A bolti leveskocka praktikus, de tele van adalékanyagokkal és mesterséges ízfokozókkal. Ha szeretnéd kicsit természetesebbé tenni az étkezésedet, készítsd el saját, adalékmentes leveskockádat otthon! Ezzel nem csak a friss alapanyagok minden előnyét élvezheted, de pontosan tudni fogod, mi kerül a levesedbe. Nézzük, hogyan készíthetsz ízletes, házi leveskockát, ami nemcsak egészséges, de praktikus is a konyhában.
Mire lesz szükséged a leveskocka készítéséhez?
Az alapanyagok egyszerűek és könnyen beszerezhetők, a végeredmény pedig természetes, ízletes és adalékmentes lesz:
• 1 kg sárgarépa
• 1 kg fehérrépa (a levelekkel együtt)
• 2 nagy zeller (levelekkel együtt)
• 6 közepes fej vöröshagyma
• 5 db zöldpaprika
• Fél fej fokhagyma
• 4 dl napraforgóolaj
• Só és bors ízlés szerint
A leveskocka elkészítése – Egyszerűbb, mint gondolnád
1. Zöldségek aprítása: Az első lépés a leveskocka készítésénél, hogy minden zöldséget apróra darálj. Ehhez használhatsz egy elektromos zöldségaprítót, ami gyors és hatékony, de ha jobban szeretsz kézzel dolgozni, egy hagyományos kézi aprító is megteszi. Fontos, hogy a darabok egységesen aprók legyenek, így könnyen feldolgozhatók a következő lépésben.
2. Párolás, főzés: Miután minden zöldség apróra van vágva, egy nagy lábasban keverd össze őket a napraforgóolajjal. Adj hozzá sót és borsot ízlés szerint – a mennyiséget bátran állítsd a saját ízlésed szerint. Tedd közepes lángra, és kezd el lassan párolni. Ha úgy látod, hogy kevés az olaj, adj hozzá még egy kicsit, de ne ess túlzásba. Ha a zöldségek elkezdenek puhulni és levet ereszteni, akár egy kis vizet is hozzáadhatsz, hogy elérd a kívánt állagot.
3. Hűtés és adagolás: Miután a zöldségek megpuhultak és az ízek szépen összeértek, hagyd őket kihűlni. A kihűlt masszát adagold ki tetszés szerint. Praktikus módszer, ha jégkockatartóba teszed, így mindig kéznél lesz egy adag leveskocka. Miután megfagyott, kiveheted a tartóból, és egy zacskóban tárolhatod a fagyasztóban – így egyszerűen, gyorsan hozzáadhatod az ételhez.