Karantén a kertben, így ütheted el az idődet

Karantén a kertben - Mit csináljunk otthon a koronavírus idején?

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Kerti karantén

Oszd szét, tisztítsd meg és talajtakarózd az évelő ágyásokat

Az egyszerűbb kezelés érdekében próbáld akkorra időzíteni a szétválasztásokat, amikor az új hajtások 5-10 centisek csupán. Az ágyásokat úgy készítheted fel az újonnan ültetett évelő virágokra, hogy egy 15 cm vastag organikus anyaggal feded be őket (tőzegmoha, komposzt, vagy rothadt trágya), majd alaposan beléjük dolgozod azt. A mély, gazdag talajban növekvő növényeket kevésbé veszélyeztetik a nyári szárazságok.

Meglévő évelő ágyásokból érdemes kitakarítani az előző hulladékait, majd talajtaóval lefedni őket, hogy megakadályozd a gyomok megjelenését. A talajtakarót a növények gyökérterülete körül, de sosem azok felett terítsd szét. A karózandó évelők karóit is érdemes ilyenkor a talajba szúrni, csak ügyelj a növények gyökérzetére.

Távolítsd el az elhalt vagy sérült ágakat

Távolítsd el a fák és bokrok feleslegessé vált ágait, miután a növények újra növekedésnek indulnak. Vágd vissza a tavalyi szezonból hátramaradt, elhalt részeket az évelő növényeken. A rózsákat közvetlenül az előtt metszd meg, hogy elkezdenének bimbózni. A tavasszal virágzó fákat és bokrokat azonban nem ajánlott a tél végén metszeni. Az azáleákat, az aranyfákat, a rózsaloncokat, a somokat és más tavaszi fákat illetve cserjéket meg lehet metszeni ilyenkor.

Metszd meg a gyümölcsfákat

A gyümölcsfákat a tél végén vagy kora tavasszal ajánlott elvégezni, jóval az előtt, hogy a bimbók virágzani kezdenének, mert később a fa túlságosan nagy nyomásnak lesz kitéve a gyümölcstermés miatt. Szedd össze és távolítsd el a levágott részeket, különösen ha szeretnéd nyírni a füvet a fa alatt tavasszal és nyáron.

Távolítsd el a karókat a tavaly ősszel ültetett fák mellől

Ne féltsd fáidat – némi dülöngélés és jobbra-balra hajlongás jót tesz a törzsüknek, mert ellenállóbbá és stabilabbá teszi őket. Ritkítsd meg az olyan fák ágait, amik hajlamosabbak a levélfertőzések összeszedésére. A metszés javítja a lombozatok szellőzését és több napfényt enged a levelekre, ami tovább csökkenti a betegségek kialakulásának veszélyét. Távolítsd el továbbá a favédő rácsokat és a zsákvásznakat a fiatal fák és cserjék törzseiről. Ezzel megelőzheted, hogy a takarók alatt összegyűljön a nedvesség, ami rothadáshoz és betegségek kialakulásához vezethet.

Ültesd át a bokrokat és cserjéket, mielőtt megjelennének rajtuk a levelek

Kor tavasszal azért ideálisak a körülmények az átültetésekhez, mert a talaj ilyenkor egyenletesen nyirkos, ami egyszerűbbé teszi a gyökereknek a szétterjedést és ezzel a további tápanyagok elérését. Az bokrok átültetéshez használj egy ásót, hogy megtaláld a gyökérzetük széleit, majd áss be alájuk és emeld ki a központi gyökércsomót. A célterületen egy jó pár centivel szélesebb lyukat áss az érkező növényeknek, és a behelyezett növény gyökérzete köré szórj egy jó adag komposztot vagy organikus trágyát. Miután az átültetett növény a helyére került, a maradék hézagokat töltsd fel enyhén sűrű talajjal, ami oldalsó növekedésre készteti a gyökereket.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zárt körzet

bizonyos növényfajta termesztésére kijelölt körzet, ahol annak a fajnak egyéb fajtáját... Tovább

kakascímer (Rhinanthus)

a tátogatók (Scrophulanaceae) családjába tartozó nemzetség. Egyéves, ált. ágas szárú,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert