Kertésztanács - így öntözd helyesen kerti növényeid

Kertésztanács: hogyan locsold helyesen kerted növényeit?

TK, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egy jó locsolási módszer összetett. Igazodnia kell az éppen aktuális évszakhoz, a növény akkori állapotához, az időjáráshoz, így megelőzzük a felesleges folyadékmennyiséget.

Így öntözd helyesen kerted növényeit

Hogyan és mikor kell locsolni?

Az lenne az ideális, ha reggel locsolnánk. Néha ajánlatos este, ez főleg akkor fontos, amikor pótolni szeretnénk a nap folyamán elpárolgott vízmennyiséget. Viszont ez egy párás környezetet eredményezhet növényeink körül éjszakára, ami kedvező a gombás megbetegedéseknek.


Kerülje a kis mennyiségű, gyakorta locsolást, ugyanis ilyenkor több vizet párologtatnak, szintén nő a betegségek kockázata, a nagyobb párolgás nedvesebb környezetet eredményez. Tehát jobban megéri hosszabb időközönként, bőségesen locsolni, így nagyobb mértékben tud beszivárogni a víz a talajba, ezzel ösztönözve növényeinket, hogy mélyebben gyökerezzenek oda.


Meg kell próbálnunk a növények alját öntözni, minél kevésbé benedvesítve a leveleket, elkerülve a gombás betegségek lehetőségét, csakúgy, mint a napégést, ami időszakosan szintén kockázatos lehet.

Mennyi vízre van szüksége a növénynek?


Minden növénynek megvan a maga egyedi igénye, viszont ugyanazon szempontok alapján tudjuk behatárolni a nekik szánt víz megfelelő mennyiségét. Ezek közül a leggyakoribbak:


-    A növény állapota: Egy növénynek nagyobb a vízigénye, amikor el-, vagy átültetik, mint magában a fejlődés szakaszában.


-    Évszak: Tavasszal és nyáron sokkal több vizet kell számukra biztosítani, ugyanakkor télen sem szabad megfeledkezni róluk, főleg ha az idő szárazabb.


-    Elhelyezésük: Egy növény, amennyiben nagyobb mértékben a déli oldalon található, folyamatosan több vízre fog szorulni, mint árnyékban élő társai.


-    Helyzetük: A cserepes növények egy meghatározott mennyiségű földdel rendelkeznek, ezáltal a vízmennyiségük is limitáltabb. Mellette a cserepek közvetlen szélnek és napfénynek vanna kitéve, ami növeli a kiszáradás esélyét. Tehát egy cserépben nevelt növény folyamatos megfigyelést, illetve vízpótlást igényel, ebben a helyzetben is ugyanúgy viselkednek, mint cserépmentes társaik.

Virágok és növények locsolása aszályban


Egy általános módszerre visszatérve; akkor érdemes öntözésen gondolkozni, amikor a föld felszíne már száraznak látszik. Viszont, annak minimalizálása érdekében, figyelembe kell venni a növényeink származási helyét, azok igényeit, mennyire képesek a kertünk környezetéhez alkalmazkodni. Persze, számos lehetőség, mint a talajtakarás, vagy a kapálás segítheti a víz megtakarítását, amennyiben nagyon száraz az időjárás.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Bonyhádi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Bonyhád Perczel u. 23. Magyarország Telefon: +36-451-555 Tovább

hüvely

a hímvessző befogadására szolgáló, a női nemi utaknak a péra és a külső méhszáj... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet