Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Ezért az alábbi cikkünkben részletesen bemutatjuk, hogy hogyan lehet kerti büdöskét ültetni.

kerti büdöske ültetése veteményesbe

Mikor érdemes kerti büdöskét ültetni?

A legjobb, ha tavasszal vagy ősszel ülteted el ezt az élénk narancssárga virágot, aminek bár a neve nem éppen a legszebb, mégis nagyon kellemes kis virág, és még veteményesed is hálás lesz majd érte. A büdöskét legideálisabb tavasszal ültetni, miután elmúlt a fagyveszély. Általában április végétől május közepéig a legalkalmasabb az időszak. Tehát még éppen nem vagytok elkésve, de ne habozzatok sokáig! Bár ritkábban, de ősszel is lehet ültetni, ha az időjárás megfelelő, és még nincs fagyveszély.

Hogyan ültessük el a kerti büdöskét?

Az első és legfontosabb a talaj helyes előkésztése a kerti büdöske számára. Válasszunk jól vízelvezető, tápanyagban gazdag talajt. Lazítsuk fel a talajt, és távolítsuk el a gyomokat és a köveket. Ha közvetlenül a szabadföldbe vetjük a magokat, készítsünk sekély sorokat, és szórjuk bele a magokat. Fedjük be vékony réteg földdel (kb. 1 cm mélyen). A magokat beltérben is elvethetjük 4-6 héttel az utolsó fagy előtt. Ültessük őket tálcákba vagy cserepekbe, és tartsuk nedvesen a talajt. Amikor a palánták elérik a 5-7 cm-es magasságot, és elmúlt a fagyveszély, ültessük ki őket a szabadföldbe. Hagyjunk 20-30 cm távolságot a növények között, hogy elegendő helyük legyen a növekedéshez. Ültessük a palántákat olyan mélyre, hogy a gyökerek jól elhelyezkedjenek a talajban, de ne temessük túl mélyre.

Hogyan gondozzuk a kerti büdöskét?

Rendszeresen öntözzük a növényeket, különösen a száraz időszakokban. A büdöske jól tűri a szárazságot, de a fiatal palántáknak több vízre van szükségük. Havi egyszer adjunk hozzá egy általános műtrágyát a talajhoz, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást. Rendszeresen távolítsuk el a gyomokat, hogy a büdöske megfelelően fejlődhessen. A büdöskék szeretik a napfényt, ezért olyan helyet válasszunk, ahol legalább 6-8 órányi közvetlen napfényt kapnak naponta.

Érdekel, miért van hatalmas szüksége a veteményes kertednek a kerti büdöskére? Lapozz és mutatjuk mely zöldségek mellé érdemes különösen elültetni, és miért!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-05

Így metszd meg a paprikádat, mint egy profi

A paprika metszésének trükkjeit osztjuk most meg veletek: így metszd meg a paprikádat, mint egy profi kertész, a paprikád pedig meg fogja hálálni bő terméssel!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gazdasági mutatók

ált. olyan viszonyszámok, amelyeket a gazd. folyamatok adataiból képeznek. Jellemezhetik a... Tovább

hulladékanyagok mint trágyaszerek

a mezőgazdaságban, az iparban vagy másutt keletkező hulladékok, ha táp- és... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Kertészet Zöldség