ne féljünk megengedni nekik a pázsit használatát sem, hiszen a gondosan nyírt és rendszeresen öntözött gyep elviseli a labdázást.

A veteményeskert nyári sztárjai júliusban: paradicsom, uborka és paprika

  • Paradicsom: Júliusban különösen fontos a paradicsom gondozása. Továbbra is távolítsuk el a hónaljhajtásokat, hogy a bogyók minél gyorsabban és tökéletesebben érjenek. A paradicsom igényli a tápanyagutánpótlást, ezért a nyár folyamán kétszer-háromszor érdemes tápoldattal kezelni, például 1%-os Volldünger oldattal.
  • Uborka: Az uborkák gyorsan növekednek, és két-három naponta szedni kell őket, hogy ne váljanak túléretté. Ha csak hétvégenként van lehetőségünk a kertészkedésre, kérjünk meg egy szomszédot vagy ismerőst, hogy a hét közepén szedje le az uborkákat. Az uborkák hosszú indákat fejlesztenek, amelyeket támaszra kell futtatni, és sok vizet, valamint tápanyagot igényelnek.
  • Paprika: Az étkezési paprika igényes növény, amely bőséges öntözést és rendszeres tápanyagutánpótlást igényel a virágzástól kezdve. Ha nem kap elég vizet és tápanyagot, elrúgja a virágait és kis terméseit.

Júliusi betakarítások a kertben és új vetemények

Július elején ideje leszedni a zöldbabot. A felszabadult területre, miután a talajt felástuk és megtrágyáztuk, vethetünk rövid tenyészidejű növényeket, mint például sárgarépát, petrezselymet, céklát, őszi és téli retket, bimbós kelt és kínai kelt. Ezek a növények a melegben és a hosszú nappalokon gyorsan kicsíráznak és fejlődnek.

Fűszernövények betakarítása júliusban

Ne feledkezzünk meg a fűszernövények betakarításáról sem. A citromfüvet, a lestyánt és a tárkonyt már a virágzásuk kezdetén érdemes levágni. Kösd őket kis kévékbe, majd szellős és árnyékos helyen akaszd fel száradni. A megszáradt leveleket morzsold le és tedd el télire.

Júliusi kerti karbantartás

A zöldséges ágyásokra szórjuk ki a nitrogénműtrágya harmadik harmadát (négyzetméterenként 5-6 dkg-ot), alaposan öntözzük meg a talajt és kapáljuk meg, hogy a gyomok ne tudjanak elhatalmasodni. Ahol a növények még nem árnyékolják a talajt, árnyékoljuk a felszínt lekaszált fűvel, tőzeggel vagy fűrészporral, hogy megakadályozzuk a kiszáradást.

Gyümölcsfák ápolása júliusban

Nyár derekán előfordulhat, hogy egy-egy gyümölcsfa hirtelen kiszárad a kertben. Ennek oka lehet gombabetegség, vírusfertőzés, vagy nagy mennyiségű gyomirtószer kijuttatása. Azonban a leggyakoribb ok a hosszú évek aszályos időjárása miatt lecsökkent talajvízszint. Az ilyen fák lombjukat vesztik és rendszerint elpusztulnak, de néha alapos visszametszés után tavasszal újra kihajtanak. Érdemes megpróbálkozni a visszametszéssel.

Dísznövények júliusi szaporítása

Július ideális időszak az edényes virágos növények dugványozására. Most van itt az ideje, hogy muskátlit, Daturát, margarétafát és leandert dugványozzunk. Ha most készítünk dugványokat, őszre már szép, gyökeres növénykéink lesznek.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vektor (vektormolekula)

A ->génsebészeti sajttranszformációkhoz használt, önálló másolódó egység (replikon),... Tovább

kiskert

olyan terület, amelyben az ember úgy alakítja a természetet, hogy egészséges környezetet... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Paradicsom Zöldség Zöldségtermesztés