Ezekről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában - mutatom, miket végezz el szeptemberben

hirdetes

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

TK

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen még szeptemberben.

Szeptember a kertben

A kánikula elmúltával sem állhat meg az élet kertjeinkben. Mutatjuk, miket érdemes elvégezned az ősz beköszöntekor!


Ültess mindent!


Az ősz a legjobb időszak az ültetésre – az időjárás már hűvösebb, csapadékban gazdag, így nem kell majd foglalkoznod elültetett növényeid locsolásával… Ez az ideális időszak, hogy facsemetéket, cserjéket ültess vagy éppen átültess.


Ekkor még pont van annyira idejük, hogy sikeresen belakják új helyüket, megerősödjenek a hidegebb időjárás előtt, amikor is majd képesek lesznek megpihenni és újult erővel várni a tavaszt!


Érdemes tudni ugyanakkor, hogy akármennyi csapadák jelentkezik a napokban, amennyiben frissen ültetted el facsemetéidet, azoknak fontos, hogy mindennap meg legyenek locsolva!


Foglalkozz gyepeddel


A meleg nyári időszak után szinte lehetetlen, hogy gyeped makulátlan maradjon – mégis, pánikra semmi ok! Az ősz megérkeztével ugyanis itt az ideje, hogy rendbe tedd azt. Fontos, hogy megfelelő hangsúlyt kapjon a gyepszellőztetés, ami majd nem csak fellazítja a talaj felső rétegét ezáltal több oxigénhez és vízhez juttatva gyeped, de az elhalt fű és moha maradványoktól is meg fog majd szabadítani. Utóbbit érdemes egy gereblyével összegyűjteni és komposzt kapcsán felhasználni.

hirdetes


Ezután érdemes egy gyepelülvetést is elvégezni, tehát újra beszórni a területet fűmaggal – ezt követően pedig adjunk pázsitunknak némi őszi trágyát.


Őszi lemosó permetezés


Biztosan Te sem szeretnéd, hogy a kártevők átvackolják a telet kertedben, majd jövőre ismét megjelenjenek – így érdemes elővenni ismét a permetezőt!
Az ősz a tökéletes időszak egy lemosó permetezéshez, amikor is egy réz- és/vagy kénalapú, biológiai szert érdemes használnunk. A lényege, hogy bőséggel vigyük azt majd fel a növényre, minden részére jusson belőle bőven, ezzel is megakadályozva a fertőzések áttelelését. 


Még vetni is vethetsz


A legtöbb zöldség ilyenkor már leterem kertünkben, mégis lehetséges a helyükre olyan példányokat ültetni, melyek még a tél beállta előtt képesek termést hozni – ilyen a napos retek, a spenót, a sóska, répa, rukkola… Abban az esetben, ha jövőre szeretnénk fokhagymát, azt is most érdemes elültetni!

hirdetes


Kedvenc fűszernövényeink


Ez az időszak még tökéletes lehet a citromfű, a bors-, illetve a fodormenta tőosztással való szaporítására. A nap elején pedig érdemes visszametszeni a levendulát, a zsályát, a kakukkfüvet, így elérve, hogy azok jobban átvészeljék a telet!


Óvatosan a szobanövényekkel


Ilyenkor már jelentősebben lehűlhet a hőmérséklet, így lehetséges, hogy valamelyik hajnalban már le fog csapni a fagy. Figyeljünk oda a szabadban lévő növényeinkre, amennyiben szükséges, már vigyük őket inkább leendő, téli helyükre!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


hemoglobin (vörösvérfesték)

az állati és az emberi szervezetben az oxigén és a szén-dioxid szállításában részt vevő... Tovább

magtisztítási melléktermékek

a gyommagvak és a tisztított tétel aszott v. törött magvai. Felhasználhatóságuk... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet