Kerti híd mindenkinek

hirdetes

5 kerti híd tanács, amiket érdemes megfogadni, ha te is szeretnél egyet magadnak

Szélesi Ferenc - Főkertész

Nehéz egy hídnál haszontalanabb díszt elképzelni kertedbe. Gondolj csak bele: szándékosan építesz egy akadályt (egy kis patakot vagy tavacskát, stb.) amire aztán plusz munkával fel kell húznod egy hidat, hogy át tudj kelni rajta. Mégis mi olyan vonzó akkor ezekben a kerti szerkezetekben?

Ezeket a kerti hidakat imádni fogod!

Az egyszerű magyarázat a következő: a kerti hidak megtervezése és megépítése rendkívül szórakoztató és izgalmas munka! Az alábbiakban ezt néhány hasznos példán keresztül mutatjuk be, és megosztunk néhány fontos tudnivalót a kerti hidak elkészítésével kapcsolatban. Vágjunk is bele!

1. „Talaj menti” kerti hidak

Ez a tavacskából, az ösvényt szegélyező kövekből és a visszafogott hídból álló kombináció remekül működik. Hogy miért? A kulcs elem nem más, mint a híd, pontosabban annak egyszerűsége. A legtöbb kerti híd hatalmas ívet zár be és mutatós korlátok vannak rajta. Ezzel szemben ez a „mini” híd a természetes egyszerűség jegyében készült. Egy egyszerű, enyhe ív és 18 darab, két tartógerendára erősített deszka. Semmi több.

2. Gyaloghíd egy csinos japánkertben

Ebbe a kertbe a borókák, a gondosan elhelyezett kövek, és a japán juharfák varázsolnak ázsiai hangulatot. Ami azonban igazán kitűnik a szépségek közül, az a mesterséges patakot átívelő gyaloghíd. Barna színének köszönhetőek egyértelmű, hogy ez a szerkezet képezi a kert központi elemét. Az ellenkező hatás érdekében nézd meg a 3. hidat, de előtte itt van néhány gyakran ismételt kérdés a gyaloghidakról – hogyan juthatsz hozzájuk?

hirdetes
  • Vásárold meg őket: A hidakat lapra szerelt kivitelben is megvásárolhatod, és ezekhez viszonylag olcsón is hozzájuthatsz egy bizonyos hosszig. Az árak a hosszabb hidak esetén hatalmasat képesek ugrani.
  • Építs magadnak: A faanyag és a csavarok/szegek áráért saját gyaloghidat építhetsz magadnak.
  • Készítsd el stégnek: A hidat egyfajta stégként is kezelheted, ezek elkészítéséhez pedig stégburkolatra lesz szükséged. Ilyen esetben a korlátokat csak a látvány kedvéért szokás felszerelni.

3. Egyszerű, természetes, fából készült gyaloghíd

Ha a fény nem emelné ki, ez a híd egyszerűen elveszne az azáleák és a rododendronok között. Ebben merően eltér az előző pontban bemutatott hídtól. Hogy miért olyan jó ez a híd? A válasz egyszerű: természetesség. A faanyag nincs lefestve, így a híd nem vonja el a figyelmet a kert többi részéről. Mindemellett persze egy biztonságos és működőképes szerkezetről van szó.

hirdetes

4. Vigyázz az olcsó kerti hidakkal

Az online áruházakból származó kerti hidak a legtöbb esetben nem kifejezetten jó vételek. Gyakran túl drágák ahhoz képest, amit nyújtanak, a szállításról nem is beszélve. Az elfogadhatóbb áron kapható hidak általában olyan kicsik, hogy még a gyerekek is csak behúzott hassal képesek átkelni rajtuk.

5. Szokatlan, legyező-formájú híd

Ez a kert egy gyönyörű menedékhely, tele növényekkel és virágokkal, az egészben pedig szinte észrevétlenül bújik meg ez a sötét, egyedi gyaloghíd. Mi teszi olyan különlegessé?

Korlátfák: A legyező alakban elrendezett korlátfák illenek a kert otthonos, szűk hangulatához, és egyszerűen jól mutatnak. Persze a függőleges korlátfákkal sincs semmi baj, de ez a kialakítás jobban mutat ebben a környezetben.

  • Csak az egyik oldalon elhelyezett korlát: Egy szokatlan, mégis elegáns megoldás. Az egyébként keskeny híd így nem érződik olyan szűknek.
  • Szín: A természetes sötét szín illik a kert japán stílusához.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


KH Lédi (M-18)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

méhek elhelyezése

a méheket tartalmazó méhlakásokat (kasokat, kaptárakat) korábban erre a célra épült... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert