Kertésztanács - így öntözd helyesen kerti növényeid

Kertésztanács: hogyan locsold helyesen kerted növényeit?

TK

Egy jó locsolási módszer összetett. Igazodnia kell az éppen aktuális évszakhoz, a növény akkori állapotához, az időjáráshoz, így megelőzzük a felesleges folyadékmennyiséget.


Így öntözd helyesen kerted növényeit

Az lenne az ideális, ha reggel locsolnánk. Néha ajánlatos este, ez főleg akkor fontos, amikor pótolni szeretnénk a nap folyamán elpárolgott vízmennyiséget. Viszont ez egy párás környezetet eredményezhet növényeink körül éjszakára, ami kedvező a gombás megbetegedéseknek.


Kerülje a kis mennyiségű, gyakorta locsolást, ugyanis ilyenkor több vizet párologtatnak, szintén nő a betegségek kockázata, a nagyobb párolgás nedvesebb környezetet eredményez. Tehát jobban megéri hosszabb időközönként, bőségesen locsolni, így nagyobb mértékben tud beszivárogni a víz a talajba, ezzel ösztönözve növényeinket, hogy mélyebben gyökerezzenek oda.


Meg kell próbálnunk a növények alját öntözni, minél kevésbé benedvesítve a leveleket, elkerülve a gombás betegségek lehetőségét, csakúgy, mint a napégést, ami időszakosan szintén kockázatos lehet.


Minden növénynek megvan a maga egyedi igénye, viszont ugyanazon szempontok alapján tudjuk behatárolni a nekik szánt víz megfelelő mennyiségét. Ezek közül a leggyakoribbak:


-    A növény állapota: Egy növénynek nagyobb a vízigénye, amikor el-, vagy átültetik, mint magában a fejlődés szakaszában.


-    Évszak: Tavasszal és nyáron sokkal több vizet kell számukra biztosítani, ugyanakkor télen sem szabad megfeledkezni róluk, főleg ha az idő szárazabb.


-    Elhelyezésük: Egy növény, amennyiben nagyobb mértékben a déli oldalon található, folyamatosan több vízre fog szorulni, mint árnyékban élő társai.


-    Helyzetük: A cserepes növények egy meghatározott mennyiségű földdel rendelkeznek, ezáltal a vízmennyiségük is limitáltabb. Mellette a cserepek közvetlen szélnek és napfénynek vanna kitéve, ami növeli a kiszáradás esélyét. Tehát egy cserépben nevelt növény folyamatos megfigyelést, illetve vízpótlást igényel, ebben a helyzetben is ugyanúgy viselkednek, mint cserépmentes társaik.


Egy általános módszerre visszatérve; akkor érdemes öntözésen gondolkozni, amikor a föld felszíne már száraznak látszik. Viszont, annak minimalizálása érdekében, figyelembe kell venni a növényeink származási helyét, azok igényeit, mennyire képesek a kertünk környezetéhez alkalmazkodni. Persze, számos lehetőség, mint a talajtakarás, vagy a kapálás segítheti a víz megtakarítását, amennyiben nagyon száraz az időjárás.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-02-12

Ismerd meg a bangitákat

Te is ismerd meg a sokszínű bangiták családját: fajtól függően illatos virágokkal, pompás bogyókkal, és figyelemre méltó lombozattal ajándékozhatnak meg.

2021-02-11

Kert a madarakért

Kialakíthatod kertedet úgy is, hogy az a madarak számára is kedvező legyen! Ehhez elég csak néhány bokor, cserje ültetése, de cikkünkből minden kiderül.

2021-02-12

Ismerd meg a jázmint

Illatos és szűzies szépségével a jázmin az ezeregy éjszaka elvarázsolt világát idézi. Cikkünkből megtudhatod a legfontosabbakat ültetéséhez és gondozásához.

2021-02-10

Egyik legelterjedtebb fűszernövényünk - bemutatkozik a petrezselyem

A petrezselyem, vagy pontosabban a fodros metélőpetrezselyem egy kétéves lágyszárú fűszernövény, mely kétségkívül elterjedt. Ismerd meg cikkünkben Te is.

2021-02-11

Hogyan termessz orvosi zsályát kertedben

A zsálya egy olyan fűszernövény, melyet gyakran kifelejtünk kertünkből. Pedig levelei akár frissen, akár szárítva is renkdívül hasznosak lehetnek konyhánkban.

2021-02-10

Hogyan gyomtalaníts természetes módon?

Egyre elterjedtebb a kertészek között a vegyszerek nélküligyomtalanítás. Egyáltalán nem fárasztóbb, mint az átlagos gyomtalanítás, és a környezetnek is kedvez.

2021-02-09

Ezek a rovarok minden kertész barátai

Folyton harcban állunk a különböző levél-, és növénytetvekkel, viszont nem kell minden rovart ellenségként kezelnünk. Íme néhány, mely barátunk lehet.

További cikkek ebben a témában


bika

a szm., a gímszarvas és a dámszarvas kifejlett hímje. (->szarvasmarha elnevezései) Tovább

Gombaölo Folicur Plus WG

Folicur 25 WG + Merpan 80 WDG gombaölő permetezőszerek az almatermésűek lisztharmat és... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet