Mi is az a kerti mész és hogyan érdemes felhasználnod?

hirdetes

Mi az a kerti mész, és hogyan használhatod növényed fejlődéséhez?

TK, SFV

Ha savas a talaj, amit művelünk, nagy hasznunkra lehet ez az olcsó zúzott kőzet. Itt olvashatsz mindent, amit tudnod kell, hogyan használd leghatékonyabban.

Kertészkedés

Egy ideális világban minden talaj tökéletes lenne az összes fajta növény termesztésére. Viszont a kerti talajt gyakran módosítani kell, attól függően, hogy mit szeretnénk termeszteni. A kerti mész kedvelt módosító, amely lendületet adhat növényeink növekedésének. A meszet azonban nem szabad csak úgy, vagy a csomagolásokon szereplő ígéretek alapján belekeverni a talajba. Ez a kőzet úgy változtatja meg a föld összetételét, hogy valamely növényeknek segíthet, míg másokat károsíthat. Íme, amit tudnod kell a kerti mész használatáról, hogy minden növényünk pompázzon.


Mi az a kerti mész?


Különböző fajtái vannak, és nem mindegyiket talajmódosító célokra tervezték. A kerti használatra szánt mész vagy „kerti mész”, vagy „dolomitmész” címkével van ellátva. Az őrölt kőzetből, mészkőből vagy dolomitból készült fajták magas kalciumtartalmúak. A dolomitmész abban különbözik a többitől, hogy a kalcium mellett tartalmaz magnéziumot is. A mész kevésbé savas talajt eredményez, megemeli a pH-szintet.

hirdetes


Szükséges használni meszet?


A rövid válasz: talán. Minden a talaj pH-értékétől és a termeszteni kívánt növények fajtájától függ. A legtöbb zöldség, gyümölcs és dísznövény olyan talajban fejlődik egészségesen, amelynek pH-ja 5,5 és 6,5 között van. Ha az érték kiesik ebből a tartományból, akkor a növények valószínűleg nem fognak olyan jól fejlődni, függetlenül attól, hogy mennyi műtrágyát adunk nekik, mennyire szorgalmasan öntözzük, vagy bármilyen más módon próbáljuk elősegíteni azt. Érdemes lehet akkor is módosítani a talaj pH-értékét, amikor nagylevelű hortenziát ültettünk, amelynek virágzása a pH-tól függően változik rózsaszínre, lilára vagy kékre.

hirdetes


Az 5,5 vagy az alatti pH-értékű talaj savasnak minősül. Ezek azok, amelyekben hasznos lehet meszet használni. 
 

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-22

NE DOBD KI! A lehullott falevelek 5 felhasználási módja a kertben

Ne dobd ki a faleveleket! A kerti munkálatok során számtalan féleképpen felhasználhatóak a lehullott falevelek, cikkünkben be is mutatunk ezek közül 5-öt.

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-30

Így teremts kellemes hangulatot télen is a kertedben – fényekkel és tűzzel

A télen a kertünk nem éppen a leghangulatosabb: alig vannak virágzó növények, kopár, szürke. A tippjeink segítségével viszont feldobhatjuk kertünket, hogy igazán hangulatos legyen!

2022-11-24

Ugye nem felejtetted el? – zárd el a kerti csapot, jönnek a fagyok!

Lehet sokan kapnak most a fejükhöz: tényleg, a csap! Bizony, nem szabad elfelejteni elzárni a fagyok előtt, nagy károkat okozhat, ha úgy hagyjuk. Mutatjuk, hogyan tedd ezt!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lódi here (ladino here, óriáslevelű fehér here, Trifoli-um repens f. giganteum [Lagr.])

a pillangósok családjába tartozik; a Milánó melletti Lodiban vonták termesztésbe. Hasonlít a... Tovább

kocsik és szekerek

a kocsi és az elnevezés is magyar eredetű, nevét a Komárom megyei Kocs községtől kapta. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet