Mi is az a kerti mész és hogyan érdemes felhasználnod?

hirdetes

Mi az a kerti mész, és hogyan használhatod növényed fejlődéséhez?

TK, SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha savas a talaj, amit művelünk, nagy hasznunkra lehet ez az olcsó zúzott kőzet. Itt olvashatsz mindent, amit tudnod kell, hogyan használd leghatékonyabban.

Kertészkedés

Egy ideális világban minden talaj tökéletes lenne az összes fajta növény termesztésére. Viszont a kerti talajt gyakran módosítani kell, attól függően, hogy mit szeretnénk termeszteni. A kerti mész kedvelt módosító, amely lendületet adhat növényeink növekedésének. A meszet azonban nem szabad csak úgy, vagy a csomagolásokon szereplő ígéretek alapján belekeverni a talajba. Ez a kőzet úgy változtatja meg a föld összetételét, hogy valamely növényeknek segíthet, míg másokat károsíthat. Íme, amit tudnod kell a kerti mész használatáról, hogy minden növényünk pompázzon.


Mi az a kerti mész?


Különböző fajtái vannak, és nem mindegyiket talajmódosító célokra tervezték. A kerti használatra szánt mész vagy „kerti mész”, vagy „dolomitmész” címkével van ellátva. Az őrölt kőzetből, mészkőből vagy dolomitból készült fajták magas kalciumtartalmúak. A dolomitmész abban különbözik a többitől, hogy a kalcium mellett tartalmaz magnéziumot is. A mész kevésbé savas talajt eredményez, megemeli a pH-szintet.

hirdetes


Szükséges használni kerti meszet?


A rövid válasz: talán. Minden a talaj pH-értékétől és a termeszteni kívánt növények fajtájától függ. A legtöbb zöldség, gyümölcs és dísznövény olyan talajban fejlődik egészségesen, amelynek pH-ja 5,5 és 6,5 között van. Ha az érték kiesik ebből a tartományból, akkor a növények valószínűleg nem fognak olyan jól fejlődni, függetlenül attól, hogy mennyi műtrágyát adunk nekik, mennyire szorgalmasan öntözzük, vagy bármilyen más módon próbáljuk elősegíteni azt. Érdemes lehet akkor is módosítani a talaj pH-értékét, amikor nagylevelű hortenziát ültettünk, amelynek virágzása a pH-tól függően változik rózsaszínre, lilára vagy kékre.

hirdetes


Az 5,5 vagy az alatti pH-értékű talaj savasnak minősül. Ezek azok, amelyekben hasznos lehet meszet használni. 
 

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-27

Unod a megszokottat? Itt van 5 nagyon különleges árvácska fajta

Az árvácskák nyáron, tavasszal, és ősszel is ültethetőek. Tedd színessé a keretedet a legszebb, legkülönlegesebb árvácskákkal. Fekete, fehér, vagy piros?

2023-09-28

Egész évben ingyenesen látogatható Buda Füvészkertje, a csodás Budai Arborétum

Egész évben ingyenesen látogatható ez a csodás Budai Arborétum, Buda Füvészkertje – de most ősszel lesz a legszebb. | Budai Arborétum megközelítés, nyitvatartás.

2023-09-26

5 őszi virág a veranda, terasz tökéletes dekorációjához

Kiüríteni a nyári cserepeket, és elrakni a garázs mélyére az ősz beköszöntével? Na még mit nem! Vannak csodaszép őszi virágok is, amik feldobják a verandákat...

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

itatás

az állatok ellátása ivóvízzel. Külterjes körülmények között a természetes vizek,... Tovább

ivar (nem, szexus)

az ivarosan szaporodó (szaporodás) élőlények eltérő sajátsága. Az egyedek aszerint, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet