Így építs emelt ágyást egy nap alatt

hirdetes

Mesés kert építése egyetlen nap alatt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha mindig is ki szeretted volna próbálni a kertészkedést, de féltél a befektetendő időtől (vagy az udvar felásásától és a föld elhordásától), akkor pontosan tudjuk, hogy mire van szükséged!

Kertépítés egyetlen nap alatt

Egy egyszerű emelt ágyást kevesebb, mint egy nap alatt elkészíthetsz magadnak, ráadásul az udvarodból sem kell egy hatalmas szeletet kiásnod hozzá. Az ilyen ágyásoknak más előnyei is vannak, például hogy védettebbek a kártevők elől és hogy precízebben alakítható a bennük tárolt talaj összetétele. A következőkben néhány egyszerű lépésben leírjuk, hogy hogyan készíthetsz magadnak te is egy ilyen hasznos ágyást!

Válassz megfelelő helyet az ágyásnak

Nem számít, hogy díszes virágokat, vagy szüretelésre termesztett zöldségeket/gyümölcsöket szeretnél nevelni ágyásodban – a lényeg az, hogy olyan helyre építsd, ahol a növényeket legalább napi 6 óra közvetlen napfény érheti. Erre egy délre néző rész a legalkalmasabb. Az emelt ágyást nyugodtan építheted egy domboldalra is, csak egyengesd ki előtte az adott részt egy ásóval.

hirdetes

Válaszd ki az anyagokat

Az emelt ágyások több anyagból is elkészíthetők, de vannak olyanok, amelyek bizonyos körülmények között jobban teljesítenek majd másoknál. A cédrusfa egy ideális általános alapanyag, mert rendkívül tartós. A mamutfenyő szintén remek, mert nem hajlamos a korhadásra. Ha biztos vagy benne, hogy csak virágokat, és semmilyen ehető növényt nem termesztenél az ágyásban, akkor nyomáskezelt fát is használhatsz. Ez azonban nem alkalmas zöldséges és gyümölcságyásokhoz, mert a kezelés során használt vegyi anyagok átszivároghatnak a talajba, eljutva onnan a növényekbe, végül pedig a tányérodra. Most pedig nézzük lépésről lépésre az építés menetét! 

hirdetes

1. lépés: A keret megépítése

Először is nyírd le a füvet az ágyás tervezett területén a lehető legrövidebbre. Ez után kezdődhet az építkezés. A példában 4 x 4 hüvelykes (10 x 10 cm) lécekkel dolgozunk, de tetszőleges méretűeket is használhatsz. A 4 x 4 hüvelykes lécek összeerősítéséhez 6 hüvelykes (~15 cm) hosszú szögekre lesz szükség. A keretet úgy készítsd el, hogy minden réteg léc illesztése az előző fölé kerüljön, rétegenként váltakozó irányban (ahogy a képen is látható). Amennyiben a keretet kőműves anyagokkal és módszerekkel készíted el, kövesd az építőanyagokhoz mellékelt utasításokat. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tetvesség

Az ízeltlábúak közé tartozó és a bőr (köztakaró) felületén élősködő tetvek v. csak... Tovább

denataurálódás

különböző környezeti tényezők hatására bekövetkező szerkezetváltozás; egyes biol.-lag... Tovább

Tovább a lexikonra
kert