Kertészkedés a lakásban – Mit ültess, hova és hogyan a lakáskertben?

Kertészkedés a lakásban – Mit ültess, hova és hogyan?

VN, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Gyakori tévhit, hogy aki egy kisebb lakásban éli életét, annak nincs lehetősége az érdemleges növénytermesztésre, legalábbis a szokásos szobanövényeken túl. Az igazság az, hogy egyes fűszernövények, gyümölcsök és zöldségek is remekül érzik magukat egy lakáskertben, ha az ember odafigyel rájuk. Lássuk, hogy mi mindenre kell odafigyelned, illetve, hogy milyen növényekkel érdemes próbálkoznod, ha lakásodban szeretnél kertészkedni!

Kertészkedés a lakásban útmutató

Alapvető tudnivalók a lakáskertekről

Habár egyes növények kevésbé igényesek, és így ideálisabbak kezdő kertészek számára, mindegyiküknek megvannak a saját szükségleteik, amiket biztosítanod kell számukra. Lássuk a legfontosabb tényezőket, amikre egy lakáskertben figyelned kell:

Napfény

A legtöbb virágzó és termő növénynek egy egész napnyi napfényre van szüksége. Ez 6-8 órányi közvetlen napsütést jelent, minden egyes nap. Erre egy lakásban nem mindenütt van lehetőség, különösen az olyan városrészeken, ahol a környező magas épületek beárnyékolják az ablakokat.
Ha van rá lehetőséged, akkor az erkélyen vagy a tetőn is kialakíthatod kertedet, feltéve persze, hogy itt több napfényt kapnának növényeid. Ellenkező esetben vagy enyhébb fényigényű növényeket kell választanod (pl. saláták, fűszernövények), vagy palántanevelő lámpákkal kell támogatnod kertedet.

Talaj

A növények vizet, oxigént és a tápanyagokat vesznek fel a talajból. Mivel lakásodban valószínűleg valamilyen növénytartóban termeszted majd növényeidet, nem használhatsz sima kerti talajt, mert hamar összetömörül majd ezekben a ládákban és cserepekben. A tömör talajban a víz nem folyik el rendesen, és a gyökerek sem jutnak elegendő oxigénhez.

Mindenképpen egy jó vízelvezetésű, tápanyagokban gazdag talajkeverékre lesz szükséged, ami kifejezetten növénytartókhoz készült. Ezek a talajok könnyűek és lazák, tehát mind a víz, mind az oxigén könnyedén mozog bennük, így a gyökereknek sem kell erőlködniük, hogy hozzáférjenek ezekhez.

Víz

A növénytartókban termesztett növényeknek sok vízre van szükségük – bizonyos körülmények között napi többszöri öntözést is igényelhetnek. Érdemes tehát úgy elhelyezni növénytartóidat, hogy ne legyen túl messze a legközelebbi vízforrástól, főleg, ha egyszerre több csereped vagy ládád is van.

Egy hasznos megoldás lehet slagot kötni a legközelebbi csapra, és azon keresztül öntözni növényeidet. Ha nincs rá szükséged, könnyedén feltekerheted, így sok helyet sem foglal majd.

Ügyelj azonban a túlöntözésre – ha a víz felgyülemlik a talajon és nem folyik el, akkor a növények gyökerei megfulladhatnak és kirohadhatnak. Ezért fontos, hogy a talaj jól elvezesse a vizet, és hogy a növénytartók alján legyenek vízelvezető lyukak.

Huzat

Ha teheted, ne ültesd növényeidet huzatos helyre a lakásban. Ha a tetőn vagy egy huzatos erkélyen alakítod ki kertedet, akkor meglehet, hogy némi extra védelmet igényel majd a szél ellen. A szél kárt tehet a levelekben, illetve akár fel is döntheti a felül nehéz cserepeket. Tehát vagy szélvédett helyre helyezd őket, vagy ültess olyan alacsony és széles ládákba, amiket a szél nem tud felborítani (de a növények még így is védelmet igényelhetnek, főleg, ha magasak).

Súly

A talajjal feltöltött cserepek és ládák nagyon nehezek lehetnek (sokkal nehezebbek, mint amilyeneknek tűnnek), ha pedig megöntözöd őket, akkor a víz hozzáadott súlyával is számolnod kell. Ügyelj tehát rá, hogy bárhová is kerülnek növénytartóid, az adott hely képes lesz elbírni a súlyukat.
 

Mit ültess, hogyan és hova? Lapozz és mutatjuk a választ!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

légszáraz mag

a tárolhatóság állapotáig kiszárított mag. A fajok szerint változó értékű... Tovább

foltos bürök (büdös bürök, Conium maculatum L.)

az —>ernyősök családjába tartozó, nitrogénben gazdag talajú gyomtársulásokban élő,... Tovább

Tovább a lexikonra
virág