Karantén a kertben, így ütheted el az idődet

Karantén a kertben - Mit csináljunk otthon a koronavírus idején?

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Kerti karantén

Védd meg a palántákat az utolsó fagyoktól

A kora tavasszal öltetett növények nagyon érzékenyek a kemény fagyokra, amik egy éjszaka alatt rengeteg kárt okozhatnak a kertben. Ha ilyen komolyabb fagyra számítasz, akkor takard le palántáidat éjszakára bármivel, ami éppen kezed ügyébe kerül. Ez lehet egy kartondoboz, egy vödör, egy nagyobb virágcserép, stb. Ha kertedben van elegendő hely, és a költségvetésedbe is belefér, akkor hosszú távon megéri melegházat építeni kertedben, ahová jóval a tenyészidőszak előtt kiültetheted palántáidat. 

Használj palántanevelő tálcákat

Érdemes már a tenyészidőszak legelején elültetni a magvakat, hogy a palánták megerősödhessenek, mire az idő elég meleggé válik ahhoz, hogy kiültethesd őket. Kiválóak erre a magnevelő tálcák, amik be némi termőközeget szórva ideális körülményeket alakíthatsz ki magvaid számára a csírázáshoz. Amint a hajtások kibújnak a földből, helyezd a tálcákat egy napos ablakpárkányra.

Szúrj ki a káposzta bagolylepkékkel

A fagyok távozása után megjelenhetnek a kertben a káposzta bagolylepkék. Ezek a rovarok a káposztafélék családjának tagjait célozzák meg – petéiket rend szerint a káposzták, a brokkoli a kel, karfiol és hasonló növények szárára rakják le. A peték kikelését követően a palánták elvesztik az életerejüket és rendszerint el is pusztulnak. Előzd meg, hogy a lepkék hozzáférjenek növényeidhez palántavédő hálók segítségével.

Vedd fel a küzdelmet a házatlancsigákkal

A kora tavasszal tapasztalható nedves idő előcsalogatja a meztelencsigákat is. Ha ezek a kártevők problémát okoznak a környéken, akkor tartsd szemmel kertedet és egyenként távolítsd el a csigákat. A kovaföld egy nem mérgező meztelencsiga-ellenszer, ami segíthet megfékezni ezeket a csúszkáló kártevőket (ha az idő megengedi a föld használatát).

Ültesd ki a hagymákat és gumókat

Kora tavasszal ajánlott a korábban beltérben nevelt cserepes hagymákat és gumókat kiültetni a szabadba, de érdemes észben tartani, hogy néhányuk csak egy vagy több év múlva virágzik majd.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivari koraérés

az ivarérettség korai bekövetkezése. A korai ivarérésű állatok korábban vehetők... Tovább

állandó rét

a rendszeresen kaszált ->gyepterület. Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert