Ismerd meg ezeket a kertészeti mítoszokat

Kertészeti mítoszok, aminek ne dőlj be!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Kertészeti mítoszok

2. A szerves rovarirtók biztonságosak

Gyakran hallani a mesterséges rovarirtó szerek káros veszélyeiről, így a legtöbbek azt gondolhatják, hogy a természetes anyagokból készült változatok biztonságosak lehetnek. Habár az élőlényekből készült szerek könnyebben lebomlanak, mint a mesterséges vegyianyagok, de egyáltalán nem veszélytelenek a környezetre és az emberekre nézve. A világ legmérgezőbb anyagai közül rengeteg állati és növényi eredetű, mint például a pókméreg, vagy a ricinusból kinyert ricin.

A szerves rovarirtók elterjedtek a mezőgazdaságban, és különböző mennyiségben és erősségben tartalmaznak méreganyagokat. Például az egyes trópusi hüvelyes növényekből kinyert rotenone egy rendkívül erős rovar-, baktérium- és halirtó szer egyben. Habár természetes forrásból származik, hatszor mérgezőbb az emberekre és állatokra, mint a hasonló célból készített, mesterséges úton előállított Carbaryl vegyület. A rotenone annyira mérgező, hogy néhány országban törvény tiltja a felhasználását.

A nikotin és pyrethrum is növényi alapú rovarirtók, amiket a kertészek használnak. A nikotin erősen mérgező az emlősök tehát többek között az emberek számára. A pyrethrum azonnali hatással bír a rovarokra, de kevésbé veszélyes az emlősökre. Az olyan baktériumokat, mint a Bacillus thuringiensist (BT) vagy az Alpha Beta Proteint gyakran alkalmazzák a haszonnövények önvédelmi mechanizmusának beindítására. Ezekkel ösztönzik a növényeket arra, hogy ellenanyagokat termeljenek és ezzel ellenállóbbakká váljanak a különböző fertőzésekkel szemben. Láthatjuk tehát, hogy a rovarirtó szereket gondosan kell megválogatni, és nem vakon megbízni a „természetes” címkében.

3. Az agyagos talaj feljavítása homokkal

Az agyag megtartja, míg a homok elvezeti a vizet. Sokan éppen ezért az agyagos talajt homokkal egészítik ki, hogy javítsák az elvezetését. Ez valójában csak egy még összetettebb talajt eredményez, amit sokkal nehezebb kezelni. Egy egyszerű példával élve: képzeld el, hogy van egy pohár üveggolyód. Ha homokot szórsz a pohárba, akkor mind a homoknak, mind a golyóknak kevesebb mozgásterük lesz, a levegő pedig egyszerűen képtelen lesz bejutni közéjük.

Az agyagos talaj homokosítása csak sűrűbbé teszi azt. Az agyagos talajra a komposzt alkalmazása a legjobb megoldás. Ez a könnyű összetételű anyag magához tapasztja az apró méretű agyagdarabkákat, de nem teszi sokkal sűrűbbé a talaj összetételét. Sőt, valójában szellősebbé teszi, ami jobb vízelvezetéshez is vezet.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-18

9 ötlet, hogyan gondozd kinti növényeidet télen

A hűvösebb éghajlaton lévő kertészek sosem tudják, télen milyen időjárásra számíthatnak. Íme, 9 ötlet kinti növények gondozásához, szélsőséges helyzetekre.

2021-01-15

Hogyan gondoskodj a konyhakertedről télen

A következő cikkben bemutatunk egy listát, hogyan foglalkozhatsz a konyhakerteddel és lakóival a téli időszakban. Így viseld gondját a konyhakertednek télen.

2021-01-15

Gyomirtás sóoldattal: A hatékony és biztonságos módszer

A só nem csak a konyhában, hanem a kertben is hasznos! Nézd meg, hogy hogyan használatod biztonságosan és hatékonyan a gyomok kiirtására mérgek helyett!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-18

Mit tehetünk a kültéri pozsgás növényeinkért télen?

A legtöbb pozsgás növény szereti a kinti létet, akár kint is hagyható egész évre. Mégis van, hogy teleltetésre van szükségük, íme néhány általános tanács.

2021-01-19

5 növény, amit nevelhetsz otthon és kitűnő saláta

Szereted, ha az étkezéseidet saláta is kiegészíti? Mutatok öt növényt, melyeket könnyű otthon nevelni, és remek saláta alapnak bizonyulnak! Tudj meg többet!

2021-01-20

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

A hó sok kellemetlenséget szokott okozni a kertekben. Emiatt néhány zöldség, növény értékelni fogja, ha az itt olvasott módszerekkel jobban odafigyelsz rájuk.

2021-01-20

Egy téli virág felfedezése - a fekete hunyor

A télies virágok ritkák, ugyanakkor a fekete hunyor egyszerű szépségével, mely az első fagytól kezdve megjelenik, kész betölteni méltó helyét kertedben, lakásodban.

További cikkek ebben a témában


fertőzési lánc

a kórokozó átvitele egyik gazdaszervezetről a másikra. Az állattartásban a fertőzési lánc... Tovább

aktív transzport

a sejtek anyagforgalmában jelentős, biol. forrásból eredő energia felhasználásával... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet