Kertésznaptár - erre alkalmas leginkább ez az időszak

Erre alkalmas ez az időszak

Petra
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ez az időszak kiválóan alkalmas a fűszernövények szaporítására, viszont mivel sokat esett az eső, érdemes odafigyelni a kertben burjánzó gyomnövényekre, meg a talaj víztartalmára.

Fűszernövények szaporításának időszaka

Az orvosi zsálya egy nagyon erős fűszernövény, éppen ezért keveset szedünk le belőle általában. Viszont ennek az a hátulütője, hogy így megnőnek a bokrai és egy csomó termés pocsékba mehet. Érdemes ezért leszedni őket és erősen visszavágni a növény hajtásait. A termést eltehetjük télire úgy, hogy kiszárítjuk egy szellős, félárnyékos helyen, majd a herbáját elraktározzuk. A rozmaringgal viszont már nincs ennyire egyszerű dolgunk. Erről a növényről nem szabad túl sok hajtást levágni, csakis az új hajtáscsúcsokat, különben a növény megállhat a növekedésben. A kakukkfűről is csak néhány levelet szabad leszedni naponta, viszont ezt a fűszernövényt szaporíthatjuk is úgy, hogy a hajtásait dugványozzuk.

Fűszernövények szaporításának időszaka

A kertben is érdemes odafigyelni néhány dologra, ugyanis ebben az évben nagyon sok eső esett, ami kifejezetten kedvező volt a gyomnövényeknek és a gombáknak, amik megtámadják a gyümölcsöket. Éppen ezért kell időt szentelni a gyomirtásra. Viszont a sok esőzés nemcsak a gyomoknak kedvezett, hanem a talaj felszínére is elég érdekes hatással volt, mert az megtömörödött tőle, masszívabb lett és ez akadályozza a talaj szellőzését. Még az is előfordulhat, hogy az állandó víztelítettség miatt megiszaposodik a talaj. Erre a kapálás a legjobb megoldás.

Fűszernövények szaporításának időszaka

Mivel idén nagyon sok csapadék esett, ezért a gombák előszeretettel telepszenek meg a gyümölcseinken és teszik tönkre a termést. Viszont a gombás betegségek ellen nemcsak a permetezés a legjobb ellenszer, hanem az is, ha leszedjük a beteg gyümölcsöket. Célszerű a már rothadó zöldségtermést is leszedni, szőlőnél pedig a fertőzött szemeket, vagy fürtrészeket, hogy ne menjen kárba az egész fürt. Ez a megoldás legalább olyan jó, mint a permetezés, mert megállítjuk vele a fertőzés terjedését.

Fűszernövények szaporításának időszaka

Ezeket a kiselejtezett gyümölcsöket és zöldségeket érdemes addig elásni, vagy egy elzárt hordóban tárolni, amíg komposztba nem tesszük őket. Akkor lehet komposztálni őket, amikor már nem lesz mit megfertőzniük. Viszont miután hetek múlva komposztálunk, a komposztra is érdemes odafigyelni, mert az is megpenészedhet. Ezért javasolt néhányszor megforgatni a komposztot, hogy átjárja a levegő.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérfolyadékpótlás

Nagyobb mennyiségű vérveszteség esetén a vérmennyiség legcélszerűbb vérátömlesztéssel... Tovább

hulladékanyagok mint trágyaszerek

a mezőgazdaságban, az iparban vagy másutt keletkező hulladékok, ha táp- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet