Ezek a kipróbált kerti tippek és trükkök biztosan jól fognak neked jönni akkor, ha még csak nem rég kezdtél kertészkedni: profi tanácsok tapasztalt kertészektől!

6 kipróbált és bevált trükk, amire a tapasztalt kertészek esküsznek

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Akár csak most kezded a tavaszi és nyári kertedet, akár egész télen ültetettél és metszettél, mindig jól jön néhány kertészeti tanács. Gyakran úgy érzed, hogy végtelenek a trükkök, tippek és tanácsok, amelyek segítségével a szabadban lévő növények virágozhatnak – és minden nagyszerű tanácshoz van néhány nagyon rossz javaslat is. Ennek tudatában szakemberek tanácsait hoztuk el nektek, hogy megtudjunk néhány bevált termesztési trükköt, amelyekre esküsznek. 

Kerti trükkök

A társas ültetés csodákat művel

Ha hallottál már a „kísérő ültetés” fogalmáról, Nikhil Arora, a Back to the Roots bionövénytermékeket gyártó cég társalapítója szerint jó úton haladsz. Azok számára, akik nem ismerik, Arora elmagyarázza, hogy a kísérőültetés a kölcsönösen előnyös növények csoportosítása, hogy segítsék egymást a növekedésben.

„Az egyik leghatékonyabb kertészeti tipp a társültetés alkalmazása” – mondja Arora. „Például, ha körömvirágot ültetünk a paradicsomnövények köré, az elriaszthatja a kártevőket, míg a bab kukorica mellé ültetése javíthatja a talaj termékenységét a nitrogén megkötésével.”

Ne féld metszeni a növényeidet

Még akkor is, ha ebben a szezonban egy divatosabb, vadvirágos rét esztétikára vágysz, Katie Tamony, a Monrovia kertészeti márka piacvezetője és trendfigyelője szerint a metszés feltétlenül szükséges – de valamiért az emberek gyakran ijesztőnek találják. 

"A metszés vastagabb, sűrűbb növekedést eredményez tavasszal és több virágzást, valamint egészségesebb növényt" - mondja Tamony. „Ez olyasvalami, amit abból tanultam, hogy láttam, ahogy a dolgozók gyakran csinálják ezt a faiskolánkban. Ne félj metszeni! Főleg az évelők és cserjék esetében – a kertedben mindent le kell vágni a szezon kezdete előtt.”  Vágj le mindent a kertedben, mielőtt elkezdődik a szezon.

Használj tojáshéjat a talaj trágyázásához

Ha hallottál már arról, hogy a tojáshéj kiváló műtrágya, ne tekintsd ostoba mesének. Arora azt mondja, van benne igazság. Megjegyzi, hogy a zúzott tojáshéj kalciumot adhat a talajhoz, ami elengedhetetlen a növények növekedéséhez és fejlődéséhez.
Általában Tamony azt mondja, hogy az emberek alábecsülik az egészséges talaj fontosságát és azt mondja, ha a kerted nem a várt módon növekszik, ez lehet az első dolog, amit meg kell vizsgálni. 

„Nincs értelme szörnyű talajba ültetni – a növény gyökerei nem fognak megragadni, a növény nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, és látni fogod, ahogy a növényed szenved érte” – mondja.

Nem vagy biztos benne, hogy a talajnak szüksége van-e fellendítésre? Tamony szerint könnyedén lefuttathatsz egy otthoni talajtesztet, amely elérhető egy helyi kertészeti központban vagy online. Ezután, ha megvan az eredmény, kezeld megfelelően. „Ne csak az ültetőgödörben módosítsd a talajt, hanem a növény körül és a kertben is” – mondja Tamony.

Készíts egy "komposzt teát"

Ez nekünk gyomorforgatóan hangzik, de a növényeink imádni fogják. Arora biztosít bennünket, hogy a „komposzt tea” valóban működik. 

"A komposzt tea úgy készül, hogy a komposztot vízbe áztatják" - mondja Arora. „A kapott folyadék tápanyagokban gazdag. Természetes műtrágyaként is használható, nagyon könnyen kijuttatható, és könnyen elérhető a növényeid számára."

Használj megemelt ágyásokat

Az emelt ágyások nem csak megjelenésük miatt divatosak – nagyszerű módjai annak, hogy szinteket és vizuális szépséget adjon kültéri teredhez. Ráadásul Arora azt mondja, hogy valóban segítik a kertek növekedését.

"A megemelt ágyások jobb vízelvezetést és talajszellőztetést tesznek lehetővé, és megakadályozzák a talaj tömörödését" - mondja Arora. "Egyszerűbbé teszi a gyomok és kártevők elleni védekezést is."

Áss inkább szélesre, mint mélyre

Akár emelt ágyásba, akár földbe ültetsz, Tamony szerint van egy tévhit a lyuk ásásával kapcsolatban: sokkal inkább a szélesség, mint a mélység.

„Sokan azt hiszik, hogy a növénynél sokkal mélyebb gödröt kell ásniuk, de valójában kétszer olyan széleset kell, mint a növényé a cserépben – a gyökerek szétterülnek, és az ültetés után felfedezik a környező területet.” – Tamony mondja.

Ezután, ha a növény a helyére került, győződj meg róla, hogy megfelelően töltsd fel a lyukat. Ne temesd el a növényt – töltse be az ültetési lyukat úgy, hogy a gyökérgolyó vagy a korona a talaj szintjén legyen.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

granulátumszóró

vetőgéphez csatlakozó v. vetőgépbe beépített, önálló, ill. adapterként használt,... Tovább

Budapest Corvinus Egyetem

Egyetem Kertészettudományi Kar A KERTÉSZETI OKTATÁS TÖRTÉNETE A budapesti kertészeti... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás