Mi is az a kerti mész és hogyan érdemes felhasználnod?

hirdetes

Mi az a kerti mész, és hogyan használhatod növényed fejlődéséhez?

TK

Ha savas a talaj, amit művelünk, nagy hasznunkra lehet ez az olcsó zúzott kőzet. Itt olvashatsz mindent, amit tudnod kell, hogyan használd leghatékonyabban.

Kertészkedés

Egy ideális világban minden talaj tökéletes lenne az összes fajta növény termesztésére. Viszont a kerti talajt gyakran módosítani kell, attól függően, hogy mit szeretnénk termeszteni. A kerti mész kedvelt módosító, amely lendületet adhat növényeink növekedésének. A meszet azonban nem szabad csak úgy, vagy a csomagolásokon szereplő ígéretek alapján belekeverni a talajba. Ez a kőzet úgy változtatja meg a föld összetételét, hogy valamely növényeknek segíthet, míg másokat károsíthat. Íme, amit tudnod kell a kerti mész használatáról, hogy minden növényünk pompázzon.


Mi az a kerti mész?


Különböző fajtái vannak, és nem mindegyiket talajmódosító célokra tervezték. A kerti használatra szánt mész vagy „kerti mész”, vagy „dolomitmész” címkével van ellátva. Az őrölt kőzetből, mészkőből vagy dolomitból készült fajták magas kalciumtartalmúak. A dolomitmész abban különbözik a többitől, hogy a kalcium mellett tartalmaz magnéziumot is. A mész kevésbé savas talajt eredményez, megemeli a pH-szintet.

hirdetes


Szükséges használni meszet?


A rövid válasz: talán. Minden a talaj pH-értékétől és a termeszteni kívánt növények fajtájától függ. A legtöbb zöldség, gyümölcs és dísznövény olyan talajban fejlődik egészségesen, amelynek pH-ja 5,5 és 6,5 között van. Ha az érték kiesik ebből a tartományból, akkor a növények valószínűleg nem fognak olyan jól fejlődni, függetlenül attól, hogy mennyi műtrágyát adunk nekik, mennyire szorgalmasan öntözzük, vagy bármilyen más módon próbáljuk elősegíteni azt. Érdemes lehet akkor is módosítani a talaj pH-értékét, amikor nagylevelű hortenziát ültettünk, amelynek virágzása a pH-tól függően változik rózsaszínre, lilára vagy kékre.

hirdetes


Az 5,5 vagy az alatti pH-értékű talaj savasnak minősül. Ezek azok, amelyekben hasznos lehet meszet használni. 
 

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-05-16

Így lesz zöldebb a kerted a szomszédénál! – 4 trükk a kertészektől

Mikor és milyen gyakran locsoljuk a füvet, hogy az zöld és egészséges legyen? Nézd meg milyen trükköket árultak el a szakértőink, hogy zöldebb kegyen a fű!

2022-05-16

7 virág az árnyékos erkélyre, amik így is tündökölnek

A balkonnövények sokkal inkább szeretik a félárnyékot a tűzőnapnál! Mutatjuk a legszebb árnyéktűrő balkonvirágokat, amik biztosan feldobják az erkélyed!

2022-05-16

Nincs időd a kerttel foglalkozni? - 4 tipp, hogyan legyen vad, mégis rendezett kerted

Nem csak a tökéletesre nyírt fű és a gömbformára nyírt bokrok, az elburjánzott növények is mutathatnak jól és még környezeti szempontból is hasznos lehet!

2022-05-16

Ezzel az 5 tippel meggyógyíthatod a muskátlid!

A muskátli levele könnyen megsárgulhat, szemölcsös lehet és a gondos öntözés mellett is elhervadhat a virága. Ezzel az 5 módszerrel megmentheted a muskátlid!

2022-05-13

Így használd a forró vizet a gyomok ellen

Van egy szuper tanácsunk neked: számos gyomot eltüntethetsz kertedből, ha tudod, hogyan használj ellenük némi forró vizet. Íme minden, amit tudnod kell erről!

2022-05-10

Így turbózd fel a talaj minőségét fillérekből! – Trükkök a kertészektől

A növények fejlődésére óriási hatással van a talaj minősége, ezért az egyik legfontosabb feladat, hogy növényeink számára biztosítsuk a megfelelő termőföldet.

2022-05-10

Szabadulj meg a hangyáktól! – Tavaszi hangyainvázió a lakásban

A hangyákat senki nem látja szívesen az otthonában, de mégis gyakran és váratlanul megjelennek. Hogyan szabadulj meg a hangyáktól a lakásban? Mutatjuk!

2022-05-09

Minden, amit a rizsföldekről tudni akartál II. rész

Már korábban írtam a rizsföldekről, az ennek a cikknek a folytatása! Lessünk bele a rizsföld művelés fortélyaiba! Mindent a rizsföldekről, egyszerűen.

További cikkek ebben a témában


állategészségügy

társadalmi tevékenység, amelynek célja a társadalom érdekében az állatorvos-tudománynak és... Tovább

kanszállás

természetes szaporítás esetén a tenyészkanok elhelyezésére szolgáló épület. A kanokat... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet