notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így építs emelt ágyást egy nap alatt

Hirdetés

Mesés kert építése egyetlen nap alatt!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kertépítés egyetlen nap alatt

2. Lépés: A fű letakarása

Az emelt ágyások egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell felásni alattuk a füvet. Azonban kénytelen leszel valahogy elválasztani a kerti talajt az ágyásba betöltöttől, hogy a gyomok ne férkőzhessenek be ágyásodba. Ehhez természetesen lebomló takaróanyagot érdemes használni. Takard le vele a ágyás egész területét és a keretlécek alatti részt is. Takaróanyag híján 4 vagy több rétegnyi kartonpapírt is használhatsz erre a célra.

 

Az emelt ágyások másik előnye, hogy mivel bolti talajt használnak, így nem számít a kerti talaj összetétele és pH értéke sem. Töltsd fel az ágyást, de hagyj szabadon 15 centit a tetején (ezt később töltöd majd fel). A talaj súlya segít lenyomni a takaróanyagot, ami lényegében megfojtja majd az ágyás alatt növekvő füvet és gyomokat. A karton vagy a takaróanyag idővel lebomlik majd, ezért nem marad véglegesen az eredeti és a mesterséges talaj között.

Hirdetés

 

3. Lépés: Jöhet a komposzt és a műtrágya

Keverj össze 2x18 kg talajt 1x18 kg komposzttal egy talicskában. Egy kevés lassan felszívódó műtrágya is kerülhet bele. Ezután egy ásóval pakold át a keveréket az ágyásra (ezért hagytad ki azt a 15 centit az előbb). A komposzt javítja a talaj összetételét, és jobb körülményeket teremt a gyökérnövekedésnek. A műtrágya hosszútávon tápanyagokkal látja majd el a növényeket, miközben növekednek (és teremnek).

 

4. Lépés: Ültetés és karbantartás

Az emelt ágyás készen áll az ültetésre. Hogy mit szeretnél ültetni, az csak tőled függ, azonban hogy mit tudsz, az attól, hogy milyen talajt vásárolsz az ágyásba, illetve hogy a környék időjárási viszonyai milyen növényeknek kedveznek. Ha zöldségeket és/vagy gyümölcsöket termesztesz, akkor folyamatosan ellenőrizd az ágyást, és húzgáld ki az esetleges felbukkanó gyomokat.

Hirdetés

 

Tény, hogy korábban letakartad a talajt az ágyás alatt, de a gyomok magvai sokféleképpen a zöldségek közé kerülhetnek, ezért ne felejtsd el figyelgetni őket. Virágágyások esetén használj talajtakarót az ültetés után, hogy megtartsd a talaj nedvességtartalmát és leszorítsd a gyomokat. Rendszeresen öntözd ágyásodat a bennük nevelkedő növények igényei szerint, lehetőleg a reggeli órákban.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
360 373
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 603 494
Közösség

csalánkiütés

hirtelen jelentkező és ált. gyorsan elmúló, az egész testen a bőrben lapos duzzanatokkal... Tovább

flavonoidok

valamennyi növényi részben, főként a —> virágban és a termésben megtalálható... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 187

Átlagos értékelés: 4.9

kert