Az ember nem is gondol bele abba, hogy ezekkel az alapvető kerti tevékenységekkel, hogyan tudja károsítani a környezetét: így tegyél ellene!

Ez a 3 kertészeti hiba károsítja a környezetet a szakértők szerint

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egy buja, gyönyörű kert termesztése csodás módja annak, ha a környezet védelmét és a fenntarthatóbb életmódot kívánjuk élni. Ennek az az oka, hogy a virágok termesztése lendületet ad a beporzóknak, például a méheknek és a lepkéknek, néhány fa ültetése segíthet megtisztítani a levegőt, és a saját zöldségek felnevelése azt jelentheti, hogy a boltba is kevesebbet kell járnod. Minél több növény, annál jobb, de a kertészkedésnek rossz hatása is lehet: valójában többet árthatsz a környezetnek, mint hasznot, ha túlzásba viszed a vegyszereket, túl sokat öntözöl vagy ásol. Íme, hogyan kerülheted el ezt a három gyakori hibát.

Környezetbarát kertészkedés

1. Túl sok peszticid használata

A peszticidek közé tartoznak az inszekticidek, gombaölők és gyomirtó szerek. A legtöbb ilyen (szintetikus és természetes) vegyszer nem tesz különbséget a jó és a rossz között: egy csapásra kiütik a pusztító és hasznos rovarokat, gombákat és növényeket, amelyek hatással lehetnek a kertben lévő egész ökoszisztémára. Ugyanígy lehet gondolkodni a gombaölő és gyomirtó szerekről is. Ha például rovarölő szert alkalmazol a problémás levéltetvek leküzdésére, azzal a katicabogarak és más természetes ragadozóként viselkedő rovarok kiirtásával jár. 

Ehelyett fordulj nem vegyi védekezési módszerekhez és megelőző technikákhoz. Tűntesd el a nagy rovarokat, és távolítsd el a beteg növényeket , amint meglátod őket. Ha a kártevők vagy betegségek már kicsúsztak a kezeid közül, és drasztikusabb lépéseket kell tenni, használj kevésbé mérgező rovarirtó szereket, amelyek bizonyos kártevők kezelésére készültek, ahelyett, hogy mindent eltörölnének, ami az útjukba kerül. 

Gyomok ellen természetesen

Ha gyomokkal küzdesz, ahelyett, hogy rájuk öntenéd a gyomirtót, hagyatkozz a jó, régimódi talajtakaróra . Számos nagyszerű tanulmány azt mutatja be, hogy a talajtakarás a legtöbb esetben hogyan javíthatja a talajt, a növények egészségét, csökkenti a gyomokat, növeli a talaj nedvességtartalmát. 10-15 centin szerves talajtakaróréteget ajánlunk, például helyi forrásból származó aprított kérget. Készülj fel arra, hogy évente körülbelül 5 centi friss talajtakaróval frissítsd ezt a réteget, amikor a szerves anyag lebomlik. Nem teljesen gyombiztos (lehetőleg kézzel húzd ki a gyomokat a szezon során), de sokkal jobb, mintha vegyszereket használni.

2. A talaj művelése

A kerti talaj tápanyagokat és vizet tartalmaz, amelyekre a növényeknek szüksége van a virágzáshoz, és a gyökerek horgonyjaként is szolgál. A talaj kulcsfontosságú a légköri szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében is, amely jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

Gyors emlékeztető a biológiaóráról: A növények felszívják a levegőből a szén-dioxidot, szétszedik az oxigén felhasználásához, és elraktározzák a szenet a szöveteikben. Amikor a növények elpusztulnak, tárolt szénük a talaj részévé válik az ott élő gombák, baktériumok és más apró élőlények segítségével. De minden alkalommal, amikor a talajt megművelik és felbolygatják, szén kerül a légkörbe.

Jó hír a háztáji kertészeknek: Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megakadályozzuk a szén levegőbe jutását, ha nem dolgozunk olyan keményen! Ahelyett, hogy komposztot és szerves anyagokat ásnál a kerti ágyásokba tedd azt, amit az anyatermészet csinál: amikor a levelek lehullanak az erdőben, senki nem ássa őket a földbe. Vannak olyan lények, amelyek a talajban élnek. Úgy fejlődtek, hogy elvegyék ezt a szerves anyagot és mélyebbre vigyék. Csak komposztot rakj a talajra tehát. 
Egy 5-7 centi réteg komposzt vagy szerves anyag, például aprított levelek, amelyeket ősszel a talajra terítenek, gazdagítja a talajt a következő tavasszal. Ha minimálisra csökkented a kerti művelést, vagy teljesen leállsz vele, az segít még jobbá tenni kerted talaját, és egy kis szenet is távol tart a légkörtől.

3. Túl sok öntözés

A csepegtető öntözés a veteményeskertekben és az ágyasokban kifejezetten hatékony. Azáltal, hogy a perforált csövön keresztül lassan közvetlenül a növény gyökérzónáiba juttatja a vizet, a csepegtető öntözés sok vízveszteséget csökkent, és csökkenti a mellé folyást is. Ezenkívül beállíthatjuk a csepegtető rendszert, hogy csak akkor kapcsoljon be, ha szükséges, és időzítőt használhatunk, hogy leálljon, ha elegendő víz van kibocsátva. És ne felejts el mulcsozni! A talajtakaró réteg segít a talaj nedvességtartalmában, ami azt jelenti, hogy nem kell olyan gyakran öntözni.

kHa a természetre támaszkodsz a kártevők elleni küzdelemben, a kert öntözésében és a termékeny talaj létrehozásában, az nagy hatással lehet az udvar ökoszisztémájának egészségére. A fenntartható kertészkedés lehetővé teszi, hogy úgy elégítsük ki jelenlegi kertészeti szükségleteinket, hogy az ne veszélyeztesse a jövő generációinak is ugyanezt a képességét. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-05

Elfagyhatnak a kibújt tulipánok, ha fagy jön?

Sajnos kárt tehet a nárciszokban, jácintokban, tulipánokban a fagy, de vannak praktikák, amikkel könnyedén védekezhetsz ellene. Mutatjuk a kertész tippjeit!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-02-03

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Haladni kell a korral, a mezőgazdaságban pedig még inkább, szakértőnk elhozta nektek a drónos permetezés 7 nagyszerű előnyét.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ökológia (környezettan)

általában az élő szervezetek és a környezetük kölcsönhatásaival, konkrétan a... Tovább

meddőség (sterilitás, terméketlenség)

a szaporodási képesség hiánya, a meddő nőstény állatok képtelenek ivadékot világra hozni,... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem