Így építs emelt ágyást egy nap alatt

hirdetes

Mesés kert építése egyetlen nap alatt!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Kertépítés egyetlen nap alatt

2. Lépés: A fű letakarása

Az emelt ágyások egyik legnagyobb előnye, hogy nem kell felásni alattuk a füvet. Azonban kénytelen leszel valahogy elválasztani a kerti talajt az ágyásba betöltöttől, hogy a gyomok ne férkőzhessenek be ágyásodba. Ehhez természetesen lebomló takaróanyagot érdemes használni. Takard le vele a ágyás egész területét és a keretlécek alatti részt is. Takaróanyag híján 4 vagy több rétegnyi kartonpapírt is használhatsz erre a célra.

Az emelt ágyások másik előnye, hogy mivel bolti talajt használnak, így nem számít a kerti talaj összetétele és pH értéke sem. Töltsd fel az ágyást, de hagyj szabadon 15 centit a tetején (ezt később töltöd majd fel). A talaj súlya segít lenyomni a takaróanyagot, ami lényegében megfojtja majd az ágyás alatt növekvő füvet és gyomokat. A karton vagy a takaróanyag idővel lebomlik majd, ezért nem marad véglegesen az eredeti és a mesterséges talaj között.

hirdetes

3. Lépés: Jöhet a komposzt és a műtrágya

Keverj össze 2x18 kg talajt 1x18 kg komposzttal egy talicskában. Egy kevés lassan felszívódó műtrágya is kerülhet bele. Ezután egy ásóval pakold át a keveréket az ágyásra (ezért hagytad ki azt a 15 centit az előbb). A komposzt javítja a talaj összetételét, és jobb körülményeket teremt a gyökérnövekedésnek. A műtrágya hosszútávon tápanyagokkal látja majd el a növényeket, miközben növekednek (és teremnek).

4. Lépés: Ültetés és karbantartás

Az emelt ágyás készen áll az ültetésre. Hogy mit szeretnél ültetni, az csak tőled függ, azonban hogy mit tudsz, az attól, hogy milyen talajt vásárolsz az ágyásba, illetve hogy a környék időjárási viszonyai milyen növényeknek kedveznek. Ha zöldségeket és/vagy gyümölcsöket termesztesz, akkor folyamatosan ellenőrizd az ágyást, és húzgáld ki az esetleges felbukkanó gyomokat.

hirdetes

Tény, hogy korábban letakartad a talajt az ágyás alatt, de a gyomok magvai sokféleképpen a zöldségek közé kerülhetnek, ezért ne felejtsd el figyelgetni őket. Virágágyások esetén használj talajtakarót az ültetés után, hogy megtartsd a talaj nedvességtartalmát és leszorítsd a gyomokat. Rendszeresen öntözd ágyásodat a bennük nevelkedő növények igényei szerint, lehetőleg a reggeli órákban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


juhtenyésztés épületei

mindazok a korszerű és hagyományos épületek, amelyek a különböző termelési célból... Tovább

Gombaölo Altima

A burgonya alap gombaölő szere, egyedülálló hatással a fitoftóra gumó fertőzése... Tovább

Tovább a lexikonra
kert