Kertésztanács - így öntözd helyesen kerti növényeid

hirdetes

Kertésztanács: hogyan locsold helyesen kerted növényeit?

TK

Egy jó locsolási módszer összetett. Igazodnia kell az éppen aktuális évszakhoz, a növény akkori állapotához, az időjáráshoz, így megelőzzük a felesleges folyadékmennyiséget.

Így öntözd helyesen kerted növényeit

Az lenne az ideális, ha reggel locsolnánk. Néha ajánlatos este, ez főleg akkor fontos, amikor pótolni szeretnénk a nap folyamán elpárolgott vízmennyiséget. Viszont ez egy párás környezetet eredményezhet növényeink körül éjszakára, ami kedvező a gombás megbetegedéseknek.


Kerülje a kis mennyiségű, gyakorta locsolást, ugyanis ilyenkor több vizet párologtatnak, szintén nő a betegségek kockázata, a nagyobb párolgás nedvesebb környezetet eredményez. Tehát jobban megéri hosszabb időközönként, bőségesen locsolni, így nagyobb mértékben tud beszivárogni a víz a talajba, ezzel ösztönözve növényeinket, hogy mélyebben gyökerezzenek oda.


Meg kell próbálnunk a növények alját öntözni, minél kevésbé benedvesítve a leveleket, elkerülve a gombás betegségek lehetőségét, csakúgy, mint a napégést, ami időszakosan szintén kockázatos lehet.

hirdetes


Minden növénynek megvan a maga egyedi igénye, viszont ugyanazon szempontok alapján tudjuk behatárolni a nekik szánt víz megfelelő mennyiségét. Ezek közül a leggyakoribbak:


-    A növény állapota: Egy növénynek nagyobb a vízigénye, amikor el-, vagy átültetik, mint magában a fejlődés szakaszában.


-    Évszak: Tavasszal és nyáron sokkal több vizet kell számukra biztosítani, ugyanakkor télen sem szabad megfeledkezni róluk, főleg ha az idő szárazabb.


hirdetes
-    Elhelyezésük: Egy növény, amennyiben nagyobb mértékben a déli oldalon található, folyamatosan több vízre fog szorulni, mint árnyékban élő társai.


-    Helyzetük: A cserepes növények egy meghatározott mennyiségű földdel rendelkeznek, ezáltal a vízmennyiségük is limitáltabb. Mellette a cserepek közvetlen szélnek és napfénynek vanna kitéve, ami növeli a kiszáradás esélyét. Tehát egy cserépben nevelt növény folyamatos megfigyelést, illetve vízpótlást igényel, ebben a helyzetben is ugyanúgy viselkednek, mint cserépmentes társaik.


Egy általános módszerre visszatérve; akkor érdemes öntözésen gondolkozni, amikor a föld felszíne már száraznak látszik. Viszont, annak minimalizálása érdekében, figyelembe kell venni a növényeink származási helyét, azok igényeit, mennyire képesek a kertünk környezetéhez alkalmazkodni. Persze, számos lehetőség, mint a talajtakarás, vagy a kapálás segítheti a víz megtakarítását, amennyiben nagyon száraz az időjárás.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

További cikkek ebben a témában


aszó

időszakos vízfolyás mentén kialakult —>gyep, amely zápor v. hóolvadás után jut... Tovább

burgonyatermelés gépei

mindazoknak a gépeknek összefoglaló elnevezése, amelyek a gumók ültetésének, a termés... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet