Kertésztanács - így öntözd helyesen kerti növényeid

hirdetes

Kertésztanács: hogyan locsold helyesen kerted növényeit?

TK

Egy jó locsolási módszer összetett. Igazodnia kell az éppen aktuális évszakhoz, a növény akkori állapotához, az időjáráshoz, így megelőzzük a felesleges folyadékmennyiséget.

Így öntözd helyesen kerted növényeit

Az lenne az ideális, ha reggel locsolnánk. Néha ajánlatos este, ez főleg akkor fontos, amikor pótolni szeretnénk a nap folyamán elpárolgott vízmennyiséget. Viszont ez egy párás környezetet eredményezhet növényeink körül éjszakára, ami kedvező a gombás megbetegedéseknek.


Kerülje a kis mennyiségű, gyakorta locsolást, ugyanis ilyenkor több vizet párologtatnak, szintén nő a betegségek kockázata, a nagyobb párolgás nedvesebb környezetet eredményez. Tehát jobban megéri hosszabb időközönként, bőségesen locsolni, így nagyobb mértékben tud beszivárogni a víz a talajba, ezzel ösztönözve növényeinket, hogy mélyebben gyökerezzenek oda.


Meg kell próbálnunk a növények alját öntözni, minél kevésbé benedvesítve a leveleket, elkerülve a gombás betegségek lehetőségét, csakúgy, mint a napégést, ami időszakosan szintén kockázatos lehet.

hirdetes


Minden növénynek megvan a maga egyedi igénye, viszont ugyanazon szempontok alapján tudjuk behatárolni a nekik szánt víz megfelelő mennyiségét. Ezek közül a leggyakoribbak:


-    A növény állapota: Egy növénynek nagyobb a vízigénye, amikor el-, vagy átültetik, mint magában a fejlődés szakaszában.


-    Évszak: Tavasszal és nyáron sokkal több vizet kell számukra biztosítani, ugyanakkor télen sem szabad megfeledkezni róluk, főleg ha az idő szárazabb.


hirdetes
-    Elhelyezésük: Egy növény, amennyiben nagyobb mértékben a déli oldalon található, folyamatosan több vízre fog szorulni, mint árnyékban élő társai.


-    Helyzetük: A cserepes növények egy meghatározott mennyiségű földdel rendelkeznek, ezáltal a vízmennyiségük is limitáltabb. Mellette a cserepek közvetlen szélnek és napfénynek vanna kitéve, ami növeli a kiszáradás esélyét. Tehát egy cserépben nevelt növény folyamatos megfigyelést, illetve vízpótlást igényel, ebben a helyzetben is ugyanúgy viselkednek, mint cserépmentes társaik.


Egy általános módszerre visszatérve; akkor érdemes öntözésen gondolkozni, amikor a föld felszíne már száraznak látszik. Viszont, annak minimalizálása érdekében, figyelembe kell venni a növényeink származási helyét, azok igényeit, mennyire képesek a kertünk környezetéhez alkalmazkodni. Persze, számos lehetőség, mint a talajtakarás, vagy a kapálás segítheti a víz megtakarítását, amennyiben nagyon száraz az időjárás.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-11

Gyomirtás helyett inkább használjuk fel – ismerd meg a tyúkhúrt

Gyomírtás helyett inkább használjuk ki jótékony hatásait - ismerd meg Te is a tyúkhúrt, illetve annak gyógynövény jellegét mostani cikkünkben!

2021-06-14

Bemutatkozik a sétányrózsa – ismerjétek meg Ti is a pillangók kedvencét

A sétányrózsa a pillangók és a méhek egyik kedvenc virága. Neve rendkívül beszédes, ugyanis megfelelő gondozással gyorsan képes terjedni. Ismerjétek meg Ti is!

2021-06-12

Mire érdemes odafigyelni egy sziklakert kialakításakor? Most segítünk!

Szeretnél Te is egy sziklakertet udvarodba, kertedbe, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Mostani cikkünkben mindent összegyűjtöttünk, amire érdemes odafigyelned!

2021-06-13

Hogyan termessz egészséges zöldégeket konyhakertedben? Most segítünk!

Te is szeretnél ropogós, egészséges zöldségeket termeszteni konyhakertedben? Mostani cikkünkben elmondjuk, mikre érdemes odafigyelned konyhakertedben!

2021-06-07

Mire figyelj oda virágoskertedben júniusban?

A jó időben nem csak veteményeseinkre, de virágágyasainkra is megfelelően oda kell figyelni. Mutatjuk, miket érdemes szem előtt tartanod júniusban kertedben!

2021-06-05

Levendula fajták – ezeket éri meg termesztened, azt is eláruljuk, hogyan!

A levendulák a legközkedveltebb virágok közé tartoznak, ráadásul nevelésével kapcsolatban sem ütközhetsz nagyobb akadályokba! Most idmer meg népszerű fajtáit.

További cikkek ebben a témában


Gyomirtó Teridox 500 EC

Az őszi káposztarepce alap gyomirtó szere.Hatóanyag: 500 g/l dimetaklórFelhasználható: Őszi... Tovább

ló mellkasalakulása

lovon a mellkas térfogata és a benne foglalt szervek fejlettsége csak hozzávetőlegesen... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet