Kertésztanács - így öntözd helyesen kerti növényeid

hirdetes

Kertésztanács: hogyan locsold helyesen kerted növényeit?

TK, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egy jó locsolási módszer összetett. Igazodnia kell az éppen aktuális évszakhoz, a növény akkori állapotához, az időjáráshoz, így megelőzzük a felesleges folyadékmennyiséget.

Így öntözd helyesen kerted növényeit

Hogyan és mikor kell locsolni?

Az lenne az ideális, ha reggel locsolnánk. Néha ajánlatos este, ez főleg akkor fontos, amikor pótolni szeretnénk a nap folyamán elpárolgott vízmennyiséget. Viszont ez egy párás környezetet eredményezhet növényeink körül éjszakára, ami kedvező a gombás megbetegedéseknek.


Kerülje a kis mennyiségű, gyakorta locsolást, ugyanis ilyenkor több vizet párologtatnak, szintén nő a betegségek kockázata, a nagyobb párolgás nedvesebb környezetet eredményez. Tehát jobban megéri hosszabb időközönként, bőségesen locsolni, így nagyobb mértékben tud beszivárogni a víz a talajba, ezzel ösztönözve növényeinket, hogy mélyebben gyökerezzenek oda.


Meg kell próbálnunk a növények alját öntözni, minél kevésbé benedvesítve a leveleket, elkerülve a gombás betegségek lehetőségét, csakúgy, mint a napégést, ami időszakosan szintén kockázatos lehet.

hirdetes

Mennyi vízre van szüksége a növénynek?


Minden növénynek megvan a maga egyedi igénye, viszont ugyanazon szempontok alapján tudjuk behatárolni a nekik szánt víz megfelelő mennyiségét. Ezek közül a leggyakoribbak:


-    A növény állapota: Egy növénynek nagyobb a vízigénye, amikor el-, vagy átültetik, mint magában a fejlődés szakaszában.


-    Évszak: Tavasszal és nyáron sokkal több vizet kell számukra biztosítani, ugyanakkor télen sem szabad megfeledkezni róluk, főleg ha az idő szárazabb.


-    Elhelyezésük: Egy növény, amennyiben nagyobb mértékben a déli oldalon található, folyamatosan több vízre fog szorulni, mint árnyékban élő társai.


-    Helyzetük: A cserepes növények egy meghatározott mennyiségű földdel rendelkeznek, ezáltal a vízmennyiségük is limitáltabb. Mellette a cserepek közvetlen szélnek és napfénynek vanna kitéve, ami növeli a kiszáradás esélyét. Tehát egy cserépben nevelt növény folyamatos megfigyelést, illetve vízpótlást igényel, ebben a helyzetben is ugyanúgy viselkednek, mint cserépmentes társaik.

hirdetes

Virágok és növények locsolása aszályban


Egy általános módszerre visszatérve; akkor érdemes öntözésen gondolkozni, amikor a föld felszíne már száraznak látszik. Viszont, annak minimalizálása érdekében, figyelembe kell venni a növényeink származási helyét, azok igényeit, mennyire képesek a kertünk környezetéhez alkalmazkodni. Persze, számos lehetőség, mint a talajtakarás, vagy a kapálás segítheti a víz megtakarítását, amennyiben nagyon száraz az időjárás.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Dobd fel a kertedet, készíts csodaszép kerti lámpásokat

Nyaranta elkel néhány olyan apróság, mint az alábbiakban bemutatott lámpások. Olyan kreatív ötleteket mutatunk neked, amik egy fillérbe sem kerülnek!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-06-01

7 gyakori ok, amiért a muskátli levelei megsárgulnak

Miért sárgul a muskátli levele? Van, ami természetes folyamat és nem kell aggódnunk érte, de létezik olyan sárgulás is, amit orvosolni kell minél gyorsabban.

2023-06-02

Így termessz fügét cserépben egyszerűen a teraszodon

Ha szereted a fügét, akkor érdemes neked is otthon, a teraszodról termeszteni kényelmesen cserépben. Megmutatjuk ehhez a szükséges tippeket és trükköket!

2023-06-05

Túlöntözött aloe vera? – itt a megoldás a megmentésére

A túlöntözött aloe vera különböző jeleket mutathat, most összegyűjtöttük nektek az aloe vera növénnyel kapcsolatos legfontosabb információkat és segítő tippeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

orrfolyás

az orr- és melléküregei (—>szaglószerv), a légzacskó, a torok, a gége, valamint a... Tovább

9/2007. (II. 20.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet