Mi is az a kerti mész és hogyan érdemes felhasználnod?

Mi az a kerti mész, és hogyan használhatod növényed fejlődéséhez?

TK, SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha savas a talaj, amit művelünk, nagy hasznunkra lehet ez az olcsó zúzott kőzet. Itt olvashatsz mindent, amit tudnod kell, hogyan használd leghatékonyabban.

Kertészkedés

Egy ideális világban minden talaj tökéletes lenne az összes fajta növény termesztésére. Viszont a kerti talajt gyakran módosítani kell, attól függően, hogy mit szeretnénk termeszteni. A kerti mész kedvelt módosító, amely lendületet adhat növényeink növekedésének. A meszet azonban nem szabad csak úgy, vagy a csomagolásokon szereplő ígéretek alapján belekeverni a talajba. Ez a kőzet úgy változtatja meg a föld összetételét, hogy valamely növényeknek segíthet, míg másokat károsíthat. Íme, amit tudnod kell a kerti mész használatáról, hogy minden növényünk pompázzon.


Mi az a kerti mész?


Különböző fajtái vannak, és nem mindegyiket talajmódosító célokra tervezték. A kerti használatra szánt mész vagy „kerti mész”, vagy „dolomitmész” címkével van ellátva. Az őrölt kőzetből, mészkőből vagy dolomitból készült fajták magas kalciumtartalmúak. A dolomitmész abban különbözik a többitől, hogy a kalcium mellett tartalmaz magnéziumot is. A mész kevésbé savas talajt eredményez, megemeli a pH-szintet.


Szükséges használni kerti meszet?


A rövid válasz: talán. Minden a talaj pH-értékétől és a termeszteni kívánt növények fajtájától függ. A legtöbb zöldség, gyümölcs és dísznövény olyan talajban fejlődik egészségesen, amelynek pH-ja 5,5 és 6,5 között van. Ha az érték kiesik ebből a tartományból, akkor a növények valószínűleg nem fognak olyan jól fejlődni, függetlenül attól, hogy mennyi műtrágyát adunk nekik, mennyire szorgalmasan öntözzük, vagy bármilyen más módon próbáljuk elősegíteni azt. Érdemes lehet akkor is módosítani a talaj pH-értékét, amikor nagylevelű hortenziát ültettünk, amelynek virágzása a pH-tól függően változik rózsaszínre, lilára vagy kékre.


Az 5,5 vagy az alatti pH-értékű talaj savasnak minősül. Ezek azok, amelyekben hasznos lehet meszet használni. 
 

 

Cikkünk még nem ért véget – amennyiben érdekel folytatása, lapozz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

baltacim (eszparzet, Onobrychis viciifolia Scop.)

a ->pillangósok családjához tartozó, évelő takarmánynövény. Erős karógyökere, üreges... Tovább

gyógyszerek

olyan anyagok, amelyek a beteg szervezet meggyógyítására v. legalábbis szenvedésének... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet