Így savanyítsd kerted talaját természetes módszerekkel- kert savanyítás egyszerűen

Így savanyítsd kerted talaját természetes módszerekkel

VN, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Egyes növények kifejezetten savasabb (alacsonyabb pH-értékű) talajban érzik jól magukat, mert hatékonyabban képesek felvenni belőlük a tápanyagokat. Ha a talaj pH-értéke túl magas (lúgos), akkor ezek a növények nehezebben jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz, ami korlátozza a fejlődésüket és hozamukat. Éppen ezért bizonyos növények termesztéséhez fontos savasabb („savanyúbb”) körülményeket kialakítani a talajban.

Kert savanyítása természetes módszerekkel

A talaj savanyítása nem mindig egyszerű feladat, hiszen a víz gyakran lúgos kémhatású, illetve a talaj folyamatosan lebomló mészkőtartalma is lúgosabb körülményeket teremt.

Szerencsére többféle teljesen természetes módszer is létezik, amelyekkel hatékonyan csökkentheted a talaj pH-értékét, és ideális körülményeket alakíthatsz ki növényeid számára. Mai cikkünk ebben segít majd!

Ellenőrizd a talajt kertedben

Ahhoz, hogy kiderítsd kerted talajának pH-értékét, először tesztelned kell azt. Ehhez valamilyen talajtesztelő készletre lesz szükséged, amit a legtöbb gazdaboltban, vagy az interneten is beszerezhetsz magadnak. Fontos, hogy a készlet a talaj pH-értékét is mérje.
A pH-tartomány 0-tól 14-ig terjed. 0-tól 6,9-ig a talaj savas („savanyú”), 7,0-nál semleges, és 7,1-14 között lúgos kémhatású. Egy zöldségkertben az ideális pH-érték 6,5, tehát enyhén savas, habár egyes növények igényei eltérők lehetnek (nem lehet mindent egy kalap alá venni).

A talaj savanyítása organikus módszerekkel

Érlelt komposzt

A legtöbb növényt organikus anyagok társaságában érdemes elültetni. A jól lebomlott, érlelt komposzt például fokozatosan segít csökkenteni a talaj pH-értékét (tehát savanyítja azt).

A legjobb módszer a talaj savanyítására, ha minden szezonban némi komposztot adsz hozzá a talajhoz, mert ezzel szép lassan, csökkentheted a pH-t, ráadásul temérdek tápanyagot is biztosítasz a növények számára. A komposzt továbbá javítja a talaj szerkezetét és hasznos mikrobákkal egészíti ki azt.
 

Van még egy pár tippünk ebben a émban, lapozva te is megtalálhatod a számodra legideálisabb módszert kerted savanyításához!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-03-05

Ez a leghatékonyabb eszköz a gyomok ellen: Ismerd meg a geotextíliát

A geotextília egy áteresztő, szövet alapú anyag, amelyet széles körben használnak a kertészetben és tájépítészetben. Számos előnye van, véd a gyomok ellen...

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Decis

Rovarölő permetezőszer kalászosok, napraforgó, körte, hajtatott növények és díszfák... Tovább

füves vetésforgó

V. R. Viljamsz szovjet tudós dolgozta ki a füves földművelési rendszeren belül. Lényege, hogy... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Gyeptermesztés Házi kert Kertészet