Az ember nem is gondol bele abba, hogy ezekkel az alapvető kerti tevékenységekkel, hogyan tudja károsítani a környezetét: így tegyél ellene!

hirdetes

Ez a 3 kertészeti hiba károsítja a környezetet a szakértők szerint

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Egy buja, gyönyörű kert termesztése csodás módja annak, ha a környezet védelmét és a fenntarthatóbb életmódot kívánjuk élni. Ennek az az oka, hogy a virágok termesztése lendületet ad a beporzóknak, például a méheknek és a lepkéknek, néhány fa ültetése segíthet megtisztítani a levegőt, és a saját zöldségek felnevelése azt jelentheti, hogy a boltba is kevesebbet kell járnod. Minél több növény, annál jobb, de a kertészkedésnek rossz hatása is lehet: valójában többet árthatsz a környezetnek, mint hasznot, ha túlzásba viszed a vegyszereket, túl sokat öntözöl vagy ásol. Íme, hogyan kerülheted el ezt a három gyakori hibát.

Környezetbarát kertészkedés

1. Túl sok peszticid használata

A peszticidek közé tartoznak az inszekticidek, gombaölők és gyomirtó szerek. A legtöbb ilyen (szintetikus és természetes) vegyszer nem tesz különbséget a jó és a rossz között: egy csapásra kiütik a pusztító és hasznos rovarokat, gombákat és növényeket, amelyek hatással lehetnek a kertben lévő egész ökoszisztémára. Ugyanígy lehet gondolkodni a gombaölő és gyomirtó szerekről is. Ha például rovarölő szert alkalmazol a problémás levéltetvek leküzdésére, azzal a katicabogarak és más természetes ragadozóként viselkedő rovarok kiirtásával jár. 

Ehelyett fordulj nem vegyi védekezési módszerekhez és megelőző technikákhoz. Tűntesd el a nagy rovarokat, és távolítsd el a beteg növényeket , amint meglátod őket. Ha a kártevők vagy betegségek már kicsúsztak a kezeid közül, és drasztikusabb lépéseket kell tenni, használj kevésbé mérgező rovarirtó szereket, amelyek bizonyos kártevők kezelésére készültek, ahelyett, hogy mindent eltörölnének, ami az útjukba kerül. 

Gyomok ellen természetesen

Ha gyomokkal küzdesz, ahelyett, hogy rájuk öntenéd a gyomirtót, hagyatkozz a jó, régimódi talajtakaróra . Számos nagyszerű tanulmány azt mutatja be, hogy a talajtakarás a legtöbb esetben hogyan javíthatja a talajt, a növények egészségét, csökkenti a gyomokat, növeli a talaj nedvességtartalmát. 10-15 centin szerves talajtakaróréteget ajánlunk, például helyi forrásból származó aprított kérget. Készülj fel arra, hogy évente körülbelül 5 centi friss talajtakaróval frissítsd ezt a réteget, amikor a szerves anyag lebomlik. Nem teljesen gyombiztos (lehetőleg kézzel húzd ki a gyomokat a szezon során), de sokkal jobb, mintha vegyszereket használni.

hirdetes

2. A talaj művelése

A kerti talaj tápanyagokat és vizet tartalmaz, amelyekre a növényeknek szüksége van a virágzáshoz, és a gyökerek horgonyjaként is szolgál. A talaj kulcsfontosságú a légköri szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében is, amely jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

hirdetes

Gyors emlékeztető a biológiaóráról: A növények felszívják a levegőből a szén-dioxidot, szétszedik az oxigén felhasználásához, és elraktározzák a szenet a szöveteikben. Amikor a növények elpusztulnak, tárolt szénük a talaj részévé válik az ott élő gombák, baktériumok és más apró élőlények segítségével. De minden alkalommal, amikor a talajt megművelik és felbolygatják, szén kerül a légkörbe.

Jó hír a háztáji kertészeknek: Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozzuk a szén levegőbe jutását, ha nem dolgozunk olyan keményen! Ahelyett, hogy komposztot és szerves anyagokat ásnál a kerti ágyásokba tedd azt, amit az anyatermészet csinál: amikor a levelek lehullanak az erdőben, senki nem ássa őket a földbe. Vannak olyan lények, amelyek a talajban élnek. Úgy fejlődtek, hogy elvegyék ezt a szerves anyagot és mélyebbre vigyék. Csak komposztot rakj a talajra tehát. 
Egy 5-7 centi réteg komposzt vagy szerves anyag, például aprított levelek, amelyeket ősszel a talajra terítenek, gazdagítja a talajt a következő tavasszal. Ha minimálisra csökkented a kerti művelést, vagy teljesen leállsz vele, az segít még jobbá tenni kerted talaját, és egy kis szenet is távol tart a légkörtől.

3. Túl sok öntözés

A csepegtető öntözés a veteményeskertekben és az ágyasokban kifejezetten hatékony. Azáltal, hogy a perforált csövön keresztül lassan közvetlenül a növény gyökérzónáiba juttatja a vizet, a csepegtető öntözés sok vízveszteséget csökkent, és csökkenti a mellé folyást is. Ezenkívül beállíthatjuk a csepegtető rendszert, hogy csak akkor kapcsoljon be, ha szükséges, és időzítőt használhatunk, hogy leálljon, ha elegendő víz van kibocsátva. És ne felejts el mulcsozni! A talajtakaró réteg segít a talaj nedvességtartalmában, ami azt jelenti, hogy nem kell olyan gyakran öntözni.

kHa a természetre támaszkodsz a kártevők elleni küzdelemben, a kert öntözésében és a termékeny talaj létrehozásában, az nagy hatással lehet az udvar ökoszisztémájának egészségére. A fenntartható kertészkedés lehetővé teszi, hogy úgy elégítsük ki jelenlegi kertészeti szükségleteinket, hogy az ne veszélyeztesse a jövő generációinak is ugyanezt a képességét. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-04-21

5+1 tipp, hogy szebbek, jobbak legyen a dáliáid

A dália csodaszép! Hoztunk is 5+1 tippet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ezekből a csodás virágokból, mutatjuk, hogyan tudod csodássá varázsolni a dáliát!

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-05-27

9 házi készítésű növényvédőszer a virágoskerthez

A házi készítésű növényvédőszerek nem csak környezettudatosak és természetesek, de az egészségesedre sincsenek káros hatással, nem úgy, mint sok bolti változatuk.

2023-04-20

Mikor, hogyan, mennyit locsold az orchideádat az optimális virágzás érdekében?

Mennyi vizet kell önteni az orchideára? Melyik a legjobb öntözési módszer az orchideák számára, hogyan alkalmazd? Mennyi vizet kell locsolni az orchideára?

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

higroszkóposság

a talajoknak az a tulajdonsága, hogy száraz állapotukban a levegőből is képesek nedvességet... Tovább

Hódmezõvásárhelyi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Hódmezõvásárhely Petõfi u. 6. 6800 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem